Search
Close this search box.

Kje na Koroškem boste lahko prisluhnili prvomajskim budnicam?

Prvomajska budnica, kres, nagelj in mlaj so simboli, brez katerih ni delavskega praznika, ki ga praznujemo 1. maja. Letos bo zaradi epidemije novega koronavirusa vse drugače, a vendar boste lahko budnicam prisluhnili tudi po krajih na Koroškem.

Kot smo že poročali so Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, RTV Slovenija in Zveza slovenskih godb povabili vse slovenske glasbenike, godbenike in ljubitelje godbeništva, da skupaj “popihajo” na ljudska srca, da bo tudi letošnja budnica ohranila tradicijo slovenskega godbeništva, čeprav tokrat na drugačen način. Pobudi se bodo pridružili tudi Pihalni orkestri iz naših krajev.

Na Ravnah na Koroškem se bo kljub spremenjenim razmeram slišala tradicionalna prvomajska budnica. Ob 6. uri zjutraj bo zadonela koračnica Pihalnega orkestra Železarjev Ravne, ob pomoči Ravenskih gasilcev. Najprej bodo prebudili prebivalce Javornika, kasneje pa se bo budnica slišala na mestih po Ravnah, kjer ste tudi v preteklih letih vajeni budnice. Izvedba bo potekala s pomočjo vožnje gasilskega vozila, ki bo predvajal glasbo, ki so jo vnaprej posneli glasbeniki.

Pihalni orkester Rudnika Mežica bo prebudil prebivalce Mežice in Črne na Koroškem od 6. ure dalje, zato vabljeni na balkone, okna ali dvorišča.

Pihalni orkester Slovenj Gradec bo v sodelovanju s PGD Pameče Troblje izvedel budnico iz gasilskega vozila. Predvajali bodo koračnice njihovega orkestra, s pričetkom ob 6. uri zjutraj po Slovenj Gradcu, Šmartnem, Legnu, Pamečeh, Selah, Staremu trgu in po Podgorju.

Budnico bodo pripravili tudi člani KD Pihalnega orkestra Prevalje, ki bodo na Prevaljah z okolico budili občane.

“Verjamemo, da bo taka obeležitev prvomajske budnice nekaj posebnega, ne glede na to, ali boste slišali godbo domačega kraja ali godbo, ki ste jo slišali prvič in bo tako vsem ostala v spominu.” so zapisali pri Zvezi slovenskih godb.

Več o pobudi pa si lahko preberete tukaj.

Če smo kakšen kraj, kjer bodo potekale budnice izpustili, nam javite (info@koroskenovice.si) na in ga dodamo.

Dogodki