Slogan letošnjega svetovnega dneva mleka poudarja bistveno vlogo mlečnih izdelkov pri zagotavljanju prehranske varnosti, spodbujanju zdravja in krepitvi gospodarske odpornosti po vsem svetu.
Na spletni strani kmetijskega ministrstva Naša super hrana so ob tem pozvali, naj bo ta dan priložnost, “da se spomnimo, kako pomembna je izbira hrane, ki prihaja iz lokalnega okolja”.
Svoja vrata so ob svetovnem dnevu mleka pred dnevi odprli v Ljubljanskih mlekarnah, največji mlekarni v Sloveniji in članici francoske skupine Lactalis. Gostili so zmagovalce natečaja Delo v mlekarni in poklici v živilstvu, ki je potekal v okviru projekta Mlekastično! in programa Ekošola, so sporočili iz mlekarne.
“Veseli nas, da lahko otrokom pokažemo, kako nastane Alpsko mleko,” je ob tej priložnosti povedal direktor družbe Ljubljanske mlekarne Tomaž Žnidarič. Kot je pojasnil, so njihovi izdelki narejeni iz 100-odstotnega slovenskega mleka, pridelanega na več kot 2000 slovenskih kmetijah.
Mlekarne v Sloveniji so sicer lani povečale odkup kravjega mleka, s čimer se je končalo triletno upadanje. Odkupljenih je bilo približno 564.800 ton kravjega mleka, kar je za 1,1 odstotka več kot leto prej, je februarja objavil državni statistični urad.
Ob tem se je povečala proizvodnja večine mlečnih izdelkov, zlasti sira, smetane in fermentiranih izdelkov, medtem ko so konzumnega mleka mlekarne proizvedle manj.
Vir: STA