Search
Close this search box.

Faktorji sončnih krem za v hribe, morje in mesto

Pogosto se opozarja, da obstajajo določene sončne kreme, ki lahko naredijo več škode kot koristi. Na žalost ni vsaka sončna krema dobra za našo kožo. Pomembno je poznati razlike med kremami in za različne priložnosti izbrati pravo!
Fotografija je simbolična

Sončna krema nas ščiti pred škodljivimi sončnimi žarki, ki se imenujejo UV žarki.  UV žarki se delijo na UVA in UVB žarke. UVA žarki povzročajo staranje kože, UVB žarki pa povzročajo opekline in porjavitev kože.

Ti žarki prodrejo v našo kožo in spremenijo zapis v celici, ki regenerira našo kožo. Sevanje sonca ima na kožo destruktivne učinke in povzroči ogromno poškodb na sami koži. Če kože ne zaščitimo, lahko pride do alergij, razpada kolagena in izsušenost kože. Sevanje sonca namreč vsebuje ultravijolično radiacijo, vidno svetlobo in infrardečo svetlobo.

Zaščitni faktor sončnih krem

Zaščitni faktor ali SPF (Sun Protection Factor) je merilo, ki nam pove, za koliko časa smo zaščiteni pred soncem. Če imate sončno kremo za obraz s faktorjem 20 in veste, da vas po 10 minutah opeče, potem zaščitni faktor kreme pomnožite s številom minut, po katerih bi vas opeklo.

V našem primeru pomnožimo 20 x 10 in dobimo 200 minut. To pomeni, da bomo z faktorjem 20, zaščiteni 200 minut.

Razlike med sončnimi kremami

Poznamo dva tipa sončnih krem:

1.)    Kreme s kemičnimi filtri

Takšna vrsta sončnih krem vsebuje aktivne, organske spojine na osnovi ogljika, ki povzročijo kemično reakcijo. Te sestavine absorbirajo sončne žarke, jih pretvorijo v toploto in nato oddajo toploto skozi kožo. Za njih je značilno, da:

  • nudijo varno zaščito kože,
  • se izredno lahko mažejo,
  • jih nanašamo v tankem sloju.
2.)    Kreme z mineralnimi filtri

Takšna vrsta sončnih krem se imenuje tudi fizična zaščita, saj vsebujejo mineralne sestavine, ki odbijajo sončne žarke in ščitijo kožo. Za mineralne sončne kreme je značilno:

  • zaščita pred soncem,
  • primerne so za bolj občutljivo kožo,
  • imajo daljši rok trajanja,
  • priporočljive za aknasto kožo, ker ne mašijo por,
  • težje jih je mazati.

Pravilna uporaba sončnih krem

Če želimo imeti najboljši možen učinek sončne kreme, jo je potrebno pravilno uporabljati. Največji problem je, da jih ljudje ne uporabljajo v zadostni količini.

Če smo – na primer – cel dan izpostavljeni soncu in uporabimo kremo za obraz, je priporočljivo, da jo nanašamo na vsaki dve uri. To še posebej velja za tiste, ki se veliko potijo.

Če uporabljate tudi druge vlažilne kreme za obraz, s tem zmanjšate zaščito sončne kreme, zato je bolje, da izberete takšno, ki vas bo vlažila in ščitila hkrati.

Po kolikem času gremo lahko na sonce?

Odvisno od izbora vaše sončne kreme. Če boste izbrali sintetično kremo jo morate nanesti vsaj 20 minut prej. Če boste izbrali mineralno sončno kremo kot je Rilastil sončna krema, vam zagotavlja takojšnjo zaščito pred soncem. Zato je predhodno ni potrebno nanašati vnaprej.

Rilastil ponuja tudi sončne kreme, ki nudijo najvišjo možno zaščito 100 in so hkrati vlažilne kreme in so namenjene občutljivi koži. Izbirate lahko tudi med manjšimi zaščitnimi faktorji 30 ali 50, ki ne dražijo kože, ne puščajo beline, ne vsebujejo silikonov, octocrylena in filtrov za razbarvanje koral, ki onesnažuje morje.

Sončna krema za v hribe

Ker so UVA in UVB žarki v gorah še bolj škodljivi kot na morju, je še toliko bolj pomembno, da imate kvalitetno sončno kremo, ki jo morate uporabljati pravilno in dovolj pogosto. V gorah moramo uporabljati visok faktor zaščite, saj se z dvigom nadmorske višine povečuje tudi intenzivnost UV-žarkov.

S sončno kremo za obraz se namažemo tudi, ko je oblačno. V gorah izgubimo občutek za mazanje, saj so temperature nižje kot na morju in imamo občutek, da nas sonce ne more opeči. To je seveda daleč od resnice, saj sončni žarki prodrejo tudi čez oblake.

Sončna krema za na morje

Tudi na morju potrebujemo sončno kremo z večjim zaščitnim faktorjem, če smo prvič izpostavljeni soncu in je naše telo še popolnoma belo.

Sončna krema za vsakodnevno rabo v mestu ali doma

Ko izbiramo sočno kremo za vsakodnevno uporabo, preverimo naš tip kože. Če imamo bolj suho in občutljivo kožo, bomo izbrali pomirjajočo, vlažilno kremo z odlično zaščito. Če imamo mastno in aknasto kožo, pa bomo izbrali lažjo in nemastno sončno kremo, kjer ne bo preveč olja in ne bo mašila por.

Tudi tu svetujemo uporabo zaščitnega faktorja najmanj 30, saj je naš obraz ves čas izpostavljen soncu in ker nas sonce stara, si želimo čim manj gubic in čim daljši in mladostnejši videz.

Ne glede na to ali potrebujete sončno kremo za gore, morje ali vsakdanjo uporabo, v spletni trgovini E-parfumerija boste zagotovo našli kremo, ki bo odgovarjala vaši koži! Za vse dodatne informacije jih lahko tudi pokličete na 01 519 76 05 ali jim pišete na info@e-parfumerija.si.

Dogodki

Pogosto se opozarja, da obstajajo določene sončne kreme, ki lahko naredijo več škode kot koristi. Na žalost ni vsaka sončna krema dobra za našo kožo. Pomembno je poznati razlike med kremami in za različne priložnosti izbrati pravo!