Search
Close this search box.

Šilak vlado pozval, da pospeši prodajo poslovnih prostorov in skuša čim prej najti vlagatelje. Prednika zanimalo, kdo naj bi bili potencialni investitorji

Odbora DZ za gospodarstvo ter delo, družino, socialne zadeve in invalide sta na predlog SD, LMŠ, SAB in Levice v luči napovedi zaprtja proizvodnih obratov, med njimi Safila in Adienta, razpravljala o ukrepih za ustavitev zapiranja predelovalnih podjetij ter ohranjanja delovnih mest. Z izjemo enega sta zavrnila vse predlagane sklepe.

Edini soglasno sprejeti sklep je bil priporočilo vladi, da se na deglobalizacijske trende odzove z jasno industrijsko politiko, s katero bi spodbujala proizvodnjo in zaposlenost v Sloveniji ter se hkrati zavezala k nadgradnji sistemov socialne varnosti ter ohranitvi visokih okoljskih in delavskih standardov.

Predstavnik predlagateljev Jani Prednik iz SD je uvodoma povedal, da se po letu dni trajajoče epidemije še vedno soočamo z veliko negotovostjo za več tisoč delovnih mest po vsej državi, kar da potrjuje sedanji val napovedi o zaprtju več tovarn in obratov. “Za nameček so te napovedi odjeknile prav v razvojno najbolj ogroženih območjih Slovenije,” je še opozoril.

Koaliciji so opozicijski poslanci očitali, da niso sprejemali njihovih predlogov za dolgoročno ohranjanje zaposlenosti, zdaj pa nekatera podjetja, ki so še nedavno koristila pomoč države v času epidemije, opuščajo dejavnost v Sloveniji. Ob tem je Prednik izrazil upanje, da bodo predlagane sklepe vendarle podprli tudi poslanci koalicije, saj so jih pripravili dobronamerno in ne z namenom obračunavanja z vlado.

Med drugim so predlagali tudi ugotovitev, da dosedanja državna pomoč ni bila učinkovita pri motiviranju investitorjev za ohranjanje dejavnosti in zaposlenosti, ter preučitev razlogov za številne odločitve tujih investitorjev za nenadna zaprtja obratov.

Gospodarskemu ministrstvu bi v sodelovanju z ministrstvom za delo predlagali, da pripravi urgentne programe, vladi pa med drugim, da preuči možnosti za pripravo zakonov o razvojni podpori demografsko ogroženih obmejnih območij.

Po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Simona Zajca bi bilo verjetno podjetij, ki zapirajo vrata, še veliko več, če se vlada ne bi aktivno lotila reševanja krize. Tudi v primeru podjetij, kot sta Safilo in Adient, so se po njegovem odzvali takoj.

“Zavzemamo se za iskanje potencialnih novih investitorjev, ki bi na teh lokacijah vzpostavili podobno ali drugo proizvodnjo,” je dejal Zajc. Čeprav je Prednika zanimalo, kdo naj bi bili potencialni investitorji ali vsaj, iz katerih panog prihajajo, odgovora ni dobil, saj da je za to še prezgodaj.

Državna sekretarka ministrstva za delo Mateja Ribič je spomnila, da so že ob prvem valu epidemije sprejeli dva ključna ukrepa za pomoč podjetjem pri ohranjanju delovnih mest – nadomestilo plače za čas čakanje na delo doma ter subvencioniranje skrajšanje delovnega časa, ki sta bistveno prispevala k temu, da v evidencah zavoda za zaposlovanje niso beležili še večjega števila ljudi.

Ribičeva se ni strinjala z večino predlaganih sklepov, še posebej, ker so bili njihovi dosedanji ukrepi tudi na mednarodnem parketu prepoznani kot učinkoviti, je pojasnila.

Predstavnik podravske in koroške območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Jaka Šilak je opozoril na dejstvo, da rešitve za odpuščene iščejo v tudi več kot 40 kilometrov oddaljenih krajih, zato je državo pozval, da pospeši prodajo poslovnih prostorov in skuša čim prej najti vlagatelje.

Po mnenju predstavnika zaposlenih v Adientu Bojana Rošerja mora država poskrbeti za to, da bodo delavci imeli delo v svoji regiji, ob tem pa spomnil, da je v njihovem podjetju že veliko število starejših ljudi, ki bodo težko dobili novo zaposlitev.

Generalni direktor zavoda za zaposlovanje Mitja Bobnar je odgovoril, da so razmere za zaposlene, ki so izgubili službo, težke, a da posebne romantike v gospodarstvu ni. Drži, da ni idealno, če morajo ljudje na delo v oddaljene kraje, je dejal, vendar se marsikje v Sloveniji, zlasti pa po svetu, v službo vozijo še bistveno dlje.

“Potrebe po tovrstni delovni sili so. Prav tako obstajajo možnosti tudi za starejše, čeprav je res, da delodajalci po njih ne sprašujejo. A glede na veliko pomanjkanje delovne sile in pritiske za uvoz delavcev, zaznavamo čedalje večjo vrednost ljudi z izkušnjami, za katere je pač potrebno prilagoditi delovno mesto,” je dejal Bobnar.

Odbora sta zavrnila tudi sklepe, ki jih je dodatno predlagala Levica. Ta bi delodajalcem, ki prejmejo državno pomoč za vsaj tri mesece po izteku prejemanja prepovedala odpuščanja, vladi pa naložila, da namesto nepovratnih pomoči podjetjem pomaga v obliki kapitalskih vložkov pa tudi da preuči možnosti za odškodninske tožbe zoper podjetja, ki so po prejemu državne pomoči z množičnim odpuščanjem delavcem oškodovala javne finance države.

Odbora DZ za gospodarstvo ter delo, družino, socialne zadeve in invalide sta na predlog SD, LMŠ, SAB in Levice v luči napovedi zaprtja proizvodnih obratov, med njimi Safila in Adienta, razpravljala o ukrepih za ustavitev zapiranja predelovalnih podjetij ter ohranjanja delovnih mest. Z izjemo enega sta zavrnila vse predlagane sklepe.