Search
Close this search box.

Neurejene žive meje na Ravnah ovirajo promet

Občina Ravne obvešča vse občanke in občane, ki imajo žive meje, da je le-te potrebno urediti, saj na nekaterih mestih ovirajo preglednost, promet, gibanje po pločniku.

Na Občini Ravne na Koroškem pri rednih terenskih ogledih ponovno opažajo, da so žive meje in ostala vegetacija ob cestah in pločnikih ter drugih prometnih površinah preveč razraščene in previsoke. Segajo v območje cest in pločnikov ter ovirajo preglednost, zakrivajo prometno signalizacijo, ovirajo promet in gibanje po pločniku. Zato se povečuje možnost nesreč v prometu, kar pa vsi želijo preprečiti.

Ugotavljajo, da je potrebno nekatere lastnike zemljišč ob cestah vsako leto ponovno opozarjati na neustrezno stanje vegetacije na njihovih zemljiščih. Zato vam predstavljajo zakonska določila v zvezi s tem:

Ø  1. odstavek 110. člena Zakona o cestah (ZCest-2, Ur. l. RS, št. 132/2022) določa, da v območju križišča občinskih cest, križišča občinske ceste z železniško progo (preglednostni prostor) ali v območju cestnih priključkov na občinsko cesto (pregledno polje) ter na notranjih straneh cestnih krivin (pregledna berma) ni dovoljeno vzpostaviti kakršne koli vegetacije ali postaviti objekte, naprave in druge predmete ter storiti kar koli drugega, kar bi oviralo preglednost cest, križišča ali cestnega priključka.

Ø  5. člen Odloka o občinskih cestah v Občini Ravne na Koroškem (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 19/2012) določa, da je prepovedano izvajati kakršnakoli dela na občinski cesti, na zemljiščih ali na objektih ob občinski cesti, ki bi lahko škodovala cesti ali ogrožala, ovirala ali zmanjšala varnost prometa na njej.

Ø  61. člen istega odloka pa v prvem odstavku določa, da je v območju nivojskega križišča občinskih cest, križišča občinske ceste z železniško progo (preglednostni prostor) ali v območju cestnih priključkov na občinsko cesto (pregledno polje) ter na notranjih straneh cestnih krivin (pregledna berma) ni dovoljeno vzpostaviti kakršnekoli vegetacije ali postaviti objekte, naprave in druge predmete ter storiti kar koli drugega, kar bi oviralo preglednost cest, križišča ali priključka.

Ø  9. člen Odloka o varstvu javnega reda v Občini Ravne na Koroškem (Ur. list RS, št. 106/08) v 2. točki določa, da je zaradi zagotavljanja varstva ljudi prepovedano imeti ob javnih cestah nasipe, ograje, žive meje, drevesa ali druge rastline in predmete v stanju, da ovirajo ali ogrožajo prometno varnost oziroma posegajo v cestno telo.

Za neupoštevanje teh določil je tudi predpisana globa.

Žive meje in ostalo vegetacijo ob cestah je treba obrezati tako:

–       v območju križišč in ostalih površin, potrebnih za preglednost ceste, višina vegetacije ne sme presegati 1m, merjeno od nivoja cestišča,

–       vegetacija ne sme segati do robnika ceste,

–       če je ob cesti bankina, mora biti porezana najmanj do zunanjega roba bankine,

–       zagotovljena mora biti prosta višina nad cesto in sicer najmanj 4,5m.

Posebej vas opozarjajo, da je za tako stanje vegetacije potrebno skrbeti vse leto.

Stanje vegetacije ob cestah bodo intenzivno nadzirali in zato je potrebno v izogib kakršnim koli nesrečam v prometu in inšpekcijskim ter prekrškovnim postopkom vegetacijo takoj obrezati v skladu z navodili.

Vir: Občina Ravne na Koroškem

Občina Ravne obvešča vse občanke in občane, ki imajo žive meje, da je le-te potrebno urediti, saj na nekaterih mestih ovirajo preglednost, promet, gibanje po pločniku.