Search
Close this search box.

iFarmer – pomoč lastnikom kmetij pri vodenju administrativnega dela na kmetiji

Lastniki kmetij imajo veliko administrativnega dela, ki ga večinoma opravijo papirnato. To je precej zamudno, poleg tega hitreje prihaja do napak oz. nepravilnosti, kmetje pa so zaradi tega pogosto pod pritiskom. Na trgu rešitve, ki bi jim olajšale delo, skoraj ni, redke rešitve pa se med kmeti skoraj ne uporabljajo zaradi previsoke cene in prevelike kompleksnosti. Zato so v zavodu Slokva s pomočjo evropskih sredstev razvili brezplačno inovativno aplikacijo Ifarmer, ki je namenjena lastnikom kmetij pri vodenju administrativnega dela na kmetiji.

Sistem predstavlja tehnološko inovativnost, saj je zasnovan oblačno, kar pomeni, da lahko uporabniki koristijo storitev neodvisno od lokacije ter naprave, s katero dostopajo do sistema. Inovativnost rešitve je tudi v elektronskem poslovanju kmetij, torej se vsi dokumenti in evidence tvorijo v digitalni obliki ter jih lahko uporabnik natisne samo v primeru, da je to potrebno. Prav tako lahko uporabnik vsak prispeli dokument (npr. račun ali odločbo) skenira ali enostavno fotografira s telefonom in tako evidentira v sistem. To omogoča enostavnejšo in sprotno evidentiranje aktivnosti na kmetiji.

Aplikacija je zasnovana zelo preprosto in zajema samo funkcionalnost, ki je zahtevana za pravilno poslovanje kmetijskega gospodarstva. Uporabljajo ga lahko tudi računalniško manj spretni uporabniki, sicer pa v Slokvi nudijo tudi brezplačno izobraževanje. Tako bo tudi med 13. in 16. majem od 9.00 do 14.00 v njihovih prostorih v Slovenj Gradcu, ko se bodo predstavili v okviru kampanje EU PROJEKT, MOJ PROJEKT 2019. Z njo želijo skupaj s Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pokazati, da lahko rezultate projektov evropske kohezijske politike vidimo na vsakem koraku. Med 11. in 18. majem se bo tako v Sloveniji zvrstilo več kot 100 dogodkov, preko katerih bomo lahko spoznali, da je naš vsakdan boljši in lepši tudi zaradi dobrih projektov, ki smo jih uresničili s pomočjo evropskih sredstev. Več o dogodkih in kampanji na eu-skladi.si.

Dogodki