Search
Close this search box.

90 let odbojke na Ravnah zdaj v digitalni obliki

Odbojka je na Ravnah doma že celih 90 let, obsežno tekstovno in fotografsko gradivo o njej je od 31. decembra 2020 objavljeno v zbirki na spletnem informacijskem portalu Kamra.

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem je na portalu Kamra objavila obsežno tekstovno in fotografsko digitalno zbirko z naslovom Odbojka – ponos železarskega kraja: 90 let odbojke na Ravnah na Koroškem, 1928–2018. Povezava do zbirke je tukaj.

Gradivo je zbral in uredil Mirko Osojnik, avtorja besedil pa sta Mirko Osojnik in Mitja Jež (kronika 2008-2018). “Čas pa seveda teče neutrudno naprej in nam bo stkal tudi vse prihodnje uspehe ravenske odbojke, če si bodo v klubu za to prizadevali tako kot doslej. Ob njih pa naj ne pozabijo nekajkrat pritisniti tudi na sprožilec fotoaparata – digitalna tehnika nam danes vendarle omogoča že kar neverjetne tehnične in estetske učinke in nam tako lahko ohrani vse lepe in pomembne trenutke ravenske odbojke, zamrznjene v času tudi za vse naslednje rodove. Tako bomo lahko to lepo zgodbo nadaljevali ter dopolnjevali in bo ob 100-letnici naše odbojke žarela še močneje in še višje,” je ob tem zapisal Osojnik.

Odbojkarske korenine so ene najmočnejših korenin ravenske športne identitete:

Malo je športnih kolektivov, ki lahko praznujejo tako visok jubilej: 90 let organiziranega športa, v katerem se je nabralo veliko vzponov pa tudi padcev; – ampak najvažnejši so vzponi, ki pričajo o izrednih uspehih vseh generacij ravenskih odbojkarjev, ki so jih dosegli z voljo, vztrajnimi treningi in naravno nadarjenostjo za to plemenito igro,” je zapisano v uvodu.

O uspehih Fužinarja je avtor zapisa: “Fužinarjevi fantje so si v teh letih kar trikrat priborili nastopanje v prvi zvezni ligi, ki je bila najvišje možno tekmovanje v takratni Jugoslaviji. Prvič so bili v njej leta 1957, drugič pa kar štiri leta (od 1964–1967). Tretjič so se povzpeli med najboljše jugoslovanske odbojkarje še v sezoni 1972/1973. Kadar jim ni šlo najbolje, so igrali rang nižje, v drugi zvezni ligi – zahod. A tudi kadar so bili v tej drugi najmočnejši jugoslovanski ligi, so skoraj vedno krojili vrh odbojkarske lestvice. V samostojni Sloveniji pa jim je največ pomenil dvojni naslov leta 1998. Takrat so postali slovenski pokalni in državni prvaki.” Dodal je še, da tudi ženska ekipa Fužinarja ni zaostajala za uspešnimi člani. “Od leta 1979 do 1982 so tudi naša dekleta uspešno nastopala v najvišji jugoslovanski konkurenci in v tistem obdobju z uspešnimi igrami v prvi zvezni ligi požela veliko priznanje in naklonjenost zahtevne koroške publike.”

Leta 2018 ni bilo na voljo zadostnih sredstev, da bi tudi ob 90-letnici izšel dostojen alamanah, kot so ga odbojkarji izdali za 50, 60, 70 in 80 let odbojke na Ravnah na Koroškem, zato bo zdaj njihova 90. obletnica zaživela na spletnem portalu Kamra.

Spletni portal Kamra združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva, ki nastajajo v slovenskih splošnih knjižnicah in drugih lokalnih kulturnih ustanovah:

Obsežno zgodbo o ravenski odbojki si lahko preberete na portalu Kamra – spletnem mestu, ki združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva, ki nastajajo v slovenskih splošnih knjižnicah in drugih lokalnih kulturnih ustanovah. Na portalu Kamra jo je objavila Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, kjer je sedež regijskega uredništva. Vabljeni tudi na ogled številnih drugih zanimivih zbirk z območja Koroške.

Dogodki

Odbojka je na Ravnah doma že celih 90 let, obsežno tekstovno in fotografsko gradivo o njej je od 31. decembra 2020 objavljeno v zbirki na spletnem informacijskem portalu Kamra.