Search
Close this search box.

Lahovnik s svetovalno ekipo že preučuje drugi protikoronski sveženj

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Vladna svetovalna skupina bo pod vodstvom Mateja Lahovnika preučila predloge za drugi protikoronski sveženj, ki so jih oblikovale delovne skupine. Na njihovi podlagi bo oblikovala predlog smernic, ki ga bo vlada po pričakovanjih vladnega urada za komuniciranje začela obravnavati najverjetneje v petek. Bistvo drugega svežnja bosta zagotavljanje likvidnosti gospodarstvu ter nujni popravki in dopolnila prvega protikoronskega svežnja.

MARIBOR – Na območju zgornjega dela Podravja je po pričakovanjih največ okužb z novim koronavirusom potrjenih v Mariboru, kjer so jih doslej našteli 23. V zadnjih dneh pa se je najbolj opazno povečala številka v Šentilju, kjer je z virusom okuženih sedem ljudi. Ne v eni ne v drugi občini za zdaj še niso izvedli delitve mask med gospodinjstva.

PIVKA – V skupini Pivka Delamaris so na začetku epidemije novega koronavirusa zaznali povečanje povpraševanja tako na domačih kot na tujih trgih. Po nekaj tednih izrednih razmer pa so se naročila zmanjšala. V skupini si ob tem prizadevajo ohranjati čim bolj nemoteno proizvodnjo.

LJUBLJANA – Pomoč pri soočanju s spremembami, ki so jih prinesli ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, lahko ponudijo tudi svetovalci na zaupnih telefonih. Slovenska zveza društev za telefonsko pomoč v stiski združuje Društvo Klic upanja Celje, Društvo Tvoj telefon Postojna in Društvo svetovalcev Čriček Ormož ter Društvo Zaupni telefon Zate Ljubljana in Društvo Samarijan. Njihovi svetovalci 24 ur na dan in vse dni v tednu sprejemajo klice. Skupno v društvih deluje okrog 300 prostovoljcev na treh telefonskih linijah.

LJUBLJANA – Testi za dokazovanje okužb z novim koronavirusom, ki jih je v zadnjem času mogoče dobiti prek spleta, so lahko nepreverjeni in lahko pokažejo lažno pozitivno reakcijo, so opozorili na ljubljanski fakulteti za farmacijo.

SVET

LONDON – Pandemija covida-19 bi lahko v revščino pahnila dodatne pol milijarde ljudi, je opozorila dobrodelna organizacija Oxfam. Ob tem je pred zasedanji Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Svetovne banke in skupine G20, predvidenimi prihodnji teden, pozvala svetovne voditelje k dogovoru o svežnju za rešitev gospodarstva, ki bi pomagal državam v razvoju.

LONDON – Italijanski premier Giuseppe Conte je v pogovoru za britanski BBC znova poudaril, da bi morala EU z ustreznimi in usklajenimi ukrepi pomagati državam članicam, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Posvaril je, da kriza zaradi pandemije ogroža projekt EU, zato se mora ta soočiti z najhujšim preizkusom po drugi svetovni vojni.

NEW YORK – Varnostni svet Združenih narodov se bo drevi po srednjeevropskem času predvidoma prek videokonference sestal na prvem zasedanju o pandemiji novega koronavirusa. Več tednov se stalne članice VS ZN niso mogle dogovoriti za zasedanje.

NEW YORK – Center za nadzor nad boleznimi je v ZDA olajšal omejitve za nujne delavce v zdravstvu, prehrani in drugje, ki gredo lahko po novem nazaj na delo, četudi so bili v stiku z okuženo osebo. Število okuženih z novim koronavirusom je do sreče zvečer v ZDA naraslo na skoraj 432.000, umrlo je že skoraj 14.800 ljudi.

SACRAMENTO – Kalifornijski guverner Gavin Newsom je sporočil, da bo država s pomočjo zvezne vlade zaradi pandemije koronavirusa zagotovila 15.000 hotelskih sob za brezdomce za naslednje tri mesece. Podobno ukrepajo tudi večja mesta, kot je Los Angeles, ki ima najmanj 60.000 brezdomcev.

CARACAS – Združeni narodi so v sredo Venezueli poslali 90 ton pomoči v podporo prizadevanjem za zajezitev epidemije novega koronavirusa. V pošiljki je med drugim 28.000 kosov zaščitne opreme za zdravstvene delavce kot tudi naprave za koncentriranje kisika in izdelki za nadzor kakovosti vode, so sporočili iz Urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev.

TAIPEI – Tajvan bo državam, ki jih je prizadela pandemija novega koronavirusa, daroval še šest milijonov mask. Otok je minuli teden daroval deset milijonov mask najbolj prizadetim državam v pandemiji, tokratna pošiljka pa bo šla med drugim državam severne, srednje in vzhodne Evrope.

ŠPORT

LONDON – Prvi mož formule ena Ross Brawn je na spletni stran tekmovanja, ki ga vodi, navedel možnost, da bi naslednje dirke za svetovno prvenstvo v Evropi, kjer se bo tekmovanje verjetno tudi začelo spet odvijati, pripravili brez gledalcev ob progi. Ta čas je tekmovanje prekinjeno, zaradi pandemije novega koronavirusa še ni bilo niti ene dirke VN.

MONTE CARLO – Evropska atletika (EA) je sporočila, da bo evropsko prvenstvo med 15. in 21. avgustom 2022 v Münchnu. Tekmovanje bo del programa EP v šestih športih in desetih disciplinah, ki bodo med 11. in 21. avgustom 2022 na Bavarskem, kjer se bo več kot 400 športnic in športnikov potegovalo za okrog 150 medalj. To tekmovanje je še na programu. Lažje ga bo izvesti tudi zato, ker je Svetovna atletika v sredo v sodelovanju za organizatorji iz ZDA določila nov termin svetovnega prvenstva, ki je bilo zaradi prestavitve olimpijskih iger na prihodnje leto iz leta 2021 prestavljeno v naslednje leto. SP v kraljici športov bo tako potekalo med 15. in 24. julijem 2022 v mestu Eugene.

LOS ANGELES – Zvezdnik severnoameriške košarkarske lige NBA LeBron James je zdaj naklonjen tudi tekmam zaključka lige brez gledalcev, čemur je nasprotoval še pred nekaj tedni, pred hudim izbruhom pandemije novega korovavirusa v ZDA. Omenil je tudi možnost, da bi se zaključek sezone v NBA igral s turnirskim sistemom v enem mestu, denimo v Las Vegasu. Najmočnejša košarkarska liga na svetu je prekinila tekmovanje 11. marca, potem ko je bil pozitiven na novi koronavirus Utahov Rudy Gobert.

Dogodki