zdravstvo

zobozdravnik

Korošci ob okužbi dihal, drugih znakih covida-19, pozitivno epidemiološko anamnezo ali potrjeno okužbo z novim koronavirusom k zobozdravniku v drugo regijo

Veljati je začela odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covida-19, s katero minister za zdravje pri zdravstvenih izvajalcih v javni mreži določa začasne ukrepe. Med drugim določa izvajalce nujnih zobozdravstvenih storitev za okužene z novim koronavirusom.

Preberi »

Letošnji splošni dogovor za zdravstvene domove predvideva pogodbeno kazen za neupravičeno odklonitev bolnika

Letošnji splošni dogovor v zdravstvu predvideva možnost izreka kazni v višini 400 evrov za zdravstvene zavode za neupravičeno odklonitev bolnika. Sprejemanje novih bolnikov do zgornje opredeljene meje je bila obveznost že prej, a je pri tem vseeno prihajalo do kršitev, sicer redkih, so na ministrstvu zapisali v odgovoru na poslansko vprašanje.

Preberi »

Človek bi lahko še v tem stoletju dosegel starost 130 let

Napredek medicine in tehnologije nam ljudem omogoča, da dosegamo vedno višje starosti. Toda kako daleč gre lahko ta trend? S pomočjo statističnih metod so znanstveniki izračunali, da bo sedanji starostni rekord 122 let s skoraj 100-odstotno verjetnostjo presežen že v 21. stoletju. Doseči starost 130 let se jim zdi povsem mogoče.

Preberi »

Zdravstvenih delavcev v Sloveniji vse več

V Sloveniji je bilo v zdravstvu konec leta 2019 zaposlenih skupaj nekaj več kot 31.000 zdravnikov, zobozdravnikov, farmacevtov, medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Zdravnikov je bilo 17 odstotkov več kot leta 2015, medicinskih sester 49 odstotkov več in zdravstvenih tehnikov štiri odstotke več, navaja državni statistični urad.

Preberi »

Vlada iz sveta javnega zdravstvenega zavoda Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik razrešila Simona Jevšinka, nekdanjega predsednika Sveta zavoda SB Slovenj Gradec

Vlada je na današnji redni seji razrešila več članov v svetih zdravstvenih zavodov in imenovala druge predstavnike ustanovitelja, so sporočili po seji vlade. V svetu zavoda RS za transfuzijsko medicino je vlada razrešila štiri dosedanje člane te za nove imenovala Andrejo Draginc, Ingrid Kovšca Pušenjak, Aleksandra Bucika in Mojco Stoschitzky.

Preberi »
Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.