Search
Close this search box.

Na predvečer kulturnega praznika »kulturni« tudi na Strojni

Slovenski kulturni praznik so v petek, 7. februarja, s prireditvijo počastili tudi vaščani Strojne.

Obisk prireditev je na Strojni praviloma visok in tudi tokrat Strojanci niso razočarali. Prireditve se je udeležila skoraj polovica prebivalcev Strojne. Med občinstvom smo zasledili tudi podžupana Občine Ravne na Koroškem gospoda Aljaža Verhovnika.

Prireditev ob kulturnem prazniku je odlična priložnost, da se lahko poklonijo domačinu Blažu Mavrelu. Ni besed, s katerimi bi ga lahko bolje opisali kot je to storil dr. Franc Sušnik: »V vrsti koroških bukovnikov, teh nešolanih ljubimcev muz, na ljudske strune ubranih, ljubiteljev čudeža črk, pisanja in prepisovanja, je Blaž Mavrel eden tistih, ki so najviše merili do hrama učenosti«. Blaž Mavrel, ki je v svojih delih pustil pečat takratnemu življenju, je ponos Strojne in Strojancev.

Strojanci niso pozabili niti na obletnico Vorančeve smrti in so Prežihu namenili osrednji del prireditve. Letos obeležujemo namreč 70 let Vorančeve smrti. Otroci so uprizorili nekaj odlomkov iz Prežihovih črtic Tri pisanke, Prvo pismo in Levi devžej.

Prežihov Voranc pa še zdaleč ni bil edini Kuhar, ki je pustil pečat v slovenskem kulturnem prostoru. Alojzij Kuhar, brat vsem znanega Lovra Kuharja, je bil rimskokatoliški duhovnik, politik, esejist, dopisnik, urednik, intelektualec in domoljub. Gosta prireditve, gospa Bojana Verdinek in gospod Mirko Osojnik, usklajen par, ki sta se podpisala že kot avtorja knjige Ivan Kuhar – Prežihov Anza, sta predstavila najstarejšega izmed Prežihovih bratov v knjigi Ddr. Alojzij Kuhar, Zamolčani Rodoljub.

Glede na število prebivalcev Strojanci predstavljajo skromen del populacije občine. Pridnost, složnost pa tudi trma jim pomagajo, da kljub majhnosti poskrbijo za pestro kulturno, športno in družbeno dogajanje na vasi. Na Strojni se vedno »dogaja«, zaslužni so vsi tisti, ki se trudijo in ustvarjajo ter vsi tisti, ki prireditve s pridom obiskujete.

Besedilo: Jožica Štavdekar

Dogodki