Search
Close this search box.

Janša omenil, da je treba z realnostjo pričakovati 3. val epidemije in razkril, s katerim cepivom se bodo cepili člani vlade

Premier Janez Janša je pred prvo obletnico nastopa vlade dejal, da so v tem času 80 odstotkov svoje energije namenjali spopadu z epidemijo covida-19. Po njegovem mnenju pa je realno pričakovati tretji val epidemije, na katerega se bo vlada pravočasno odzvala. Razkril pa je tudi, s katerim cepivom se bodo cepili člani vlade.

“Epidemija še vedno traja,” je danes opozoril Janša. 12 držav Evropske unije je uradno v tretjem valu. Tudi mi smo imeli včeraj skoraj 800 primerov novih okužb, a kljub temu so prisotni tudi nekateri trendi umirjanja, zmanjševanja obremenjenosti slovenskega zdravstvenega sistema do te mere, da smo lahko pretekli teden ponudili pomoč zdravstvenih kapacitet državam v regiji, ki so zelo prizadete in kjer pomoč dejansko potrebujejo,” je v nadaljevanju izpostavil predsednik vlade. Dodal je, da se v tem času in v teh dneh skupaj s predsedniki vlad nekaterih drugih evropskih držav trudijo za prepričevanje Evropske komisije za dodatne dobave cepiv, da se spoštuje sistem, torej, da iz skupnih naročil države članice dobavljajo cepiva glede na delež prebivalstva, kar je bilo dogovorjeno na samem začetku.

Preberite tudi: Janša: Epidemija večja preizkušnja, kot je kazalo na začetku

Ker je bilo nekaj odstopanj v zadnjem času, se trudimo, da se to popravi. Veseli smo zaključenih testiranj novih cepiv in odobritve, do katerih prihaja ali pa je prišlo v teh dneh in se povečujejo možnosti, da do poletja pocepimo zadostno število prebivalcev Slovenije in Evrope in da v dobrem letu več ali manj zaživimo normalno,” je povedal predsednik vlade in izpostavil, da so še vedno tudi vsi drugi ukrepi pomembni.

“Zelo pomemben je ukrep hitrega testiranja skupin, ki prihajajo v rizične sitke, kot so zaposleni v šolstvu, v trgovini in ponekod drugod. S precepljenostjo lahko vsaj delno sproščamo javno in gospodarsko življenje tam, kjer je rizičnih stikov največ, in vse te ukrepe bo do poletja tako ali drugače potrebno upoštevati, vendar pa vsi upamo, da bo Slovenija čim prej prišla v celoti v bolj svetle barve, ni pa za to nobenih garancij in glede na to sliko in stanje, ki jo spremljamo v tretjini evropskih držav, je treba z realnostjo pričakovati tudi tretji val in pravočasno reagirati. Vlada je odločena, da bo to tudi storila,” je povedal predsednik vlade.

Za člane vlade je predvideno cepivo AstraZeneca. Ko pridemo na vrsto se bomo cepili s tem cepivom.

V zvezi s cepljenjem članov vlade je premier dejal, da “čakamo, da bomo prišli na vrsto, skladno s strategijo, ki jo je predlagala stroka in kolikor vem, je za našo kategorijo predlagano cepivo AstraZeneca, vrste ne preskakujemo. Nihče od ministrov tudi ne spada v rizično skupino, ki bi bila upravičena do cepljenja prej, preden bi bila upravičena rizična skupina,” je še navedel premier.

Dogodki

Premier Janez Janša je pred prvo obletnico nastopa vlade dejal, da so v tem času 80 odstotkov svoje energije namenjali spopadu z epidemijo covida-19. Po njegovem mnenju pa je realno pričakovati tretji val epidemije, na katerega se bo vlada pravočasno odzvala. Razkril pa je tudi, s katerim cepivom se bodo cepili člani vlade.