Search
Close this search box.

Janša: Ukrepov sproščanja ne bomo vezali več na regije. Šole za prvo triletje in vrtci bodo odprti po celi Sloveniji

Vlada na včerajšnji 54. redni seji ni dokončala razprave o tem, kateri ukrepi, namenjeni obvladovanju epidemije covida-19, bodo veljali prihodnji teden. S sejo so nadaljevali danes in sprejeli nekatere nove odločitve oziroma ukrepe.

Pravkar se je na Brdu pri Kranju končala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Na njej sta poleg predsednika vlade Janeza Janše sodelovala tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter minister za obrambo Matej Tonin.

S spremembami in dopolnitvami Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih je vlada odpravila omejitve na regije in sklenila, da se v vrtce in osnovne šole vrnejo učenci od 1. do 3. razreda v celotni Sloveniji. Prav tako se zaradi izboljšanja epidemioloških razmer na ravni celotne države odpirajo knjižnice, muzeji in galerije. Pod določenimi pogoji je dovoljeno tudi obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog.

Janša je uvodoma dejal, da so razlike med regijami vedno manjše. Pojasnil je, da je vlada je včeraj in danes ponovno, kot vsak teden ocenjevala epidemiološko sliko, učinkovitost ukrepov in prognoze za naprej. “Ugotovili smo, da je situacija za epidemijo v Sloveniji še vedno resna, če lahko pogledamo na zemljevid, kje smo v Evropi po številu okužb na milijon ali 100.000 prebivalcev, smo še vedno v vrhu. Tako kot drugod tudi pri nas ostaja dilema glede na razširjenost novi različic, ki so bolj kužne in se širijo hitreje,” je poudaril premier.

Ena od različic je tudi potrjena in vpliva na potek epidemije pri nas, zmanjšuje namreč pozitivne trende, ki so bili pred tedni bolj pozitivni. Kar se je bistveno spremenilo glede izpred nekaj tednov je, da se je razlika med regijami zelo znižala. Še pred časom smo imeli velike razlike v številu okužb na 7 oziroma14 dni med regijami, tudi v razmerju 1:3, zdaj pa je teh razlik zelo malo oziroma so majhne,” je pojasnil Janša.  Prav tako se je celotna država bolj približala oranžni stopnji kot pa črni, je še dodal.

Kot je dejal, je po novem celotna država v rdečem območju. Spremembe, ki so že bile ali bodo še sprejete ta teden, se bodo nanašale na celotno državo. Prva triada se bo lahko šolala v šolah ob pogojih, ki so do sedaj veljali v rdečih regijah. Enaka ureditev bo veljala tudi za predšolsko vzgojo in za vsa tista sproščanja pri gospodarskih in storitvenih dejavnostih, ki so bila doslej možna zgolj v rdečih regijah.

Torej ukrepi bodo veljali za celotno državo, ni več rdečih in črnih regij, cela država je v rdeči barvi,” je dejal Janša.

Iz povedanega to pomeni, da bodo po vsej Sloveniji odprte poleg trgovin z živili, lekarn, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije.

Danes zvečer imamo še poseben sestanek s predstavniki gospodarstva, kjer se bomo pogovarjali o možnem sproščanju nekaterih dejavnosti ob testiranju, kar se trenutno po celotni Evropi kaže kot nišna možnost, ki omogoča bolj normalno opravljanje dejavnosti oziroma milejše ukrepe, kot bi bili sicer potrebni, je dejal Janša.

Epidemiologi so vladi sicer predlagali, naj se nemudoma začne potrjevanje s PCR testi tistih pozitivnih hitrih testov, ki so bili opravljeni pri osebah brez simptomov. Prav tako predlagajo odprtje šol za učence do 5. razreda za vse regije in ukinitev omejitve gibanja na regije in občine, je danes dopoldne povedal prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel.

Preberite tudi: Na Koroškem v sredo potrdili 46 novih okužb. V oranžni fazi ponovno možnost sproščanja ukrepov glede na regije

Kot je pojasnil Janez Janša je sicer semafor znan, ampak da bo o teh predlogih tekla debata prihodnji teden. če bo dosežena oranžna faza so potem določeni ukrepi avtomatsko sprejeti, za dodatno sproščanje pa se morajo med seboj uskladiti stroke, mnenja so pa različna. Bistvenega odstopanja od zastavljenega načrta pa ni pričakovati, “saj ne želimo imeti najdaljše epidemije v Evrop,” je omenil Janša.

Dogodki

Vlada na včerajšnji 54. redni seji ni dokončala razprave o tem, kateri ukrepi, namenjeni obvladovanju epidemije covida-19, bodo veljali prihodnji teden. S sejo so nadaljevali danes in sprejeli nekatere nove odločitve oziroma ukrepe.