Search
Close this search box.

FOTO: Na Legnu in v Radljah samo v juniju sveže jagode naberete kar sami

Začela se je sezona jagod, ki jo ljubitelji tega okusnega sadeža nestrpno pričakujejo. Na Koroškem pa lahko zdaj dobimo domače jagode naravnost z vrta tudi, če vrta nimamo. V tem tednu je namreč svoja vrata odprla Jagodna dežela na Legnu in v Radljah. Ljubitelji jagod jo bodo letos lahko obiskali že četrto sezono zapored, toda prvič na novi lokaciji. K cilju vas bo že pri gostilni Murko usmeril “jagodno”-kažipot, nato pa vas bo pot peljala naravnost, mimo Radia Laser, po nekaj metrih pa boste na levi strani zagledali orjaško jagodo, ki je ne morete zgrešiti.

Za vas so odprti vse dni v tednu od 8 – 19. ure.

Jagodna dežela je odprta vsak dan med 8. in 19. uro (tudi med vikendi). Njena posebnost je to, da si obiskovalci jagode naberejo sami. To je hkrati tudi ena izmed številnih prednosti, saj so jagode sveže nabrane, obiskovalec pa lahko sam izbere sadeže, ki so mu všeč. Med nabiranjem si seveda lahko tudi privošči kakšno jagodo ali pa se jih celo do sitega naje, saj so pridelane povsem naravno, brez škropiv. Odlikuje jih svežina, naraven okus in visoka prehranska vrednost. Pomemben dejavnik, ki bo marsikoga prepričal v obisk, je tudi nadvse ugodna cena. Za kilogram sveže nabranih, naravno pridelanih jagod boste odšteli le 2,85 €, kar je manj kot v trgovskih verigah.

Nabiranja jagod se najbolj razveselijo najmlajši obiskovalci.

Jagodna dežela je v Sloveniji že od leta 2009, prvi nasad je bil v Mariboru, zadnja štiri leta pa jo najdemo tudi na Koroškem. Ljubitelji jagod iz dravske doline jo lahko obiščejo tudi v Radljah ob Dravi pri ribniku Reš. K nam jo je iz Avstrije pripeljal Andreas Kürbisch, kmet OKGD, ki se je najprej prepričal, da v Sloveniji še ne obstaja nič podobnega, saj ni hotel predstavljati konkurence lokalnim pridelovalcem.

Jagodna dežela bo odprta vse do konca junija, saj se takrat tudi izteče sezona jagod.

JAGODE SO KORISTNE IN ZDRAVE

Jagode vsebujejo železo, natrij, kalcij, kalij in fosforj ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo nizko energijsko vrednost (46 kcal/100g) in so tudi vir vlaknin. Značilno rdečo barvo dajejo sadežu pigmenti antocianini, ki so prisotni v jagodah in so znani kot dobri antioksidanti. Salicilna kislina v jagodah, ki je sicer sestavina aspirina, rastlino varuje pred infekcijami, v našem organizmu pa naj bi zmanjševala možnost za nastanek črevesnega raka in delovala protivnetno. Uživanje svežih plodov naj bi tudi zniževalo krvni tlak in odvajalo zaloge sečnine.

Raziskave so pokazale pozitivne učinke jagod pri dieti z omejenim vnosom maščob, saj naj bi sadež povečal delovanje hormona-adiponektina, ki ga izločajo maščobne celice. Hormon spodbuja presnovo, hkrati pa zavira apetit in tudi nadzoruje količino krvnega sladkorja predvsem po obrokih bogatih z ogljikovimi hidrati. Adiponektin vpliva na izgorevanje maščob skupaj s hormonom leptinom, ki vpliva na izgubo oziroma povečanje telesne teže. Jagode so lahko posredno preko hormonov učinkovita pomoč pri dietah v kombinaciji z zdravim načinom prehranjevanja.

Dogodki