Search
Close this search box.

V KGLU čez poletje na ogled dela predstavnikov metamodernizma in metaromatnike v slovenskem slikarstvu (FOTO)

V petek, 14. junija 2019, so v Koroški galeriji likovnih umetnosti odprli novo razstavo, ki bo na ogled skozi poletje vse do 22. septembra 2019. Osrednja poletna razstava Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi: Metamodernizem in metaromantika v slovenskem slikarstvu, predstavlja podobe del velikih formatov šestnajstih slikarjev in slikark ter dela dveh video umetnic.

Na razstavi si lahko ogledate dela Igorja Banfija, Bojana Bense, Mateja Čepina, Mitje Ficka, Jerneja Forbicija, Boštjana Jurečiča, Simona Kajtne, Narcisa Kantardžića, Barbare Kastelec, Aleksija Kobala, Ganija Llalloshija, Roberta Lozarja, Silvestra Plotajsa Sicoeja, Nataše Ribič Štefanec, Apolonije Simon, Natalije Šeruga Golob ter video deli Nataše Prosenc Stearns in Ksenije Čerče.

Umetniki, katerih dela najdete na razstavi Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi.

Na razstavo so dodali tudi delo Marka Šuštaršiča, ki ga hranijo v zbirki Koroške galerije likovnih umetnosti in zelo znan avtoportret Metke Kraševec.

Naslov za razstavo so si izposodili že pri velikokrat citirani misli Franza Kafke: “Neznanski svet, ki ga imam v glavi. A kako naj osvobodim sebe in njega, ne da bi se raztrgal? Tisočkrat se raje raztrgam, kakor da bi ga zadrževal v sebi ali ga pokopal. Saj je to vendar moja naloga, in to mi je popolnoma jasno.”

Na začetku otvoritve je najprej spregovorila direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik, ki je lepo pozdravila vse obiskovalce in umetnike, ki razstavljajo in so se otvoritve udeležili. Povedala je: “Razstava Nezaslišani svet, ki ga imam v glavi, z podnaslovom Metamodernizem in metaromanika v slovenskem slikarstvu sledi programskim smernicam Koroške galerije likovnih umetnosti, ki ima med drugim zastavljeno, da proučuje, obravnava in tematizira aktualne pojave v umetnosti, ki so tudi nek odziv na sodobno družbo.”

Direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik.

Kustos razstave Marko Košan je spregovoril o samem konceptu razstave, kasneje pa se je “virtualno” sprehodil skozi razstavo ter tako predstavil umetnike in njihova dela obiskovalcem.

Metamodernizem kustos razstave opredeljuje kot odziv na opešani modernizem in postmodernizem. Dela, ki so razstavljena na razstavi v ospredje postavljajo čutnost in raziskujejo pot k novim utopijam. Metaromantika oziroma metamodernizem opisuje ta naš čas kot konec modernizma, konec velikih utopij in naivnega pričakovanja, da gradimo nove svetove ter skušamo poiskati človeka, ki se zaveda nezaslišanosti sveta, ki nas obkroža.


“Podobe del izbranih avtorjev in avtoric na razstavi se vpisujejo v duhovno obzorje metaromantike in v začetku novega tisočletja tudi v aktualni čas tako imenovanega metamodernizma, kakor sta družbeni trenutek, ki ga ne prepoznavamo več kot postmodernizem, pred nekaj leti referenčno poimenovala holandska filozofa in sociologa kulture Timotheus Vermeulen in Robin van den Akker. “

Obiskovalce je v imenu Mestne občine Slovenj Gradec in župana Tilena Kluglerja nagovorila podžupanja Martina Šisernik. Med drugim se je zahvalila Koroški galeriji likovnih umetnosti, da s postavljeno razstavo zopet predstavlja novo doživetje konteksta aktualnega dogajanja v Evropi in po svetu. Podžupanja je nato otvorila razstavo.


Razstava septembra potuje v Galerijo mesta Ptuj.

Če ste zamudili otvoritev, pa za vas v Koroški galeriji likovnih umetnosti pripravljajo vodstvo po razstavi, ki bo v četrtek, 4. 7. 2019, ob 18. uri. Po razstavi vas bo popeljal kustos Marko Košan. Več pa TUKAJ.

V Galeriji Ravne pa si lahko do 9. avgusta 2019 ogledate razstavo Vesne Bukovec z naslovom Briga me za konec sveta / I can’t be bothered with the end of the world.

Utrinke iz otvoritve razstave si lahko pogledate v galeriji fotografij.

Dogodki