Search
Close this search box.

Na Uršlji gori v megli in dežju kar 45 Uršk

V nedeljo, 21. 10. 2018, so godovale Urške, ki so se zbrale na prvem Urškinem shodu na Uršlji gori, ki ga je ob prazniku sv. Uršule organiziralo Planinsko društvo Velenje, v sodelovanju S Sonjo Podbregar – skrbnico doma na Uršlji gori, pod sloganom 100 Uršk na Uršljo goro.


Kot je povedala Sonja Podbrega, jo je tokrat Urškam zagodlo tudi slabo vreme, zato udeležba ni bila takšna, kot so si želeli organizatorji, ampak so vseeno zelo zadovoljni, saj jim je dogodek, v večini uspelo izpeljati, kot so si zamislili. Za naslednje leto pa so prepričani, da se ga bo udeležilo sto Uršk, če ne celo več.

Na Uršlji gori so se Urške in njihovi podporniki ter ostali ljubitelji gora, med poznanimi sta bila tudi Črnjanska županja mag. Romana Lesjak in Prevaljski župan dr. Matic Tasič, že v dopoldanskem času. Najprej so se udeležili svete maše v najvišje ležeči cerkvi v Sloveniji, ki je podružnična cerkev župnije Stari trg pri Slovenj Gradcu ter hkrati tudi znana romarska cerkev, ki se nahaja pod samim vrhom Uršlje gore, na nadmorski višini 1678 metrov in je posvečena sv. Uršuli. Sledil je vpis v Urškino knjigo, kamor se je tokrat prvič vpisalo 45 Uršk, vsaka pa je prejela tudi spominsko majico. Po končanem uradnem delu je ob dobri hrani in glasbi, v zavetju tople planinske koče, sledilo druženje do poznih popoldanskih ur. Pohodniki pa so imeli možnost v dlan ujeti že tudi prve snežinke.

Kot namig naj dodam, da je koča do konca oktobra odprta od četrtka do nedelje in ob praznikih. Od novembra naprej pa od petka do nedelje. V sredo, 31. 10. 2018, pričakujejo na Uršlji gori tudi kolesarje, saj je organiziran dogodek s kolesi na Uršljo goro, ob 15.00 pa sledi koncert Lidije s kitaro, Pesem je ena sama ljubezen.