Search
Close this search box.

Tokio luč na koncu tunela

Sloveniji po predvidevanjih tri do štiri medalje. Kar nekaj spletnih strani se ukvarja z napovedovanjem, koliko medalj bo na OI osvojila posamična država. Olympicmedalspredictions Sloveniji napoveduje štiri odličja, Bestsports pa tri. Obe spletni strani sta na prvo mesto postavili ZDA.
Fotografija je simbolična

Ključni poudarki

  • 32. poletne olimpijske igre moderne dobe se bodo začele 23. julija in končale 8. avgusta
  • Paraolimpijske igre bodo trajale od 24. avgusta do 5. septembra
  • Na igrah bo nastopilo približno 11.000 športnikov, podeljenih bo okoli 5000 medalj

Seznam slovenskih športnikov za OI

ATLETIKA – Maja Mihalinec Zidar, Tina Šutej, Maruša Mišmaš Zrimšek, Kristjan Čeh, Luka Janežič, Anita Horvat, Klara Lukan

DALJINSKO PLAVANJE – Špela Perše

RITMIČNA GIMNASTIKA – Jekaterina Vedenejeva

GOLF – Pia Babnik

GORSKO KOLESARSTVO – Tanja Žakelj

JADRANJE – Tina Mrak in Veronika Macarol (razred 470), Žan Luka Zelko (laser)

JUDO – Maruša Štangar, Kaja Kajzer, Tina Trstenjak, Ana Velenšek, Adrian Gomboc

KAJAK KANU NA DIVJIH VODAH – Peter Kauzer (K1), Benjamin Savšek (C1), Alja Kozorog (C1), Eva Terčelj (K1)

KAJAK KANU NA MIRNIH VODAH – Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman (K2 200 in 500 m)

KOLESARSTVO – Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jan Polanc, Jan Tratnik, Eugenia Bujak

KOŠARKA – Mike Tobey, Edo Murić, Jakob Čebašek, Vlatko Čančar, Zoran Dragić, Aleksej Nikolić, Luka Rupnik, Jaka Blažič, Žiga Dimec, Gregor Hrovat, Klemen Prepelič, Luka Dončić

LOKOSTRELSTVO – Žiga Ravnikar (ukrivljeni lok)

NAMIZNI TENIS – Darko Jorgič, Bojan Tokić, Deni Kožul, Peter Hribar (rezerva)

PLAVANJE – Katja Fain, Janja Šegel, Martin Bau

PLEZANJE – Janja Garnbret, Mia Krampl

STRELSTVO – Živa Dvoršak

TAEKWONDO – Ivan Trajković


V Tokiu bomo navijali tudi za Luko Dončića

Po osvojenem evropskem naslovu leta 2017 je slovenski moški košarkarski reprezentanci uspel nov zgodovinski podvig. V Tokiu bo prvič v zgodovini med 12 ekipami, ki se bodo na olimpijadi borile za medalje.
Prvo ime slovenske ekipe v Kaunasu je bil pričakovano Dončić, ki je s trojnim dvojčkom v finalu pokopal upe domače Litve. Dosegel je 31 točk, 13 podaj in 11 skokov. “Vsak otrok v Sloveniji sanja, da bi igral v ligi NBA, da bi zastopal svojo državo na olimpijskih igrah ali da bi vsaj enkrat oblekel dres z državnim grbom. Meni je vse to uspelo že pri dvaindvajsetih letih in res sem brez besed,” je ob tem dejal slovenski košarkarski virtuoz.
Slovenija bo na Japonskem igrala v skupini C skupaj s Španijo, Argentino in Japonsko. Prva tekma jo čaka 26. julija proti Argentini, 29. julija se bo pomerila z domačini, 1. avgusta pa z aktualnimi svetovnimi prvaki.
Četrtfinala, kamor se bosta uvrstili prvi dve ekipi ter dve tretjeuvrščeni iz treh skupin, bodo 3. avgusta, finale oziroma tekma za bron pa 7. avgusta.

Olimpizem premagal pandemijo

Tudi pandemija novega koronavirusa ni ustavila olimpijskih iger. Prestavila jih je zgolj za eno leto. Organizatorji obljubljajo , da bodo ob koronskih protokolih igre varne za vse, čeprav jim domača javnost na Japonskem ni najbolj naklonjena.

Več kot 80 odstotkov Japoncev je, sodeč po anketah, sprva nasprotovalo izvedbi iger v Tokiu to poletje. Tudi zaradi povečevanja koronskih okužb, zaradi katerih je vlada v zadnjih tednih podaljševala izredne razmere v številnih delih Japonske, tudi prestolnici Tokiu.

Poročilo dnevnika Asahi Shimbun je kazalo, da si je 43 odstotkov anketirancev želelo dokončno odpoved iger Tokio 2020. Nadaljnjih 40 odstotkov vprašanih pa novo preložitev olimpijskih bojev. Le 14 odstotkov vprašanih je podpiralo igre to poletje.

A podpora domače javnosti se v zadnjih tednih le izboljšuje, poudarjajo organizatorji. S prihodi prvih športnikov in olimpijskih uradnikov v deželo vzhajajočega sonca se trend nasprotovanja izvedbi iger v predvidenem terminu obrača.

Ker se epidemiološke razmere izboljšujejo, so prireditelji razkrili, da si bo lahko olimpijske boje v živo ogledalo do 10.000 domačih gledalcev. Tujim so že marca prepovedali obisk iger.

Sloveniji po predvidevanjih tri do štiri medalje

Kar nekaj spletnih strani se ukvarja z napovedovanjem, koliko medalj bo na OI osvojila posamična država. Olympicmedalspredictions Sloveniji napoveduje štiri odličja, Bestsports pa tri. Obe spletni strani sta na prvo mesto postavili ZDA.
Bestsports je zadnjo verzijo napovedi objavil 29. maja, v njej pa je slovenskim športnikom napovedal tri odličja – eno zlato in dve srebrni. Zlato Sloveniji pripisuje v plezanju, srebrno pa v kajak/kanuju in judu. S tem se na virtualni lestvici Slovenija uvršča na 48. mesto.Spletna stran Olympicmedalspredicitions Slovenijo uvršča na 39. mesto s po dvema zlatima in dvema bronastima odličjema. To mesto si deli z Grčijo. Štiri odličja je Slovenija osvojila tudi na igrah leta 2016 in 2012.Po napovedih Gracenote, ki Slovenijo ne uvršča med prvih trideset, bodo ZDA osvojile 114 odličji, od evropskih držav pa bo najvišje Nizozemska s 46 medaljami.

Miraitowa in Someity

Igre v Tokiu bosta predstavljali maskoti Miraitowa, oblikovana za olimpijske igre, in Someity, oblikovana za paraolimpijske igre. Maskoti so na natečaju izbrali japonski šolarji s 16.000 šol. Sta futuristični podobi, ki spominjata na stripe manga z velikimi poudarjenimi očmi, poosebljata pa tako japonsko tradicijo kot inovativnost.

Ime Miraitowa združuje japonski besedi za prihodnost in večnost, medtem ko Someity združuje poimenovanje za češnjo Yoshino ter angleško frazo “so mighty” oz. po slovensko “tako mogočen”. Osebnost Miraitowe, ki ima sposobnost teleportacije, pooseblja japonski pregovor: “Dobro se nauči starih stvari in iz njih potegni novo znanje.”Sicer pa se maskote na olimpijskih igrah pojavljajo od Grenobla 1968. Takrat je bil to Strel, posebej oblikovani smučar. Na poletnih igrah je bila prva maskota kužek Waldi v Münchnu 1972.

V Riu Slovenija sedma najuspešnejša država

Na zadnjih poletnih olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru so slovenski športniki osvojili štiri odličja, s čimer je bila Slovenija sedma najuspešnejša država glede na število prebivalcev. Najboljša država v tem merilu je bila Grenada, otoška država v Karibskem morju z nekaj več kot 100.000 prebivalci, ki je osvojila eno zlato medaljo.

Poleg Grenade, ki je bila najuspešnejša država v tem vidiku tudi v Londonu 2012, so bile pred Slovenijo še naslednje države: Bahami, Jamajka, Nova Zelandija, Danska in Hrvaška.

Bahami so z dvema odličjema osvojili eno medaljo na 194.009 prebivalcev, Jamajka z 11 kolajnami eno medaljo na 247.812 prebivalcev, medtem ko je sedma Slovenija odličje osvojila na 515.942 prebivalcev.

Za primerjavo, s 121 kolajnami najuspešnejša udeleženka iger po številu medalj, ZDA, je eno odličje osvojila na slabih 2,7 milijona prebivalcev, kar jo v tej kategoriji uvršča na 44. mesto. Bolj uspešna je bila druga najuspešnejša država, Velika Britanija, ki je s 67 kolajnami, eno na 972.212 prebivalcev, končala na 19. mestu. Na zadnjem mestu “per capita” je bila tako kot v Londonu druga najbolj poseljena država na svetu, Indija, ki je v Riu de Janeiru osvojila dve medalji ali eno na dobrih 600 milijonov prebivalcev.

Tudi na razpredelnici zlatih medalj na število prebivalcev je Slovenija končala visoko, in sicer jo je zlato judoistke Tine Trstenjak uvrstilo na 10. mesto. V tej kategoriji so na prvem mestu končali Bahami z enim zlatim odličjem na 388.019 prebivalcev.

Skupaj je na igrah v Braziliji vsaj eno medaljo osvojilo 86 držav. Sprva je bilo na seznamu dobitnic 87 držav, a je Moldavija pozneje zaradi dopinške kršitve ostala brez svojega edinega odličja.

Dogodki

Sloveniji po predvidevanjih tri do štiri medalje. Kar nekaj spletnih strani se ukvarja z napovedovanjem, koliko medalj bo na OI osvojila posamična država. Olympicmedalspredictions Sloveniji napoveduje štiri odličja, Bestsports pa tri. Obe spletni strani sta na prvo mesto postavili ZDA.