Search
Close this search box.

Ob svetovnem dnevu beguncev smo prisluhnili predstavitvi knjige Trije spomini – med Hajfo, Alepom in Ljubljano (FOTO)

V četrtek, 20. 6. 2019 ob 18. uri so v Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu pripravili pogovor o knjigi Trije Spomini – med Hajfo, Alepom in Ljubljano.

Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec je v sodelovanju s Kulturnim društvom RAUM AUDruštvom glasbene spektakularnostiMladinskim svetom Slovenj Gradec in založbo Goga, v četrtek, 20. 6. 2019, na svetovni dan beguncev priredila pogovor z Andražem Rožmanom in Mohamadom Al Munemom o knjigi Trije Spomini – med Hajfo, Alepom in Lubljano. Pogovor pa je vodila Jedrt Jež Furlan.

Pogovor o knjigi Trije spomini – med Hajfo, Alepom in Ljubljano.

Mohamad Al Munem je sirski pesnik, založnik in intelektualec, katerega zgodba je zapisana v knjigi Trije spomini: med Hajfo, Alepom in Ljubljano.

Avtor knjige Andraž Rožman in Mohamad Al Munem sta se spoznala leta 2016 pri Prešernovem spomeniku. Čez nekaj minut sta ob Ljubljanici pila prvo kavo. V četrtek pa sta v Knjižnici Ksaverja Meška v Slovenj Gradcu pila kavo ob knjigi. Ob knjigi, ki pripoveduje zgodbo o dolgi in negotovi poti, ki jo je Mohamad prestal, da je sebi in svoji družini utrl pot do svobode. Ob knjigi, ki je med njima spletla pravo prijateljstvo. Čeprav na začetku nista govorila istega jezika, sta ugotovila, da si imata veliko za povedati, da govorita “jezik čustev”.

Mohamad Al Munem.

Mohamad je v Slovenijo prišel iz sirskega Alepa, kjer je bil založnik, ki je moral pobegniti pred Asadovim režimom. Rodil se je v begunskem taborišču, begunci so bili že njegovi starši. Mesta svojih staršev ni videl nikoli, ni ga smel. Med pisanjem knjige Trije spomini pa ga je obiskal Andraž Rožman, ki je povedal: “Ko sem šel tja sem se vživel v njegov svet, čeprav njega ni bilo zraven. Počutil sem se kot, da sem jaz on, prevzel sem njegovo identiteto. To sem potem tudi opisal.” Trije spomini predstavljajo tri mesta – Hajfo, Alep in Ljubljano, tri mesta, ki Mohamedu pomenijo veliko.

Mohamad Al Munem s pomočjo Andraža Rožmana v svoji knjigi predstavi svojo dolgo, negotovo begunsko pot, ki jo je prestal, da bi sebi in svoji družini utrl pot do svobode. Trije spomini pripovedujejo zgodbo njegove palestinske družine, njene sreče in nesreče ter neverjetne dramatične obrate usode.


Mohamad Al Munem je v arabskem jeziku prebral pesem Pogovor s skalo, ki jo je napisal, Andraž Rožman pa nam jo je prevedel:

Vprašal sem skalo ob morju:

Kaj tu počneš?

Odvrnila je:

Mimoidočim snujem spomine.

Nadaljeval sem:

Pa morje?

Rekla je:

Včasih sem njegov nos

in včasih njegove oči, ki varujejo zaljubljene ljudi.

Rožman, Andraž: Trije spomini – med Hajfo, Alepom in Ljubljano, Založba Goga, 2019

20. junija 2019 je bil svetovni dan beguncev. Število beguncev in begunk se je od lani povečalo za pol milijona, trenutno je na svetu na begu pred vojnami in preganjanjem 25,9 milijona ljudi. Na tisoče ljudi je vsak dan zaradi konfliktov ali zato, ker jim grozi preganjanje, prisiljenih v beg od doma. Moški, ženske in otroci bežijo pred mučenjem, uboji in bombami, vojne in nasilje pa so razdrli celotne družine.

Mohamad pravi, da v Sloveniji najbolj ceni svobodo in upa, da se bo vojna v Siriji kmalu končala, sanja o svetu brez meja.

Obiskovalci smo ob sproščenem pogovoru izvedeli kako sta se avtor in glavni junak zgodbe spoznala, se zbliževala in na koncu postala skoraj neločljiva. Kasneje smo imeli možnost nakupa knjige, v katero sta se podpisala tudi avtorja.

Direktorica Knjižnice Ksaverja Meška Draga Ropič, Mohamad Al Munem, Andraž Rožman in Jedrt Jež Furlan.

Več o Mohamadovi zgodbi pa si lahko preberete sami v njegovi knjigi.

Dogodki