Search
Close this search box.

Gantar: Potrebe po bolniških posteljah se povečujejo za 10-12 postelj dnevno

Danes je potekala tudi popoldanska novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 prek sistema Zoom, na kateri so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, minister za zdravje Tomaž Gantar ter vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma povedal, da se v bolnišnicah zdravi 333 ljudi, med njimi tudi pet otrok. Virus ne izbira, ogroženi niso le starejši. Skrajni čas je, da bolezen vzamejo resno vsi,” je poudaril in dejal: “Rad bi se zahvalil vsem zdravstvenim delavcem za ves trud, napore in odzivnost, ki omogoča njihov nenadomestljiv prispevek k zdravstvenemu obvladovanju posledic bolezni.”

Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer že pred današnjo novinarsko konferenco v pogovoru za Večer povedal, da bi morali čim prej popolnoma ustaviti javno življenje v državi. “Čas za to odločitev je dober. Pred nami je teden šolskih počitnic, tako da lahko državo zapremo brez večje škode, in če dodamo še en teden, mislim, da bi se stvari dale obvladovati,” je dejal po poročanju časnika. Kar je zapisal tudi na Twitterju, kot je na novinarski konferenci razložil, je to zgolj njegovo osebno mnenje, ampak da se pogovarjajo o tem. “Mnenja so različna, večinoma pa je stroka nagnjena k bolj restriktivnim ukrepom. Sam sem odgovoren, da bo sistem deloval in da ne bo prišlo do kolapsa. V tem trenutku lahko vsem zagotavljam, da bodo deležni zdravljenja, po potrebi sprejeti v bolnišnico. V koliko epidemije ne bi obvladali, potem ni več druge rešitve.”

VIDEO: Novinarska konferenca

Na konferenci je Gantar povzel trenutno stanje v zdravstvu. “V tem trenutku ni države v Evropi, ki se ne bi soočala s podobnim porastom kot v Sloveniji. Kar ne preseneča glede na to, da imamo odprte meje in da poteka krivulja epidemije na nek podoben način, res pa je, da so manjše razlike pri dnevnem številu okuženih. Žal se tudi mi iz dneva v dan soočamo z vedno večjim številom, tudi z rekordnimi številkami. Kar nas skrbi, je to, da je delež pozitivnih primerov že 25 odstotkov, kar je visoka številka in ne kaže na umirjanje epidemije,” je dejal.

Glede novih ukrepov je dejal, da večjih učinkov v naslednjem tednu ne moremo pričakovati. Ker so v veljavi prekratek čas.Številke nas skrbijo zaradi tega, ker še vedno opažamo, da se nedosledno držimo pravil, ki lahko edina privedejo do uspešnih rezultatov.” Povzel je dogajanje v Kopru, kjer se po besedah ene od novinark, ljudje ne držijo navodil, so brez mask, brez varnostne razdalje, lokali pa so polni. Vsak bi se moral ravnati, kot da je okužen, to je v tem trenutku edina pot, da lahko okužbe v državi omejimo. Količina virusa je trenutno taka, da sledenje kontaktov ni več možno.

Če bi nam epidemija ušla izpod nadzora, potem bi lahko imeli težave, ki so jih imele druge države spomladi, “ampak smo trenutno še daleč od tega.” “Če smo v prvem valu prekinili skoraj ves reden program, skušamo sedaj na eni strani vzdrževati zdravstveni sistem zaradi drugih bolezni in zagotavljati zadostno število postelj za covid bolnike.” Hkrati pa je opozoril, da pred boleznijo ni varen nihče in še enkrat pozval vse, da si naložijo aplikacijo in poudaril, da se potrebe po bolniških posteljah povečujejo za 10-12 postelj dnevno, a zdravljenja bo deležen vsak bolnik, ki ga bo potreboval.

V slovenskem zdravstvenem sistemu je 7.000 postelj, po oceni ministra Gantarja jih desetino lahko namenimo covid bolnikom, se pa razpoložljivost le teh prilagaja vsakodnevnim potrebam. Znotraj sistema postelj bo najbolj kritično število postelj v intenzivnih oddelkih, ki pa jih z vso potrebno opremo bolnišnice lahko zagotovijo med 100 in 150.

Glede karantenskih odločb je pojasnil, da v trenutni fazi sledenje ni več učinkovit epidemiološki ukrep. Da je bil v fazi, ko je bilo možno kontaktom slediti. Zdaj je edini učinkovit ukrep poleg mask in razkuževanja držanje distance, katerega se moramo vzdrževati vsi brez izjeme.

Dr. Simona Kustec je predstavila Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti,  ki dovoljuje športno-gibalne dejavnosti in proces športne vadbe približno 1100 športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter okoli 500 poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za šport, o čemer smo že poročali TUKAJ. Poudarila je, da je na prvem mestu zdravje.

Opomnila je, da je športna gibalna dejavnost dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, tako da se otroci lahko gibljejo tudi v krogu družine. “Športna gibalna dejavnost v skupinah je dovoljena tudi vsem državljanom, če gre za člane istega gospodinjstva, pri individualnih športih ter pri športih z največ 6 udeleženci pa v primeru, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj 3 metre medsebojne razdalje.

Na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS je mogoče najti vaje, ki jih pripravljajo slovenski vrhunski športniki, je še dodala in omenila, da je Zavod za šport Planica na svoji spletni strani objavil posnetke različne strokovne športne vadbe, ki so jih za otroke različnih starostnih skupin pripravili športni pedagogi in drugi strokovni delavci.

“Z ukrepi ne ustavljamo življenja, ampak skrbimo za naše zdravje, ne le zdravje, ampak tudi za življenja,” je še med drugim dodala šolska ministrica, ki je še povedala, da bo konec naslednjega tedna znano, kako bo izobraževanje potekalo po počitnicah. Za enkrat pa so navodila takšna kot so bila.

Izrazila pa je tudi obžalovanje glede zapletov pri delovanju šolanja na daljavo. Povedala je, da so se v teh dneh večkrat sešli s predstavniki Arnesa in jim ponudili pomoč, obenem pa izrazili pričakovanje, da bo sistem izobraževanja na daljavo v prihodnje stabilen. Predstavniki Arnesa so ji zagotovili, da so težave v delovanju zdaj odpravili in da je sistem stabilen, ministrica pa pričakuje, da bo tako tudi v prihodnje.Upam, da je to začetniška napaka, ki se ne bo več ponovila, ker se ne sme,” je bila jasna.

Že v dopoldanskih urah pa so o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 na novinarski konferenci spregovorili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana dr. Tatjana Lejko Zupanc in vladni govorec Jelko Kacin, o čemer smo že poročali TUKAJ.

Preberite tudi: Počivalšek: Glede na razmere zagotovo podaljšanje veljavnosti turističnih bonov

Pri tem naj še omenimo, da so okužbo z novim koronavirusom v torek potrdili v več kot 180 občinah po državi, največ v Ljubljani (185). Potem ko so prvič potrdili okužbo v Osilnici, je ostala le še ena občina, to je Sv. Jurij v Slovenskih goricah, kjer še nimajo potrjenega primera. Na Koroškem so potrdili 64 novih okužb, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Dogodki

Danes je potekala tudi popoldanska novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 prek sistema Zoom, na kateri so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, minister za zdravje Tomaž Gantar ter vladni govorec Jelko Kacin.