CUDV Črna načrtuje vrnitev uporabnikov, na Koroškem trenutno največji delež okužb v Mežici

V CUDV Črna na Koroškem, ki je bil s skupno 121 potrjenimi okužbami eno od večjih žarišč okužb z novim koronavirusom pri nas doslej, se razmere umirjajo. Prihodnji teden načrtujejo vrnitev uporabnikov, ki so jih po potrditvi okužb namestili v CŠOD Peca. Na Koroškem ima trenutno največji delež okužb občina Mežica, več kot enoodstoten.

V Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer skrbijo za osebe z motnjami v duševnem razvoju, so prvo okužbo potrdili 20. septembra. Nato je število okuženih naraslo vse do potrditve okužbe pri skupno 87 uporabnikih in 34 zaposlenih, od tega so bili trije prostovoljci. “Vsi uporabniki se počutijo dobro in nimajo zdravstvenih težav oz. simptomov bolezni,” je za STA danes sporočila direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik in dodala, da od 10. oktobra niso zaznali svežih okužb.

Po potrditvi okužb so velik del okuženih uporabnikov namestili v prostore Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) Peca v občini Mežica, rdečo cono pa so vzpostavili tudi v matični stavbi v Črni.

Po besedah Pečovnikove zdaj skupaj z regijskimi koordinatorji in epidemiologinjo Nedo Hudopisk načrtujejo, da bodo uporabnike iz CŠOD Peca preselili na matične enote prihodnji teden.

Po razglasitvi Črne na Koroškem za ogroženo območje s 7. oktobrom dalje je CUDV Črna prejel tudi kadrovsko pomoč. Na pomoč je zaposlenim v zavodu priskočilo sedem usposobljenih sodelavcev iz podobnih zavodov v Dobrni, Dornavi in Radovljici, prav tako iz Doma upokojencev Vrhnika in ena diplomirana medicinska sestra iz podjetja Medikem.

Medtem ko se razmere umirjajo v Črni na Koroškem, pa se zaostrujejo v sosednji, mežiški občini, kjer je trenutno 41 aktivno okuženih, s čimer ima ta občina najvišji delež aktivno okuženega prebivalstva med 12 občinami na Koroškem. V ponedeljek so sicer v občini Mežica potrdili tri nove okužbe. Po deležu okuženih ji sledi občina Prevalje, kjer so v ponedeljek potrdili 14 novih okužb, skupno je v tej občini aktivnih 67 okužb.

Največ novih okužb na Koroškem pa so v ponedeljek potrdili v Mestni občini Slovenj Gradec, in sicer 15, skupno pa je v tej občini aktivno okuženih 93 občanov, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Dogodki