Martinovo kosilo malo drugače

V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Martinovo zaznamuje ljudski rek: Svet’ Martin nar’di iz mošta vin’. Do tega dne se mošt namreč obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. Martinovo zaznamuje izobilje, poleg vina so obvezne tudi spremljajoče pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku pečena gos, mlinci in rdeče zelje. Mi pa smo danes, ob pomoči Huberta Stoparja, za vas pripravili Martinovo kosilo po »Hubijevo«.

Postregli vam bomo s Puranjo rolado s kostanjem. Ohrovtovimi zvitki z ajdovo kašo, porom in lisičkami. Krompirjevim štrukljem z rdečim zeljem. Brstičnim ohrovtom. Glaziranim kostanjem ter Lešnikovo panakoto s kuhanimi hruškami, sladoledom in drobljencem.

Puranja rolada

Sestavine:

  • 6 komadov puranjih zrezkov (130 gramski)
  • 200 g kuhanega kostanja ali maronov
  • 2  jajci
  • 1 čebula
  • začimbe

Kostanjev nadev: čebulo sesekljamo, prepražimo, dodamo olupljen kuhan narezan kostanj, jajca, začimbe in rahlo pražimo, da jajca zakrknejo. Nadev lahko uporabimo še topel.

Puranje zrezke potolčemo, vsakega posebej, na živilski foliji. Nadevamo jih s kostanjevim nadevom in tesno zavijemo. Rolade kuhamo v vroči vodi, približno 10 min. Kuhane odvijemo in zapečemo na vročem olju.

Ohrovtovi zvitki z ajdovo kašo

  • 6 kom ohrovtovih listov
  • 250 g ajdove kaše
  • 1 čebula
  • pest narezanega pora
  • 150 g lisičk
  • olje, začimbe

Liste ohrovta blanširamo v vroči vodi, debeli del potolčemo, da jih bomo lažje zvili. Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo lisičke in na kolobarje narezan por ter kuhano ajdovo kašo, ki smo jo kuhali 10 minut, solimo, popramo, dodamo malo muškatnega oreščka in zavijemo zvitke (zavijemo isto kot sarme).

Ohrovtove zvitke dodamo k puranjim roladicam in jih rahlo popečemo.

Krompirjev štrukelj z rdečim zeljem

Iz sestavin naredimo krompirjevo testo, ga razvaljamo 1 cm na debelo in nadevamo s prepraženim rdečim zeljem, ki smo mu dodali, orehe, rozine in jabolka. Zavijemo v štrukelj (v folijo ali v krpo), kuhamo 20-25 minut. Odvijemo in poljubno narežemo.

Brstični ohrovt skuhamo v slani vodi in zabelimo na maslu. Kostanje karameliziramo na rjavem sladkorju.

Vegi različica brez puranje rolade.

Lešnikova panakota

  • 600 ml sladke smetane
  • 220 g lešnikove mlečne čokolade
  • 3 listi želatine

Smetano zavremo in prelijemo preko čokolade. Gladko razmešamo, da se čokolada raztopi in dodamo želatino, ki smo jo prej namočili v hladni vodi, nalijemo v servirne krožnike in ohladimo.

Kuhane hruške v vinu

  • 6 hrušk
  • 1 l rdečega vina
  • 1 pomarančna lupina
  • 1 cimetova palčka
  • 10 brinovih jagod
  • 150 g sladkorja

Hruške olupimo in od spodaj izdolbemo sredico, pecelj pustimo. V nizki kozici kuhamo 10 minut, vino, začimbe in sladkor, nato dodamo hruške ter pokrijemo in kuhamo do mehkega. Ohladimo.

Posip iz lešnikov in kakava

  • 180 g lešnikov
  • 130 g kakavovih zrn
  • 50 g rjavega sladkorja

Lešnike spečemo v pečici, ohladimo in »zmiksamo« skupaj s kakavom in sladkorjem.

Serviranje

Na strjeno panakoto položimo kuhano hruško, dodamo sladoled in posujemo s posipom, drobljencem.

Veselo Martinovo in dober tek!

 

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila