Search
Close this search box.

Tožilstvo odredilo strokovni nadzor nad delom tožilke v primeru krutega ravnanja s psom v Kopru

Na vrhovnem državnem tožilstvu so uvedli strokovni nadzor nad delom dežurne tožilke na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, ki je prejšnji teden usmerjala policijo pri obravnavi krutega ravnanja z mrtvim psom. Do ravnanja tožilke in policije so kritični tudi v več društvih za zaščito živali, kjer med drugim zahtevajo spremembo predmetne zakonodaje.
Fotografija je simbolična

Koprski policisti so prejšnji teden obravnavali starejšega moškega, ki je na Markovcu v smeri Semedele z mopedom peljal psa na sprehod, pri tem pa je imel psa privezanega na moped. Med vožnjo se je pes zgrudil in poginil. Ko je moški to opazil, se je zapeljal do smetnjaka za biološke odpadke, kjer je psa odvrgel, so v torek sporočili s Policijske uprave Koper.

Na ravnanje so se danes odzvali tudi na vrhovnem državnem tožilstvu. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, primer “krutega in v vseh pogledih neprimernega ravnanja s psom”, za tožilstvo ni končan. Prejšnji petek so namreč prejeli ovadbo zaradi kaznivega dejanja mučenja živali. Ovadbo bodo odstopili Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru, ki je doslej v zvezi s tem primerom že prejelo pet ovadb.

“Pri tem se zavezujemo, da bomo k reševanju zadeve pristopili z vso potrebno strokovno zavzetostjo in odgovornostjo, pri čemer bomo nadaljevali tudi z izobraževanjem in osveščanjem tožilk in tožilcev v primerih neprimernega ravnanja z živalmi,” so izpostavili.

Je pa generalni državni tožilec Drago Šketa tudi odredil zahtevo za strokovni nadzor nad delom dežurne tožilke na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, ki je v tej zadevi usmerjala policijo. “Ko bo nadzor končan, bomo o rezultatih obvestili tudi zainteresirano javnost,” so napovedali na tožilstvu.

Do ravnanja koprske tožilke ter policije pa so kritični tudi v Društvu za dobrobit živali AniMa in v Društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka, kjer so v zvezi s tem na ministrstva za kmetijstvo, pravosodje in za notranje zadeve naslovili protestno pismo. Prepričani so namreč, da je bil postopek, ki ga je v tem primeru izvedla policija po navodilih koprske tožilke, voden nestrokovno, pa tudi, da bi moral biti storilec kaznovan za svoja dejanja.

“Iz opisa dogodka, podanega v medijih, je jasno, da je bilo storjeno kaznivo dejanje mučenja živali, hkrati je jasno, da gre za nedovoljeno trgovanje s psi,” so izpostavili v protestnem pismu.

Ob tem so spomnili, da je okrožna državna tožilka v Kopru na osnovi telefonskega pogovora s policistom presodila, da v primeru smrti psičke ne gre za kaznivo dejanje mučenja živali. “Zdaj policija pravi, da ni dokazov, da je bila psička sploh kdaj živa privezana na motor, saj ni priče ali podatka, da je bila živa, ko jo je moški kruto vlekel za mopedom,” so med drugim izpostavili v pismu.

Pozvali pa so tudi k takojšnji spremembi zakona o zaščiti živali in kazenskega zakonika v smeri višje zaščite in varstva živali, tako da bodo ustrezno sankcionirana vsakršna zavržna ravnanja z živalmi, storjena tako iz naklepa kot tudi iz malomarnosti, kazni pa ustrezno visoke, so tudi navedli.

Ob tem so spomnili, da so živali s spremembo stvarnopravnega zakonika dobile status čutečih bitij in ne več stvari, “a psičkin primer iz Kopra kaže, da je to le pesek v oči”, so izpostavili.

Menijo tudi, da bi morali živalim podeliti pravice v ustavi, kot so to že storili v Nemčiji, Luksemburgu in Švici. Država in njene institucije bi morale poskrbeti, da se z živalmi ravna na human način in da so njihovi življenjski pogoji v skladu z njihovimi potrebami, izpostavljajo.

Kruto ravnanje s psom v Kopru je obsodil tudi predsednik vlade Robert Golob.

Dogodki

Na vrhovnem državnem tožilstvu so uvedli strokovni nadzor nad delom dežurne tožilke na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, ki je prejšnji teden usmerjala policijo pri obravnavi krutega ravnanja z mrtvim psom. Do ravnanja tožilke in policije so kritični tudi v več društvih za zaščito živali, kjer med drugim zahtevajo spremembo predmetne zakonodaje.