Search
Close this search box.

Wolfovo leto kljub epidemiji prineslo vrsto dogodkov, kmalu tudi izdaji del

Leto 2020, ki ga je ministrstvo za kulturo ob 160. obletnici rojstva skladatelja samospevov Huga Wolfa razglasilo za Wolfovo leto, je kljub epidemiji prineslo vrsto dogodkov, ki so opozorili na pomen Huga Wolfa, ocenjujejo v njegovem rojstnem Slovenj Gradcu. Nekaj koncertov so prestavili na letos, že kmalu bosta izšli tudi izdaji njegovih del.

Čeprav je bilo za Korošce svojevrstno presenečenje, ko je ministrstvo za kulturo konec leta 2019 razglasilo leto 2020 za Wolfovo leto, saj je šlo za 160. obletnico skladateljevega rojstva, in ne kakšno “bolj okroglo obletnico”, so tako na Koroškem kot širše zastavili pester program prireditev, ki ga je pospremila tudi celostna grafična podoba.

“Ko smo v januarju začeli izvajati prireditve, si nihče od nas ni mislil, da bo covid-19 tako močno posegel v naše vsakdanje življenje. Kljub številnim oviram smo lahko z izvedbo prazničnega leta zadovoljni, saj smo izpeljali večino prireditev,” je Wolfovo leto za STA ocenil direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik.

Še pred izbruhom epidemije novega koronavirusa v Sloveniji so februarja v Slovenj Gradcu izvedli slavnostno akademijo, na kateri je muzikolog Matjaž Barbo med drugim poudaril, da se Slovenci premalo zavedamo, da je Hugo Wolf (1860-1903) eden največjih skladateljev poznega 19. stoletja.

Preberite še: FOTO: S slavnostno akademijo poklon enemu izmed največjih skladateljev 19. stoletja

Prireditev ob obletnici rojstva, 13. marca 2020, je zaradi epidemije odpadla, osrednja spominska slovesnost pa je bila namesto meseca maja izvedena konec avgusta, ko je v Slovenj Gradcu ob navzočnosti predsednika republike Boruta Pahorja nastopil Simfonični orkester RTV Slovenija s solistko Nuško Drašček Rojko, slovesnost pa je RTV Slovenija prenašala v živo.

Preberite še: Predsednik Pahor slavnostni govornik na osrednji slovesnosti ob letu Huga Wolfa

Vmes in tudi še po osrednji prireditvi so se na Koroškem in drugje po Sloveniji zvrstili tudi drugi koncerti, glasbene delavnice, Wolfov poletni festival in drugi dogodki.

“Skoraj vse leto smo se morali prilagajati in upoštevati različne ukrepe. Pozitivni odzivi ljudi, ki so uživali na koncertih, pa so nam dajali moč, da smo se res potrudili z izvedbami, čeprav v precej spremenjenih okvirih. Najpomembnejše pa je, da smo v širši javnosti okrepili prepoznavnost našega skladatelja, njegove rojstne hiše in njegovih del,” je dejal Pungartnik.

Ocenil je še, da je 160. obletnica Wolfovega rojstva z vidika promocije zelo pomembna tako za Koroški pokrajinski muzej, pod okrilje katerega spada pred slabim desetletjem obnovljena Wolfova rojstna hiša v središču Slovenj Gradca, kot tudi za Mestno občino Slovenj Gradec. “Uspešna izvedba projekta nas vsekakor zavezuje k nadgradnji programskih vsebin v prihodnjih letih,” je še dejal Pungartnik.

Če bi bile okoliščine drugačne, bi se dalo storiti še več, je za STA dodal predsednik Društva Hugo Wolf Slovenj Gradec Marko Košan. Društvo je skupaj z drugimi institucijami sodelovalo pri pripravi in izvedbi programa, ki bo deloma, kot napoveduje Košan, izveden tudi letos.

Košan je ocenil, da je program prav gotovo tudi v širšem, slovenskem merilu opozoril na pomen Huga Wolfa kot skladatelja svetovnega pomena. Društvo je pred koncem minulega leta sodelovalo tudi pri pripravili dveh izdaj Wolfovih del, ki bosta izšli kmalu.

V sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem so na pobudo pianistke Maje Kastratovik pripravili notno izdajo dveh zgodnjih kratkih Wolfovih klavirskih del. Skladbi sta namenjeni učencem glasbenih šol na nižji stopnji. Notno izdajo bo pospremil album s slikovnim gradivom in opisom Wolfovega življenja, priložena bo tudi zgoščenka s posnetki obeh skladb in izbranih Wolfovih samospevov. Komplete izdaje bodo po Košanovih besedah razdelili glasbenim šolam po Sloveniji.

Na pobudo skladatelja in zborovodje Ambroža Čopija pa je v izdaji tudi celotni Wolfov zborovski opus, ki je bil leta 2003 že posnet v studiih RTV Slovenija, takrat s Komornim zborom RTV Slovenija, je povedal Košan.

Prvič od leta 1993, odkar poteka vsako leto v Slovenj Gradcu, pa je prav lani, v jubilejnem letu, odpadla tradicionalna mednarodna solopevska šola, ki jo vodi Breda Zakotnik.

Dogodki

Leto 2020, ki ga je ministrstvo za kulturo ob 160. obletnici rojstva skladatelja samospevov Huga Wolfa razglasilo za Wolfovo leto, je kljub epidemiji prineslo vrsto dogodkov, ki so opozorili na pomen Huga Wolfa, ocenjujejo v njegovem rojstnem Slovenj Gradcu. Nekaj koncertov so prestavili na letos, že kmalu bosta izšli tudi izdaji njegovih del.