Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu uspešno zaključili mednarodne delavnice senčnega gledališča in sodobnega plesa

V starem srednjeveškem mestu Slovenj Gradec so pripravili mednarodne delavnice senčnega gledališča in sodobnega plesa LOOK SHADOW – MOVE BODY, usposabljenje z metodo PLES SENC. Delavnice so potekale od 3. do 9. avgusta 2019, njihov rezultat pa je bil kratki performans.

S projektom LOOK SHADOW – MOVE BODY sta želeli mentorici Tea Kovše in Katja Vravnik udeležence usposobiti na področju metode PLES SENC, da bodo ti lahko v nadalje sami izvajali podobne aktivnosti ter določene lutkovne in plesne elemente vključili v svoje delo. Delavnice so potekale v tesnem sodelovanju z MKC Slovenj Gradec in pod pokroviteljstvom Zavoda za razvoj mobilnosti mladih in programa Erasmus+.

Delavnice so potekale pod pokroviteljstvom Zavoda za razvoj mobilnosti mladih in programa Erasmus+.
FOTO: Gledališče Dela

Namen usposabljanja je bil trening udeležencev na področju metode PLES SENC, ki je kombinacija senčnega gledališča in sodobnega plesa. Metodo PLES SENC sta razvili dramaturginja in lutkovna animatorka Tea Kovše in performerka ter koreografinja Katja Vravnik, obe iz plesno lutkovnega Gledališča DELA.

V projektu je sodelovalo 19 mladih iz sedmih držav: Latvija, Poljska, Španija, Italija, Češka, Hrvaška in Slovenija, katerih profili so bili različni, prav vsem pa je skupno delo z mladimi. Udeleženci so v sedmih dneh pripravili predstavo s predmeti, sencami in plesom.

Na delavnici so udeleženci pripovedovali zgodbe skozi gib in senčno gledališče, pridobili nove trike, ki jih lahko uporabljajo pri svojem delu ter ustvarili lastno zaključno senčno predstavo Osebno je posebno.

Menotorici projekta: Katja Vravnik in Tea Kovše.
FOTO: Gledališče Dela

Preden so udeleženci prišli na delavnice, so imeli nalogo in sicer prinesti svoj oseben in poseben predmet, ki jih spremlja skozi življenje. Tea Kovše, umetniška vodja Gledališča DELA je za RTV Slo povedala: “Predmet lahko nosi nekaj zelo osebnega in celotne zgodbe, hkrati pa je to zelo dober medij, da začneš razkrivati svojo intimo, da ne čisto odkrito govoriš, ampak, da govoriš o predmetu.” Katja Vravnik, direktorica Gledališča DELA pa je o metodi ples senc dodala: “Gre za premikajočo luč, ponavadi imamo v senčnem gledališču statično luč, tukaj pa jo premikamo, tako, da lahko samo luč ustvarja sence.” Igralec stoji, luč pa ustvarja iluzijo gibanja na platnu.

Tea Kovše je zaključila: “Veseli smo, da lahko širimo znanje in gostimo ljudi iz vseh koncev Evrope ter ustvarjamo velike predstave.”

Kot pravita mentorici projekta: “Vsi smo Shakespearji lastnega življenja. Zato stopimo iz senc in zaplešimo zgodbo iz naših spominov.”

Dogodki