Search
Close this search box.

Po novem se v enem vozilu na delo lahko vozi največ šest delavcev iz istega podjetja

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je ob odločitvi o zaustavitvi javnega prometa napovedal, da bo infrastrukturno ministrstvo delodajalcem pomagalo iskati rešitve za prevoz delavcev na delo. Med drugim je ministrstvo predvidelo tudi rešitev, s katero se bo lahko v enem vozilu na delo vozilo največ šest delavcev iz istega podjetja.

Vrtovec je na današnji vladni novinarski konferenci spomnil, da se bo skladno z odlokom vlade od ponedeljka za 14 dni ustavil javni prevoz – medkrajevni, mestni in železniški. Prav tako bo prepovedano obratovanje nihalnih žičnic, vzpenjače in krožno-kabinskih žičnic, razen v primeru nujne medicinske oskrbe oz. zaščite in reševanja.

Še naprej pa bo dovoljen posebni linijski prevoz potnikov, to je prevoz na delo in iz dela, ki ga organizira delodajalec (t.i. delavski avtobusi). Dovoljeni bodo tudi taksi prevozi.

Danes je ministrstvo za infrastrukturo v navezi z ministrstvom za notranje zadeve v odlok vneslo tudi rešitev, da se lahko na delo v istem vozilu vozi do šest oseb, ki delajo v istem podjetju. Gre za predlog izjeme, ki bo šel še na vlado, je pojasnil Vrtovec. “Nima smisla, da bi prevoz omejevali, če so nato denimo za istim proizvodnim trakom isti delavci skupaj,” je utemeljil odločitev.

Ob tem je Vrtovec pozval vse delodajalce, da pokažejo razumevanje do zaposlenih, ki za prevoz na delo uporabljajo javni potniški promet in nimajo na voljo alternativnih oblik prevoza. “Skupaj z njimi bomo rešitve iskali tudi na ministrstvu za infrastrukturo, tako organizacijsko kot finančno,” je poudaril.

Tako je ministrstvo za infrastrukturo odprlo dve kontaktni točki, in sicer telefonsko številko 01 478 71 67 ter elektronski naslov mzi.koronavirus@gov.si. Na te kontakte se lahko obrnejo delodajalci in delavci, ki imajo težavo s prihodom na delo. “Cel vikend bomo na voljo vsem delodajalcem, tudi bolnišnicam in ostalim zavodom, da do ponedeljka najdemo rešitve,” je zatrdil Vrtovec.

Preberite še: Ministrstvo za infrastrukturo vzpostavilo kontaktni center za informacije o ukrepih

O tem, kako naj bi vlada finančno pomagala prizadetim delodajalcem, Vrtovec ni želel govoriti. Poudaril je le, da je vlada doslej sprejela že šest protikoronskih zakonov, pripravlja se sedmi. “Vlada je zelo učinkovita in tudi v tem primeru, pri tem izpadu, bo šla delodajalcem nasproti. Smo zelo operativni in se zavedamo posledic tovrstnega zapiranja. Zato za finančno pomoč vlade delodajalcu ne bo treba čakati dva, tri mesece, ampak smo bolj operativni, se hitro obrnemo in najdemo skupne rešitve,” je zatrdil.

Župane vseh slovenskih občin je minister naprosil, naj za obdobje zaustavitve javnega potniškega prometa državljanom omogočijo brezplačno parkiranje na občinskih parkiriščih.

Od ponedeljka bo prepovedano tudi izvajanje dejavnosti usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil. Kot je pojasnil, so se za to potezo odločili na predlog zdravstvene stroke. “Dodajali ne bomo nobenih izjem, da ne pride do komunikacijskih šumov, kaj je dovoljeno in kaj ne,” je podčrtal. Prepoved pa ne velja za tehnične preglede in pooblaščene registracijske organizacije s področja motornih vozil.

Vrtovec se zaveda, da so sprejeti ukrepi “boleči in bodo mnogim med nami povzročili veliko težav”. A zdravstvene razmere so resne, pritisk na bolnišnice in zdravstvene delavce pa izjemno velik. “Upočasnitev širjenja virusa in zmanjšanja pritiska na bolnišnice in zdravstveno osebje ne bomo mogli doseči brez težkih, a nujnih dodatnih ukrepov,” je še podčrtal.

Dogodki

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je ob odločitvi o zaustavitvi javnega prometa napovedal, da bo infrastrukturno ministrstvo delodajalcem pomagalo iskati rešitve za prevoz delavcev na delo. Med drugim je ministrstvo predvidelo tudi rešitev, s katero se bo lahko v enem vozilu na delo vozilo največ šest delavcev iz istega podjetja.