Search
Close this search box.

Nosilci za kolesa – nasveti pred nakupom

Kolesa postajajo obvezna oprema na dopustu, vse pogosteje pa se z njimi odpravljamo tudi na enodnevne izlete. Transport koles je v tem primeru najbolj enostaven s pomočjo različnih nosilcev za kolesa. Ali veste, katerega izbrati?

V želji po odkrivanju novih kolesarskih poti, se je pogosto potrebno odpraviti na izhodiščno točko z avtomobilom. Seveda lahko v tem primeru podrete sedeže in kolo pospravite kar v kabino avtomobila. Težava pa nastane, kadar je potnikov več ali zmanjka prostora za vso preostalo prtljago.

V takšnih situacijah so nosilci za kolesa najboljša rešitev. Z njimi je prevažanje koles enostavno, praktično in, ob upoštevanju vseh navodil transporta, tudi popolnoma varno.

Različne vrste nosilcev za kolesa

Številne inovacije na področju transporta koles so bistveno pripomogle k temu, da lahko kolesa danes prevažamo na različne načine.

Med najbolj priljubljenimi je prevoz koles na strehi vozila, na vlečni kljuki ali na zadnjih prtljažnih vratih.

Vsak od naštetih načinov prevoza koles ima svoje prednosti in slabosti. Zato je pri izbiri ključnega pomena, da jih poznate, ob tem pa upoštevate tudi svoje želje in potrebe.

Na tem mestu pa ni odveč poudariti tudi to, da je ponudba nosilcev za kolesa različnih blagovnih znamk izjemno pestra. Zato vam svetujemo, da že v začetku zaupate preverjenim proizvajalcem, med katerimi so tudi nosilci za kolesa Thule, Cruz in Menabo.

Strešni nosilci Cruz veljajo za vodilne v svoji panogi, saj so izdelani iz kakovostnih materialov ter so enostavni za namestitev in odstranitev. Cruz strešni nosilci so primerni za različne tipe koles, vključno s cestnimi, gorskimi, treking in nenazadnje tudi električnimi.

Velika posebnost Cruz nosilcev je kombinirana noga in komplet za pritrditev, kar omogoča, da so vrhovi palic vodoravni, ne glede na ukrivljenost strehe.

Strešni nosilci Menabo temeljijo na izkušnjah, učinkovitosti in varnosti potrošnikov. Menabo nosilci uporabljajo tehnologijo, kakovost, vzdržljivost ter izjemno varnost. Nosilci so na voljo v različnih velikostih in izvedbah, zato lahko izberete tistega, ki ustreza vašemo kolesu.

Strešni nosilci za kolesa – najbolj razširjen način prevoza koles

Strešni nosilci za kolesa veljajo za eno izmed najbolj priljubljenih dodatnih oprem vseh kolesarskih navdušencev. Ta način prevoza koles velja za najbolj razširjenega, zato je strah pred tem, da bi vam kolo padlo s strehe, popolnoma odveč.

V ponudbi boste naleteli na osnovne modele strešnih nosilcev za kolesa in nosilce višjega razreda.

V splošnem velja, da so strešni nosilci za kolesa višjega razreda enostavnejši za uporabo in zagotavljajo večjo nosilnost. Namenjeni so transportu vseh vrst koles, z izjemo električnih – ta so običajno težja od klasičnih koles.

V kolikor imate električno kolo, potrebujete nosilec, ki je posebej prilagojen za to vrsto koles. Priporočamo, da se pred nakupom posvetujete s strokovanjaki, ki vam bodo znali ustrezno svetovati.

Za tiste, ki kolo prevažate bolj redko, pa so prav tako dovolj dobra izbira strešni nosilci za kolesa osnovnega razreda.

Pri prevozu koles na strehi avtomobila je potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov, ki vplivajo tudi na izbiro nosilca za kolesa:

  • Če je vaše vozilo visoko, vam ta način prevoza ne bo ustrezal, saj bo dvigovanje koles zelo oteženo, celotna višina skupaj z vozilom pa bo izjemno velika.
  • Pri tem načinu transporta nikoli ne pozabite, da imate na strehi kolesa. Še posebej to velja, ko je potrebo zapeljati pod manjše podvoze, tunele ali v garažno hišo.
  • S kolesi na strehi se poveča tudi hrup v kabini vozila in poraba goriva.

Nosilci za kolesa za na kljuko – praktičen transport tudi za najtežja kolesa

Če imate na vašem avtomobilu že montirano vlečno kljuko, potem velja razmisliti o nosilcih za kolesa, ki jih namestite na vlečno kljuko. V nasprotnem primeru morate upoštevati dodatne stroške povezane z namestitvijo vlečne kljuke.

Nosilci za kolesa za na kljuko so primerni za vse vrste koles, še posebej pa so praktični za prevažanje najtežjih koles, saj jih ni potrebno visoko dvigovati.

Je pa potrebno biti v tem primeru pozoren na njihovo nosilnost. V splošnem velja, da so tovrstni nosilci primerni za prevoz od dveh do štirih koles z maksimalno nosilnostjo do 60 kg.

V kategoriji nosilcev za kolesa za na kljuko poznamo nosilce osnovnega in višjega razreda. Med slednjimi so zagotovo odlična izbira Thule nosilci za kolo na kljuko, ki že od nekdaj slovijo po svoji kvaliteti.

Nosilci za kolesa višjega razreda so izdelani iz lahkega aluminija in imajo širok nagibni kot, kar omogoča odpiranje prtljažnika. Osnovni nosilci pa so izdelani iz jekla, zato so težji in se jih ne da nagibati, so pa zato cenovno ugodnejši.

Čeprav je prevažanje koles na vlečni kljuki zelo enostavno in nudi manjši zračni upor, pa je nekoliko več pozornosti potrebno nameniti parkiranju vozila. Zaradi koles na zadku, je vidni kot omejen, kolesa pa na vsaki strani vozila segajo preko širine vozila.

Nosilci za kolesa za prtljažna vrata

Tretji način prevoza koles je s pomočjo nosilcev za prtljažna vrata. Čeprav je manj pogost, pa je enako varen kot prevažanje koles na strehi ali vlečni kljuki.

Tovrstni nosilci so primerni za prevoz do štirih koles hkrati, pri njihovi namestitvi pa je potrebno uporabiti poseben pritrdilni kit.

V tem primeru niste omejeni z višino, zato lahko z njimi brez težav zapeljete v garažno hišo ali nizek podvoz. Res pa je, da boste s tem načinom transporta koles omejeni z dostopom do prtljažnika, poleg tega pa bo omejen tudi pogled v vzvratno ogledalo.

Nosilci koles za zadnja prtljažna vrata niso primerni za vsako vozilo, zato se je prek nakupom potrebno posvetovati s prodajalcem o ustreznosti nosilca za vaše vozilo.

Ne glede na to, za kateri način prevoza koles se boste odločili, pri njihovi namestitvi in uporabi obvezno upoštevajte navodila proizvajalca. Le tako bodo vaše kolesarske dogodivščine popolnoma brezskrbne.

Dogodki

Kolesa postajajo obvezna oprema na dopustu, vse pogosteje pa se z njimi odpravljamo tudi na enodnevne izlete. Transport koles je v tem primeru najbolj enostaven s pomočjo različnih nosilcev za kolesa. Ali veste, katerega izbrati?