Search
Close this search box.

Gradnja vrtcev na Ravnah in v Radljah pod vprašajem

Občini Radlje ob Dravi in Ravne na Koroškem zaradi prostorske stiske v vrtcih načrtujeta gradnjo novih prostorov. Pri tem sta obe računali na sredstva iz razpisa šolskega ministrstva, a je zdaj zaradi nastalih razmer ob širjenju novega koronavirusa ministrstvo razpis začasno ustavilo. V Šentjanžu pri Dravogradu se medtem gradnja vrtca nadaljuje.

Občina Radlje ob Dravi načrtuje, da bi pri vrtcu v Radljah zgradila prizidek na severno stran vrtca, v njem pa uredila tri nove igralnice. Projekt je ocenjen na dobrih 574.000 evrov, pri tem pa je občina računala, da bi okoli 325.000 evrov dobila na razpisu šolskega ministrstva, del sredstev za gradbena in obrtniška dela v višini 66.000 evrov pa si je obetala na razpisu Eko sklada. Preostalo bi dodala sama.

Občina je za projekt že pridobila gradbeno dovoljenje in začela priprave na prijavo na razpis za pridobitev sredstev, ki ga je objavilo šolsko ministrstvo. A je ministrstvo prejšnji teden sporočilo, da je postopek izvedbe razpisa za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v proračunskem obdobju 2020-2021 zaradi vladnih ukrepov proti novemu koronavirusu in napovedi spremembe proračuna začasno ustavljen.

To za Občino Radlje ob Dravi pomeni, da bo za zdaj iskala rešitve v okviru sedanjih prostorskih možnostih vrtca in šole, da ne bi bilo potrebno zavračati otrok, ki potrebujejo vrtčevsko varstvo, je pojasnil župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik. Že prej je namreč opozoril, da bo občina lahko naložbo izvedla le, če bo prejela sredstva na razpisu ministrstva, saj sama nima dovolj sredstev.

Tri enote Vrtca Radlje sicer obiskuje 217 otrok, želenega mesta pa v enotah vrtca zaradi prostorske stiske v tem šolskem letu ni dobilo 26 otrok. V vrtcu se sicer s prostorsko stisko soočajo že več let.

“Nekako smo jo reševali z dodatnima oddelkoma v šoli Vuhred. Ker imamo trenutno tudi več učencev v tej šoli, pa te možnosti ni več,” je za STA pojasnil ravnatelj Osnovne šole Radlje, pod okrilje katerega spada tudi vrtec, Damjan Osrajnik.

Ob tem je opozoril, da imajo tudi v šoli prostorsko stisko, največjo zagato pa pričakujejo v prihodnjih štirih letih, ko bodo morali uvesti nekatere ukrepe, da bodo lahko vsi učenci hkrati obiskovali pouk. “O problematiki se z občino pogovarjamo in verjamem, da bomo našli pravo rešitev,” je pojasnil Osrajnik.

S podobno situacijo kot v Radljah se soočajo tudi na Ravnah na Koroškem, kjer pa načrtujejo povsem nov vrtec. Nadomestil bi staro enoto Solzice. Imel bi 14 oddelkov, naložba pa je ocenjena na tri milijone evrov. Predlog investicijskega programa so občinski svetniki potrdili na dopisni seji prejšnjo sredo, 18. marca.

Tudi na ravenski občini so računali, da bodo za sofinanciranje naložbe pridobili sredstva šolskega ministrstva in Eko sklada. Načrt občine je bil, da bi se gradnja novega vrtca začela letos in zaključila do začetka šolskega leta 2021/2022. A zdaj so se okoliščine spremenile. Veliko je odvisno tudi od razmer zaradi širjenja novega koronavirusa, je za STA sporočil župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen.

Na Koroškem pa nov vrtec trenutno že gradijo v Šentjanžu v Občini Dravograd. Tam se gradnja v teh dneh po besedah županje občine Marijane Cigala nadaljuje z manjšim številom delavcev, predvidenih rokov pa za zdaj niso spreminjali.

Občina vrtec gradi v javno-zasebnem partnerstvu s podjetjem SGP Pokeržnik. Naložba je vredna 1,8 milijona evrov in jo bo občina 15 let plačevala skozi uporabnino. Vrtec bo imel šest oddelkov, kuhinjo, pisarniški del in spremljajoče prostore v skupni velikosti 1050 kvadratnih metrov. Otroci naj bi po zdajšnjih načrtih novi vrtec v Šentjanžu začeli obiskovati septembra letos.

Dogodki