Search
Close this search box.

Kaj so pokazale zadnje meritve radona na OŠ Franja Goloba Prevalje?

Na zadnji novinarski konferenci na Prevaljah, ki je potekala v sredo, 4. 9. 2019, je župan dr. Matic Tasič med drugim tudi povedal, da so na prevaljski osnovni šoli, kjer so se več let spopadali s povišanimi vrednostmi radona, omenjeno težavo na predlog Primoža Praperja iz podjetja Eutrip, rešili z namestitvijo posebnih prezračevalnikov.

Radon je nevaren radioaktiven plin, ki povzroča pljučnega raka in številne druge ogrožajoče bolezni. Nastaja v zemlji. Je brez barve, vonja in okusa. Radon v učilnice in druge prostore prihaja iz tal skozi razpoke v betonskih tleh ali stenah, skozi talne odtočne kanale, jaške ali druge cevi in špranje ob slabo zatesnjenih napeljavah (na primer električnih, plinskih, vodnih ali drugih).

Naj spomnimo, da je Zavod za varstvo pri delu v začetku lanskega leta, v treh prostorih poslopja OŠ Franja Goloba na Prevaljah, izvedel meritve koncentracij radioaktivnega plina radona. Za ponovno meritev so se na šoli odločili, ker je raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje pokazala nenavaden porast astme pri otrocih. Izmerjene koncentracije so močno presegle povprečne vrednosti, v eni od učilnic je bila vrednost radona presežena skoraj desetkrat.

Zaradi preseganja referenčne vrednosti v dveh učilnicah je inšpektor sredi maja 2018 opravil nov inšpekcijski pregled in ravnateljico seznanil z vrednostmi. Opozoril je, da je potrebno nadaljevati z merjenji, preveriti možnosti skrajšanja časa zadrževanja v teh dveh prostorih in vse prostore redno prezračevati. Inšpektor je predlagal še sodelovanje z ustreznim strokovnjakom gradbene fizike ter preizkus učinkovitosti sistema za odsesavanje radona izpod učilnic, tesnjenje, moč ventilatorja in podobno, o čemer smo na naši spletni strani pisali TUKAJ.

Na šoli pa so v teh dneh pojasnili, da so zadnje uradne meritve v omenjenih treh učilnicah opravili od februarja do aprila 2019. Rezultati pa so pokazali, da so bili ukrepi za znižanje vrednosti radona v teh prostorih uspešni. V sodelovanju s podjetjem Eutrip so namreč v omenjenih treh prostorih pod nivojem tal namestili posebne prezračevalnike, vrednosti radona pa sproti spremljajo z avtomatskimi merilniki. Odkar so izvedli omenjene ukrepe, povišanih vrednosti niso namerili.

Vrednost investicije je sicer znašala 22.500 evrov, na šoli pa pričakujejo, da jim bo vrednost naložbe povrnilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Dogodki