Search
Close this search box.

Danes goduje zavetnik gasilcev sv. Florijan. Marsikje bodo danes mladi fantje pobirali jajca

4. maja goduje sv. Florijan, zavetnik gasilcev, ki sodi med najbolj čaščene ljudske svetnike.

Florjanovo – god svetega Florjana, 4. maja, je po mnogih koroških krajih ljudski praznik, saj je sveti Florjan eden od priljubljenih svetnikov. Varuje pred ognjem in je zato zavetnik gasilcev.

Na florjanovo gospodinje niso smele peči, niti zakuriti peči. Tudi kovači tega dne niso delali, bali so se zameriti svetemu Florjanu.

Današnji dan pa je tudi priložnost, da se gasilcem zahvalimo za vso nesebično pomoč in razdajanje za varnost drugih. Na god sv. Florjana pa je vezana tudi stara ljudska šega, Jajčarija, ki se še vedno zvesto prenaša iz roda v rod in se je do danes ohranila predvsem v nekaterih krajih na Koroškem.

Ime Florijan, z različicama Florjan in Florian, izhaja iz latinskega imena Florianus, izpeljanega iz Florus. V latinščini ime Florus pomeni cvetoč, svetel, sijajen, krasen. Florijan pa se imenuje tudi zelo znan svetnik, ki je bil rimski vojščak in mučenec v času rimskega cesarja Dioklecijana ter velja za zavetnika, ki nas varuje pred ognjem, sušo, povodnjami in vojsko. Za svojega zavetnika pa so si ga izbrali tudi gasilci. V Sloveniji je po sv. Florijanu poimenovanih 44 cerkva. Po njem nosi ime tudi več krajev in zaselkov, različne upodobitve sv. Florijana pa krasijo številne gasilske domove po vsej Sloveniji, je zapisano na spletnis strani Gasilske zveze Slovenije.

Florijan je zavetnik gasilcev in ga pogosto upodabljajo, ko z vrčem vode gasi ogenj. Je priprošnjik tistih, čigar domove pogosto ogrožata požar ali strela. Tako se gasilci na Florjanovo spomnijo vseh tovarišev, ki so umrli ali bili poškodovani, ko so pomagali drugim in se pri mašah zahvalili ter prosili svojega zavetnika za varnost na intervencijah, vajah ter ostalih aktivnostih. Mi pa se ob tej priložnosti zahvalimo vsem poklicnim in prostovoljnim gasilcem, ki so nam ves čas na razpolago, pripravljeni nuditi pomoč in nesebično žrtvovati svoje življenje za pomoč drugim.

Biti gasilec pomeni vsakodnevno skrb za sočloveka, živali in premoženje. Slovenski gasilci in gasilke predstavljajo temeljni steber našega sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Slovensko gasilstvo v številkah:

  • 17 gasilskih regij
  • 121 gasilski zvez
  • 1336 gasilskih društev
  • Več kot 160.000 prostovoljnih gasilk in gasilcev
  • Dobrih 1000 poklicnih gasilk in gasilcev
  • 16 gasilskih muzejev in zbirk

Gospodinje v Mežiški dolini so na večer pred florjanovim položile v star klobuk klobaso, jajca in mošt in nato pa so ta klobuk položile na ugaslo ognjišče poleg trsk. Ponoči se je eden od vaških fantov pritihotapil v hišo, zakuril ogenj s pripravljenim lesom, spil mošt, vtaknil jajca in klobaso v malho in tiho odšel. Ob koncu takih obhodov so se fantje zbrali pod vaško lipo, gospodinje pa so medtem pekle jajčno cvrtje, ki je bilo tega dne obredna jed.

Jajčarija je danes značilna zlasti za območje Črne na Koroškem ter Razbor. Fantje pa na predvečer sv. Florijana oziroma na prvo soboto po Florjanovem pobirajo jajca tudi še v nekaterih drugih krajih na Koroškem in Štajerskem ter v naslednjih tednih pripravijo veselico oziroma gavdo, ki jo imenujejo Jajčarija.

Vir: Občina Ravne in Gasilska zveza Slovenije

Blaž Grabner

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
4. maja goduje sv. Florijan, zavetnik gasilcev, ki sodi med najbolj čaščene ljudske svetnike.