Search
Close this search box.

V Sloveniji pogrešani otroci. Policija uvedla sistem AMBER Alert Slovenija

Slovenska policija je uvedla sistem opozarjanja oziroma sistem hitrega odziva na izginotje otroka, ki so ga poimenovali AMBER Alert Slovenija, saj je pod tem poimenovanjem takoj tudi mednarodno prepoznaven.
Fotografija je simbolična

Koliko otrok je v Sloveniji pogrešanih? Kdaj so bili nazadnje videni? Koliko časa so že pogrešani? Za odgovore smo zaprosili policijo.

Odgovorili so nam, da v Sloveniji še vedno pogrešajo 5 otrok do 14 leta starosti. Od leta
1996 je pogrešan takrat dveletni deček iz okolice Ribnice, katerega so starši pustili na robu gozda ter odšli v gozd nabirat gozdne plodove.

Leta 1991 je migrantu med prečkanjem reke Mure v naraslo vodo iz rok padla 4 letna državljanka Šri lanke. Leta 1992 je 5 letna deklica padla v morje med brodolomom ladje v bližini Rovinja na Hrvaškem. Leta 1986 je z dvorišča stanovanjskega bloka za Bežigradom izginila 11 letna deklica ter od leta
1979 je pogrešan tri in pol letni deček, ki je bil nazadnje viden skupaj z mamo, ko sta hodila po cesti vasi v okolici Ljubljane.

Trenutno so med pogrešanimi osebami objavljeni tudi razpisi za 11 letno deklico iz okolice  Kamnika, ki je pogrešana od leta 2021 ter za štiriletnico in sedemletnika, pogrešana od konca leta 2020. Vendar v teh primerih ne gre za klasične pogrešane osebe, saj se njihova izginotja obravnavajo kot kaznivo dejanje Odvzema mladoletne osebe.

Kljub intenzivnemu iskanju ter kriminalistični  preiskavi, pri kateri sodelujemo tudi s  tujimi
varnostnimi  organi, otroci še vedno niso najdeni. Lahko poudarimo, da je v teh zadevah potekal tudi predkazenski postopek, zato več  več informacij ne moremo razkrivati
,” so zapisali.

Kako poteka iskanje otrok, kakšne aktivnosti se izvajajo? K uspešni preiskavi pogrešane osebe pripomore vsaka stvar, tudi če se zdi malenkostna ali nepotrebna. Policija preveri vsako koristno informacijo, ki bi lahko pripomogla k izsleditvi pogrešane osebe.

“Prve naše aktivnosti so predvsem pogovori s prijavitelji – stremimo k čimprejšnjem osebnem srečanju, poizvedbe pri prijateljih, znancih, v šolah, službah, pri drugih osebah, ki bi lahko dale koristne podatke,” so zapisali. Sočasno se vsa zbrana obvestila in informacije preverjajo in analizirajo ter se na
podlagi tega izvajajo nove poizvedbe.

Vse prijave pogrešanih se čimprej vnesejo v različne policijske evidence in v druge sisteme medsebojnega
policijskega  informiranja
– tako po Sloveniji kot tudi sosednje države ali celo druge tuje države, če je pogrešanje v tujini. Iskalne akcije se izvajajo v približno 20% vseh prijavljenih pogrešanih oseb. Polovico od teh jih opravi policija sama, sicer pa predvsem v primerih, ko gre za obsežen
teren, zaprosijo za pomoč vodnike reševalnih psov, gorske reševalce, gasilce, civilno zaščito, potapljače, jamarje, vojsko, pa tudi sorodnike in sosede pogrešane osebe.

V policiji že vrsto leto opozarjamo na mit, da naj bi obstajal nek 24 urni ali celo 48 urni rok za prijavo pogrešanja osebe. To nikakor ne drži in tak rok ni nikoli obstajal“, so zapisali.  

Policija svetuje, da je potrebno prijaviti pogrešanje čimprej, še posebej to velja pri otrocih in ranljivih osebah. Policija se na prijavo pogrešanja odzove takoj in takoj začne izvajati svoje ukrepe za izsleditev.

V več kot polovici primerov je pogrešanje otrok prijavljeno že v roku 1 ure in skoraj 90% pogrešanih otrok je prijavljeno v 8 urah po pogrešanju. Nekje v 4 urah po prijavi je najdeno preko 90% vseh pogrešanih otrok do 14 leta starosti. Vsi otroci so večinoma najdeni živi in zdravi.

Predvsem  je potrebno poudariti, da v Sloveniji nimamo časovne omejitve ter da pogrešana oseba ostane pogrešana, dokler ni najdena živa ali mrtva. Enako ohranjamo v evidencah podatke o najdenem neidentificiranem truplu do ugotovitve njegove identitete“, so med drugim še zapisali.

Na vprašanje, kakšen vzorec ozr. vzrok se pojavlja pri večini otrok, ki izginjajo in so potem najdeni, so nam podali naslednji odgovor: “Otroci in mladostniki do 18 leta predstavljajo manjši del pogrešanih oseb, okoli tretjino vseh pogrešanih. Vzroki za izginotje otrok so različni, tako kot so si različni otroci sami. Za manjše otroke je značilno, da se lahko kje zaigrajo, se izgubijo v igri in pozabijo kje se nahajajo. Pri teh je tudi treba vedno znova preverjati ali so se morebiti vrnili domov in se skrili v svoji sobi, ker so se ustrašili dogajanja. Imeli smo tudi primere, ko so se vrnili domov in potem naskrivaj opazovali domačo hišo ter dogajanje pred njo.”

Pri mladostnikih lahko prihaja do težav pri druženju s sovrstniki (ki so v njihovi starosti pomemben dejavnik), uporništvo, neuspeh v šoli, zaljubljenost, velikokrat odidejo od doma ali iz šole
zaradi nerazumevanja, nesoglasij ali sporov v domačem okolju ali s sovrstniki. Starejši mladoletniki pa večkrat pobegnejo zaradi večje želje po svobodi, avanturizma oziroma želje po dogodivščinah in se v manjših skupinicah odpravijo na morje ali druge turistične kraje.

V slovenski policiji se zavedamo stiske  svojcev, ki jo lahko povzroči nenadno in nepričakovano izginotje njihovega  bližnjega. Tudi iz tega razloga v slovenski policiji posvečamo področju pogrešanih oseb zelo veliko pozornosti. Da bi čim bolj optimizirali naše delo, da bi bili čim bolj uspešni, nenehno skrbimo za dodatna usposabljanja policistov in kriminalistov. Nenehno sodelujemo v evropskih in svetovnih policijskih organizacijah in za medsebojno obveščanje uporabljamo najsodobnejše sisteme
kot sta Schengenski informacijski sistem in Interpolov sistem iskanja pogrešanih oseb Yellow notices
.” so še razložili.

Na vsako prijavo pogrešanja se odzovemo hitro, saj nam je osnovni cilj, da pogrešanega  čim prej in varno vrnemo domov, k njegovim svojcem. Še posebej smo pozorni na najbolj ranljive osebe, to so otroci in starejše osebe z demenco ali drugo starostno boleznijo. Ne smemo pozabiti, problematika pogrešanih otrok je zapletena in večplastna ter vključuje tudi preventivo, podporo in kasnejšo oskrbo, če je to potrebno,” so zapisali.

Sistem AMBER Alert Slovenija

Slovenska policija je uvedla siste  opozarjanja oziroma sistem hitrega odziva na izginotje otroka, ki so ga poimenovali AMBER Alert Slovenija, saj je pod tem poimenovanjem takoj tudi mednarodno prepoznaven. AMBER Alert je sinomin  za  sisteme opozarjanja na pogrešane otroke, namenjen čimprejšnjemu in čim širšemu obveščanju javnosti o  ogrožajočem pogrešanju otroka. Z Evropsko fundacijo AMBER Alert Europe so v policiji sklenili dogovor o uporabi njihovega imena in logotipa AMBER Alert.

Prvi tak sistem opozarjanja »AMBER Alert« je bil vzpostavljen v Združenih državah leta 1996 in je poimenovan po 9-letni deklici Amber Hagerman, ki je bila v Arlingtonu v Texasu med vožnjo s kolesom ugrabljena in čez nekaj dni najdena umorjena. Od takrat so mnoge države po svetu vzpostavile podobne
sisteme, veliko od njih se imenuje AMBER Alert, uporabljajo pa se tudi druga imena, npr. na Hrvaškem Neno alarm, v Belgiji Child alert, v Franciji Alerte  enlevement ali Child rescue alert v Veliki Britaniji in
podobno.

Sistem opozarjanja je poziv policije h prostovoljnemu sodelovanju pri hitrem razširjanju nujnih obvestil v najbolj resnih in ogrožajočih primerih pogrešanih otrok. Sodelovanje pa poteka med policijo ter radijskimi in televizijskimi organizacijami, družbenimi omrežji in drugimi mediji, prevoznimi podjetji, nevladnimi organizacijami in drugimi. Cilj  je spodbuditi celotno skupnost, da pomaga pri iskanju izginulega oziroma
pogrešanega otroka oziroma ter posredujejo morebitne informacije o pogrešanem  otroku, o osebi, ki je z otrokom, nahajališču ali okoliščinah izginotja.

AMBER  Alert  Slovenija se bo aktiviral le v primeru najbolj resnih in najbolj ogrožajočih pogrešanj oziroma izginotij otroka. Alert bo aktiven 24 ur in se ga lahko le izjemoma podaljša za 24 ur, potem pa ga je treba izbrisati. Tudi če otrok ne bo najden v tem času, ostane razpis iskanja pogrešanega otroka v veljavi, dokler otrok ne bo najden.

V Policiji bodo zaenkrat opozorilo AMBER  Alert Slovenija razširjali s pomočjo in v dogovoru  s podjetjem Meta  inc., in sicer preko njihovih družbenih omrežij Facebook in Instagram.

Besedilo: Policija (Damjan Miklič)

Dogodki

Slovenska policija je uvedla sistem opozarjanja oziroma sistem hitrega odziva na izginotje otroka, ki so ga poimenovali AMBER Alert Slovenija, saj je pod tem poimenovanjem takoj tudi mednarodno prepoznaven.