Search
Close this search box.

Šarec za Dnevnik: Sam zagotovo ne bom kriv za razpad koalicije

Premier Marjan Šarec je v intervjuju za Dnevnik zagotovil, da bo storil vse, da ta vlada obstane. Koalicijski partnerji pa se bodo morali zamisliti nad prepiri ali prelaganjem odgovornosti za vse neprijetne stvari nanj. “Da so me nekateri pozivali k odstopu, če ministrica za kohezijo ne bo potrjena, je bilo močno deplasirano,” je dejal.

Glede imenovanja najnovejše članice vlade, kohezijske ministrice Angelike Mlinar, ki jo je DZ potrdil zgolj z glasom razlike, je dejal, da bi se sam, če bi izbiral, sicer odločil za kakšnega tehnokrata, tako kot se je pri finančnem in zdravstvenem ministru. A da so se vsi, tudi v LMŠ trudili, da je dobila dovolj glasov. “Pri eni od koalicijskih partneric pa ne moremo več računati na vse glasove in ob tem bi se veljalo zamisliti,” je navedel.

Pri tem je vprašljiva predvsem enotnost poslancev DeSUS. Obenem pa tekma za predsedniško mesto v tej stranki vpliva tudi na odnose v vladi. Tako je dejal, da glede kmetijske ministrice Aleksandre Pivec do kongresa DeSUS ne namerava storiti ničesar, “s čimer bi lahko vplival na izid volitev vodstva stranke”.

“Ne bom pa ministrov menjal zato, da bom komurkoli lajšal delo pri kandidaturi za predsednika stranke. Verjamem, da ima gospod Erjavec tudi brez tega dobre možnosti za zmago na kongresu,” je dodal.

Glede očitkov ministrici, povezanih s projektom SRIPT, pa je ponovil, da ne želi ponoviti napake, kot jo je storil z okoljskim ministrom Juretom Lebnom, ko je sprejel njegov odstop, še do danes pa mu ni bilo nič dokazano. “Če bom od pristojnih organov dobil kakršne tehtne dokaze proti ministrici Pivčevi, se bomo odločali,” je navedel.

Na vprašanje, kdo kadruje po strateških slovenskih podjetjih, je odgovoril, da najbrž nadzorni sveti. Ob tem je zatrdil, da “s Petrolom nima Damir Črnčec prav ničesar”. “S Petrolom ima ravno toliko kot z Westinghousom.” V Sloveniji pa vsak nekoga pozna, je dodal.

O moči Črnčeca pa je zatrdil, da državni sekretar “točno ve, kje je njegovo mesto, in točno se ve, kdo vodi vlado. Gospod Črnčec je vojak in se dobro zaveda, kakšna je hierarhija”.

Z delovanjem SDH je včasih zadovoljen, včasih ne, o domnevnem vpletanju gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v Mercator pa pravi, da je “njegov cilj samo to, da slovenski dobavitelji ne bi bili iztisnjeni”.

Spregovoril je tudi o aktivnosti Slovenije v Bruslju in med drugim pojasnil, da je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob oblikovanju komisarske ekipe – “resda nekoliko previdno – izrazila zahtevo, da Slovenija pošlje še kandidatko za komisarsko mesto, a se nam je uspelo dogovoriti”. “Tudi pri pogajanjih glede podnebnega dogovora smo bili aktivni. To, da smo osamljeni, govorijo tisti, ki ne morejo preboleti, da sem predsednik vlade,” je ocenil.

Glede priprav na slovensko predsedovanje pa je dejal, da “počasi dohajamo časovnico”. “Da je vse fino, torej nikakor ne morem reči,” je dodal premier.

Dogodki