Search
Close this search box.

V samostojni Sloveniji na cestah umrlo skupno 7.526 oseb, letos 90

Tretji četrtek v novembru že več kot desetletje obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Ta je letos potekal pod geslom "Življenje ni rezervni del" z željo poudariti vlogo in pomen človeka, medsebojnih razmerij in življenjskih vrednot.

Ob tej priložnosti so se v četrtek, 14. novembra 2019, predstavniki več institucij, nevladnih organizacij in verskih skupnosti ob osrednjem obeležju na Novih Žalah poklonili žrtvam prometnih nesreč na slovenskih cestah.

“Smrt vsakega posameznika v prometni nesreči tako ali drugače prizadene vsaj še sedem njegovih bližnjih, kar pomeni, da to rano v srcu v Sloveniji nosi vsaj 50.000 oseb”, je opozoril vodja Zavoda Varna pot Robert Štaba. Na svojce žrtev prometnih nesreč je v svojem nagovoru spomnila tudi generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar. “Vse prevečkrat med podatki o nesrečah ostanejo spregledani svojci, ki izgubijo svoje najdražje ali po nesreči postanejo skrbniki hudo poškodovanih bližnjih,” je dejala in ob tem opozorila, da žrtve prometnih nesreč in njihovi svojci, ki se jim je življenje obrnilo na glavo, s svojo stisko pogosto ostanejo sami.

“Policija si že leta prizadeva, da bi bilo takih tragičnih zgodb čim manj, da bi bilo manj nesreč in da bi bile njihove posledice manjše. To velikokrat pomeni, da izvajamo ukrepe, ki med ljudmi niso priljubljeni. Nekateri nam zato očitajo represivno ravnanje in kaznovanje, ki po njihovem nima smisla. A sprašujem se, ali se sploh zavedajo, da je globa pravzaprav še najmanjše zlo, ki jih lahko doleti ob njihovem nespametnem ali objestnem ravnanju? Da z takšnimi ukrepi pravzaprav varujemo tudi njihova življenja,” je dejala Bobnarjeva in izpostavila veliko zavezo policije ter partnerskih organizacij na tem področju, med drugim Javne agencije RS za varnost prometa ter nevladnih organizacij.

Robert Štaba je še opomnil, da se tudi povzročitelji prometnih nesreč težko soočajo s to izkušnjo: “Ta spomenik je spomenik sprave tako za umrle kot za povzročitelje prometnih nesreč,” je ocenil in dodal, da je korak k celjenju ran prav odpuščanje. “Čas namreč ne celi ran, kot govorijo. Zato se moramo vsi v naši družbi potruditi, da odpuščanje pride kmalu, da lahko ljudje zaživimo,” je poudaril. Štaba je prepričan, da je tudi odpuščanje povzročiteljem prometnih nesreč ključ do vizije nič.

Na slovesnosti so zbrane nagovorili tudi škof Evangeličanske cerkve Geza Filo, namestnik muftija Nevzet Porić ter ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Besedilo: policija.si

Dogodki