Search
Close this search box.

V KGLU uspešno zaključili Likovno šolo Karla Pečka in nadaljujejo s poletnimi Bernekerjevimi ustvarjalnicami (FOTO)

V Koroški galeriji likovnih umetnosti prav posebno pozornost namenjajo pedagoškim in andragoškim dejavnostim in tako so tudi med letošnjimi poletnimi počitnicami pripravili zanimiv program. Za otroke so, tako kot vsako leto pripravili poletne Bernekerjeve ustvarjalnice, pravkar pa so zaključili Likovno šolo Karla Pečka.

Za otroke od 4. leta do konca osnovne šole so tudi letos pripravili poletne Bernekerjeve ustvarjalnice, ki potekajo ob torkih od 2. julija do 20. avgusta 2019 med 10. in 12. uro v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Štiri ustvarjalnice so že izvedli, pripravili pa bodo še štiri. Otroci si najprej s kustosom pedagogom ogledajo aktualno razstavo, ter se na tak način seznanijo z osnovnimi pojmi o umetnosti, pridobijo preproste podatke o avtorjih razstav in o njihovem delu. V drugem delu pa otroci sami ustvarijo unikaten likovni izdelek, ki se navezuje na videno razstavo. Trenutno je v galeriji na ogled razstava Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi: Metamodernizem in metaromantika v slovenskem slikarstvu, ki predstavlja podobe del velikih formatov šestnajstih slikarjev in slikark ter dela dveh video umetnic. Več o razstavi si lahko preberete TUKAJ.

Bernekerjeve ustvarjalnice v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

Kaj so pripravili v okviru poletnih Bernekerjevih ustvarjalnic?

Delavnica z naslovom “Naravnost iz narave” bo v torek, 30. 7. 2019. Iz naravnih materialov, kot so kamenje, listje in veje, boste ustvarili likovne izdelke. Še prej pa si boste na razstavi ogledali nekaj slik, ki vključujejo materiale iz narave.

V torek, 6. 8. 2019 boste spoznali delo kustosa in se sami preizkusili v tej vlogi. Na delavnici z naslovom “Postani kustos” si boste najprej ogledali razstavo “Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi”, nato pa s pomočjo pridobljenega znanja postavili še razstavo svojih izdelkov, ki jih boste predhodno ustvarili.

V torek, 13. 8. 2019 bo na vrsti ustvarjalnica z naslovom “Nezaslišani svetovi”. Po vzoru umetnikov, ki sodelujejo na razstavi, boste ustvarili svetove, ki jih do sedaj ni videl še nihče. Na večjih formatih boste ustvarili reliefne krajine iz kartona, plastike in mavca.

Zadnja v vrsti pa je ustvarjalnica “Oljne, akrilne ali tempera barve?“, ki bo v torek 20. 8. 2019. Na razstavi si boste ogledali različne slikarske tehnike in se pogovorili o učinkih, ki jih neka tehnika ustvari. Preizkusili se boste v več slikarskih pristopih in tako naredili nekaj različnih slik.

Mladi ustvarjalci na delu.

Cena vsake posamezne ustvarjalnice je 1,5 €, obvezne pa so predhodne prijave na: leon.ravlan@glu-sg.si ali na 02 620 36 58.

V Galeriji Ravne pa so pravkar zaključili z zadnjo Bernekerjevo ustvarjalnico. Te so se navezovale na razstavo Vesne Bukovec: Briga me za konec sveta/I can`t be bothered with the end of the world, ki je na ogled do 9. avgusta 2019. Več o razstavi si poglejte TUKAJ.

Bernekerjeve ustvarjalnice v Galeriji Ravne.

Bernekerjeve ustvarjalnice v KGLU in Galeriji Ravne:

V Koroški galeriji likovnih umetnosti pa so pravkar zaključili z Likovno šolo Karla Pečka, ki so jo tokrat izvedli že drugič. Likovna šola je namenjena odraslim ne glede na njihovo likovno predznanje, ter mladim, ki se želijo pripraviti na šolanje v likovni smeri. Udeleženci so skozi praktično delo pod vodstvom likovnega pedagoga mag. prof. likovne pedagogike Leona Ravlana spoznali osnove risbe in slike ter usvojili praktična znanja likovnega snovanja. Srečanja, katera so potekala v juliju ob sredah je tokrat obiskovalo 8 udeležencev različnih starosti. Ker se povpraševanje povečuje, bodo jeseni likovno šolo zopet pripravili.

Likovna šola Karla Pečka.

Na prvem srečanju “Skica” so se udeleženci preizkusili v različnih risarskih tehnikah (tuš, oglje, svinčnik) ter se naučili vizirati ter risbo postaviti v format. Na vrsti je bilo “Tihožitje”, kjer so morali udeleženci uporabiti znanje, ki so ga pridobili na prvem srečanju. Spoznali so še nekaj drugih zakonitosti in jih skušali uporabiti v praksi. Sledil je “Prostor”, kjer so se učili o prekrivanju, zračni perspektivi in številnih ostalih prostorskih ključih, ki so jim pomagali pri razumevanju prostora in risanju iluzije prostora. Zadnje v vrsti pa je bilo srečanje “Portret”, kjer so razmerja med deli človeškega telesa in proporce obraza risali po živem modelu. Ko so spoznali pravila in ideale, so vključili še karakteristike njihovega modela.

Mag. prof. likovne pedagogike Leon Ravlan, ki je vodil Likovno šolo Karla Pečka nam je povedal, da je z izvedbo delavnic zadovoljen. “Udeleženci imajo različna predznanja, pri vseh pa se pozna korak naprej. Najprej sem jim ob projektorju razložil teorijo, kasneje pa smo začeli z ustvarjanjem, kjer sem jih tudi individualno usmerjal.”

Likovna šola Karla Pečka v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu:

VIR: KGLU

Dogodki