Search
Close this search box.

V Avstriji število okužb še naprej v nevarnem porastu, V Nemčiji ob delni sprostitvi ukrepov začeli množično testiranje

V Avstriji so v minulih 24 urah potrdili 1910 novih okužb z novim koronavirusom. To število samo po sebi ni visoko, a z vidika tega, da se nanaša na število primerov, potrjenih v nedeljo, je najvišje v zadnjih treh mesecih. Obenem še naprej nevarno narašča pritisk na avstrijske bolnišnice, še posebej na oddelke za intenzivno nego.

Zato se je danes oglasilo avstrijsko društvo za anesteziologijo, reanimacijo in intenzivno medicino (ÖGARI), ki je opozorilo na bistven porast bolnikov s covidom-19 na njihovih oddelkih. V zadnjih dveh tednih se je obremenitev intenzivnih oddelkov povečala za več kot 23 odstotkov. Trenutno je sicer hospitaliziranih 1522 oseb s covidom-19, od tega jih 331 potrebuje intenzivno nego.

Podobno je s številom novih okužb. Še pred tednom dni, 1. marca, je bilo teh “samo” 1409, danes jih je 500 več. Nazadnje jih je bilo v ponedeljek več 14. decembra lani, ko so jih našteli 2588, na spletni strani poroča avstrijski Kronen Zeitung. Največ novih primerov so v minulem dnevu znova potrdili na Dunaju, 538, in v Spodnji Avstriji, 475.

Skupno so v Avstriji od začetka epidemije potrdili 476.980 okužb, 8732 oseb s covidom-19 je umrlo, od tega v minulih 24 urah 19.

V Nemčiji ob delni sprostitvi ukrepov začeli množično testiranje

V Nemčiji so danes številne dežele sprostile del ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, med drugim je znova dovoljeno zasebno druženje do pet ljudi. V državi so zagnali tudi množično testiranje, čeprav se soočajo s težavami pri dostopu do brezplačnih hitrih testov, poroča portal Tagesschau.

Glede na prejšnji teden sprejete načrte naj bi vlada državljanom zagotovila najmanj en brezplačni komplet za hitro testiranje na teden. Vendar danes brezplačni testi še niso na voljo povsod, saj je prišlo do nesporazumov, ali mora vlada tudi zagotoviti teste ali le kriti njihove stroške.

Nekatere dežele tako še čakajo na dostavo naročenih kompletov za testiranje. Drugod pa imajo težave s samo izvedbo, saj niso pripravljeni z zadostno količino osebne zaščitne opreme za izvajalce testiranj.

Med drugim so Nemcem po novem na voljo tudi kompleti za testiranje doma, ki jih prodajajo številne trgovine.

Dežele so danes začele tudi sproščati ukrepe v skladu z dogovorom prejšnji teden. Med drugim so znova dovoljena zasebna druženja petih ljudi iz dveh gospodinjstev. Odprte so tudi knjigarne, cvetličarne in vrtnarije. V večini dežel so odprte tudi druge trgovine, ki pa jih lahko potrošnik obišče ob predhodni rezervaciji obiska. Po podobnem principu so odprli tudi muzeji in galerije.

Vlada in predstavniki dežel so se prejšnji teden dogovorili o petstopenjskem načrtu za sproščanje ukrepov, ki pa vsebuje tudi varovalo, ko lahko lokalno hitro znova uvedejo omejitve, če bi se epidemiološka slika poslabšala.

V zadnjem dnevu so v Nemčiji sicer potrdili 5011 novih okužb, kar je za okoli 300 okužb več kot pred enim tednom. Število okužb v zadnjih sedmih dneh na 100.000 prebivalcev pa je naraslo na 68, dan prej jih je bilo 66. V zadnjem dnevu je za posledicami covida-19 umrlo še 34 ljudi, kar je sicer najmanj od začetka novembra.

Dogodki

V Avstriji so v minulih 24 urah potrdili 1910 novih okužb z novim koronavirusom. To število samo po sebi ni visoko, a z vidika tega, da se nanaša na število primerov, potrjenih v nedeljo, je najvišje v zadnjih treh mesecih. Obenem še naprej nevarno narašča pritisk na avstrijske bolnišnice, še posebej na oddelke za intenzivno nego.