Search
Close this search box.

Dan slovenskih krvodajalcev: V Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri

4. junija obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva. To je praznik solidarnosti in pomoči sočloveku, ki omogoča, da je v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj varne krvi. V ta namen bodo 7. junija pripravili tudi tradicionalni novinarski dogodek »Daruj energijo za življenje«
FOTO: Pixabay. Dan slovenskih krvodajalcev

Vsako leto 4. junija tradicionalno obeležujemo Dan slovenskih krvodajalcev. Prav na ta dan so namreč leta 1945 v Sloveniji odvzeli in shranili prve enote krvi, kar predstavlja pomemben mejnik v slovenski transfuzijski službi in krvodajalstvu. Prve enote krvi je že bilo mogoče shranjevati, saj so vsebovale konzervans.

Prvo organizirano krvodajalsko akcijo, ki je potekala pod okriljem Rdečega križa Slovenije (RKS) je bila izvedena pred 60 leti, 9. marca 1953 v Zagorju, ki se jo je udeležilo devet zagorskih rudarjev Ta izjemen dogodek nacionalnega pomena, je nedvomno prispeval, da se je organizirano, prostovoljno in neplačano krvodajalstvo pričelo razvijati in širiti povsod po državi. Od takrat pa vse do danes, v Sloveniji s prostovoljnimi in neplačanimi krvodajalci zagotavljajo zadostno količino varne in kakovostne krvi za bolnike.

Letos praznujemo 66 let prostovoljnega, anonimnega in neplačanega krvodajalstva pod okriljem Rdečega križa Slovenije pri nas.

»Prvo krvodajalsko akcijo je RKS izvedel pred 66 leti – 9. marca 1953 v Zagorju, udeležilo pa se je je devet zagorskih rudarjev in ima poseben nacionalni pomen, saj se je z njo začelo organizirano, prostovoljno in neplačano krvodajalstvo po vsej državi. Od takrat naprej je naša država samooskrbna s krvjo, saj s prostovoljnimi in neplačanimi krvodajalci zagotavljamo zadostne količine krvi in skrbimo za stanje zalog krvi posamezne krvne skupine. Kri daruje skoraj 5% prebivalcev, vsak delovni dan okoli 350 – 400 krvodajalcev,« so zapisali na spletni strani Rdečega križa Slovenije.

Po drugi svetovni vojni je bil v Ljubljani pri Centralni vojni bolnici ustanovljen transfuzijski oddelek, kar velja za začetek transfuziologije in krvodajalstva v Sloveniji. 4. junija 1945 so tam odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi, kar velja za začetek transfuzijske službe in krvodajalstva v Sloveniji. Kasneje so transfuzijske postaje ustanovili poleg bolnišnic, saj se je zdravstvo razvijalo, potrebe po krvi pa so naraščale. Pomemben mejnik je bilo tudi leto 1953, ko je organizacijo krvodajalstva prevzel Rdeči križ Slovenije in vzpostavil prostovoljno, brezplačno in anonimno krvodajalstvo. Ta dejavnost je nujna še danes, saj omogoča nemoteno delovanje sodobnega zdravstvenega sistema.

V Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri. Prav tako v Sloveniji številni krvodajalci dnevno darujejo kri in tako prispevajo k zdravju in reševanju življenj tistih, ki kri nujno potrebujejo. V vseh teh letih so v Sloveniji zabeležili več kot 5.5 milijonov krvodajalcev, kar dokazuje, da smo Slovenci altruističen in nesebičen narod, ki ceni vrednote medsebojne pomoči, humanosti in solidarnosti.

Rdeči križ Slovenije s 56 območnimi združenji je nacionalni organizator krvodajalstva v državi. Skupaj z Zavodom RS za transfuzijsko medicino, Centrom za transfuzijsko medicino Maribor UKC Maribor in Centrom za transfuzijsko medicino Celje sodeluje pri zagotavljanju nemotene oskrbe zdravstvenega sistema z varno krvjo.

V zadnjih letih, kljub socialni in gospodarski krizi v državi, beležijo vedno več krvodajalcev na akcijah, ki potekajo na terenu ali transfuzijskih ustanovah. To dejstvo nedvomno kaže, da krvodajalstvo še naprej ostaja najbolj množična in najbolj plemenita oblika solidarnosti v Sloveniji.

»Naša naloga je, da širša družbena skupnost še bolje spozna in ceni ljudi iskrenega, humanega in odprtega srca kot so krvodajalci in krvodajalke, ki nesebično darujejo kri  bodisi enkrat ali večkrat letno. Krvodajalci so z darovano krvjo že marsikatero žalostno zgodbo spremenili v srečno, so neopazni heroji, ki vsakodnevno rešujejo življenja,» je na spletni strani RK Slovenije zapisal Franc Košir, predsednik Rdečega križa Slovenije – Zveze združenj in dodal: «Zato se 4. juniju, Dnevu krvodajalcev v Sloveniji ter bližajočem 14. juniju Svetovnemu dnevu krvodajalcev iskreno zahvaljujemo vsem številnim anonimnim krvodajalkam in krvodajalcem, ki so s svojo plemenitostjo pomagali reševati zdravje in življenja tisočih bolnikov in poškodovancev. Zahvaljujemo vsem prostovoljcem RK, iskrena zahvala tudi vsem, ki po svojih najboljših močeh podpirate to najmnožičnejšo solidarnostno akcijo.«

Letošnji slovenski dan krvodajalstva (4. junij) bodo s tradicionalnim novinarskim dogodkom »Daruj energijo za življenje« obeležili 7. junija 2019 ob 10 uri v Šoštanju.

Zavod RS za transfuzijsko medicino, Rdeči križ Slovenije in družba Petrol že deveto leto  zapored nadaljujejo uspešno krvodajalsko iniciativo ”Daruj energijo za življenje”. Namen skupne akcije je ozaveščanje javnosti o pomenu krvodajalstva in zahvala krvodajalcem, ki omogočajo bolnikom zdravljenje s krvjo. Tokrat poteka pod sloganom “Pravi junaki darujemo!”, saj želijo navdihniti tudi mlade in jim sporočiti, da  so krvodajalci pravi junaki sodobnega časa, ki v resničnem svetu rešujejo življenja.

Novinarski dogodek bodo združili s krvodajalsko akcijo tabornikov ob 60-letnici Taborniškega društva Rod Pusti grad Šoštanj. Taborniki, tako kot krvodajalci, poosebljajo pozitivne vrednote – humanost, solidarnost, človečnost, skrbijo za naravo in zdrav način življenja ter tako ustvarjajo boljši svet.

4. junija obeležujemo dan slovenskega krvodajalstva. To je praznik solidarnosti in pomoči sočloveku, ki omogoča, da je v Sloveniji v vsakem trenutku dovolj varne krvi. V ta namen bodo 7. junija pripravili tudi tradicionalni novinarski dogodek »Daruj energijo za življenje«