Poklukar napovedal nove dneve cepljenja. V peti val vstopamo s “prenizko precepljenostjo, preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom”

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob širjenju nove koronavirusne različice omikron danes napovedal nove dneve cepljenja z geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej. Potekali bodo med četrtkom in soboto v zdravstvenih domovih in covidnih bolnišnicah. V treh dneh bodo vsi cepilni centri odprti od 8. do 20. ure, naročanje pa ne bo potrebno.

Cilj akcije je precepiti čim več ljudi s prvim, drugim ali tretjim odmerkom. “Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020,” je dejal Poklukar.

Poudaril je, da v peti val vstopamo s “prenizko precepljenostjo, preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom”. Nove cepilne dneve vpeljujejo, ker ne vedo, kaj bo družbi in zdravstvenemu sistemu prinesla nova koronavirusna različica omikron.

Po njegovih besedah je v zadnjih dveh tednih različica omikron namreč izpodrinila delto. Štetje okuženih z omikronom zato, kot pojasnjuje, nima smisla, “saj so z veliko verjetnostjo vsi potrjeni primeri okuženi z različico omikron”.

Izpostavil je, da je cepljenje smiselno tudi za prebolevnike. Cepljenje priporoča od enega do šest mesecev po prebolelem covidu-19 za necepljene in po treh do šestih mesecih za cepljene prebolevnike.

Akciji bodo na pomoč priskočili zasebniki, zobozdravniki, lokalne skupnosti, civilna zaščita in Rdeči križ Slovenije. Tokrat cepljenja v nočnem času ne bo, bo pa potekalo tudi s pomočjo mobilnih enot. Termini in lokacije bodo znani v prihodnjih dneh.

Opozoril je, da bo v prihodnje treba razmisliti tudi o načinu delovanja kritičnih služb, ki delujejo 24 ur na dan. Med drugim predlaga “kolobarjenje zaposlenih”, da bo “v primeru množične okužbe ekipe na delu ena ekipa ves čas doma v pripravljenosti”. Delo od doma spodbujajo tudi na ministrstvu za zdravje, kjer je na delovnem mestu po podatkih ministra danes prisotnih zgolj 27 odstotkov zaposlenih.

Bolnišnično zdravljenje zaradi covida-19 po njegovem zatrjevanju še vedno v večini potrebujejo necepljeni. Na navadnih oddelkih je namreč necepljenih 73 odstotkov vseh hospitaliziranih, v enotah intenzivne nege pa je ta delež 85-odstoten. Povprečna starost bolnikov na oddelku je 67,5 let, na intenzivni negi pa 62 let.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije