Search
Close this search box.

VIDEO: Klugler aktualnemu županu očita preveliko zadolženost občine

Aktualni župan se sooča s Kluglerjevimi očitki, da se je občina v njegovem preteklem mandatu zadolževala preveč. Čas odgovarja, da s svojimi podatki zavaja. Kandidati bi se v svojem mandatu posvetili predvsem obnovi kulturnega doma, posodobitvi in dograditvi športne infrastrukture, razvoju podeželja ter rasti gospodarstva.

Koroški radio je pripravil volilno soočenje kandidatov, ki se bodo 18. novembra pomerili v boju za županski stolček mestne občine Slovenj Gradec, mi pa smo ga pospremili s prenosom v živo. Soočenje je povezovala urednica dnevnoinformativnega programa Irena Fasvald, na njena vprašanja pa so odgovarjali aktualni župan Andrej Čas, direktor Javnega zavoda za turizem in šport Spotur Tilen Klugler ter podjetnika Darko Hlupič in Andrej Breznik.

O razlogih za kandidiranje

Čas poudarja, da je mestna občina v dobrem položaju, viden je napredek, kar potrjujejo tudi neodvisne raziskave o kakovosti življenja. Slovenj Gradec naj bi bil med slovenskimi občinami na 33. mestu, v vzhodni kohezijski regiji je pred Slovenj Gradcem zgolj Slovenska Bistrica. Hlupič bi ob izvolitvi unovčil svoje gospodarske izkušnje iz vodenja območne obrtno-podjetniške zbornice Slovenj Gradec. Tudi Klugler izpostavlja svoje izkušnje iz delovanja na občini ter vodenja javnega zavoda Spotur. Breznik se za kandidaturo odloča zaradi dobrega rezultata na zadnjih parlamentarnih volitvah, verjame da lahko sam pripomore k še boljšemu vodenju občine.

Soočenje kandidatov za župana MO Slovenj Gradec

V živo iz Koroškega radia, kjer poteka soočenje kandidatov za župana MO Slovenj Gradec.Andrej ČasAndrej BreznikTilen KluglerDarko HlupičKoroški radio Slovenj GradecIrena Fasvald

Objavil/a Koroške Novice dne Sreda, 07. november 2018

 

Politična odvisnost ali neodvisnost?

Andrej Breznik pravi, da politika nima kaj iskati v občini, zato se tokrat v boj podaja kot neodvisni kandidat in ne kot kandidat stranke SDS. Klugler je vesel, da mu je svojo neodvisno listo uspelo povezati z največjimi koalicijskimi strankami, verjame, da lahko z njihovo pomočjo izboljša občino ter pripomore k še večji povezanosti njenih občanov. Hlupič poudarja, da kandidira izključno z lastnimi sredstvi, s podporo stranke želi nagovoriti širšo množico volivcev. Aktualni župan pojasnjuje, da je deloval transparentno ter kot morebiten razlog za izgubo podpore političnih strank izpostavlja svojo resnično neodvisnost.

Zadolženost in razvojni preboj občine

Po podatkih župana Časa je zadolženost občine 5,5 milijona evrov, kar pomeni, da dolg na posameznika znaša 334 evrov, oziroma 484 evrov z vsemi javnimi dolgovi vred. Klugler tej številki oporeka, sam navaja znesek 15 milijonov evrov, kar bi na posameznega občana zneslo dobrih 1000 evrov. Čas se z njegovim izračunom ne strinja in pravi, da gre za zavajanje. Breznik in Hlupič zadolževanje v korist občine sicer podpirata, vendar bi se sama borila za čim nižjo zadolženost.

V zvezi s potenciali gospodarstva Klugler izpostavlja podjetniško cono Pameče, sam bi se boril za znižanje komunalnih prispevkov ter nadomestila za stavbna zemljišča. Hlupič z njim deli mnenje, medtem ko Breznik v svojem programu obljublja proizvodni mrežni inkubator, s pomočjo katerega bi mladim ponudili 220 novih delovnih mest. Čas meni, da je potrebno za rast gospodarstva in prihod novih podjetij urediti tudi področja javnih storitev, šolstva, kulture in športa.

Število turističnih nočitev v občini se povečuje

Čas navaja, da ima slovenjegraška občina zelo dobro urejeno tako naravno kot grajeno okolje, dodatne investicije bi namenil storitvenim dejavnostim. Hlupič bi se posvetil ureditvi cest na podeželju, pri tem ima v mislih predvsem območje Razborja in Suhega dola, kar bi pripomoglo k razvoju kmečkega turizma tudi na tem področju. Po Kluglerjevih podatkih je občina v obdobju petnajstih let od leta 2002, ko je bilo nočitev v občini 200, to številko lani dvignila na 32 tisoč. Turistični potencial vidi v neokrnjeni naravi, velik doprinos k turističnemu razvoju občine bo po njegovi oceni prinesel tudi novi bazen. Breznik si želi večjega povezovanja koroški občin, vključno z občinami prek meje, smiseln se mu zdi skupni projekt izgradnje gorskih kolesarskih stez.

Vsi županski kandidati bi na področju športa in kulture poskrbeli za obnovo kulturnega doma, posvetili bi se tudi dograditvi športne dvorane, ki je po njihovem mnenju glede na vse dejavnosti, katere se v njej dogajajo, bistveno preobremenjena. Čas opozarja, da je trenutno vso breme na občini, saj za omejeni področji ni mogoče pridobiti evropskih sredstev.

 

 

Dogodki

Aktualni župan se sooča s Kluglerjevimi očitki, da se je občina v njegovem preteklem mandatu zadolževala preveč. Čas odgovarja, da s svojimi podatki zavaja. Kandidati bi se v svojem mandatu posvetili predvsem obnovi kulturnega doma, posodobitvi in dograditvi športne infrastrukture, razvoju podeželja ter rasti gospodarstva.