Search
Close this search box.

Občine v številkah: Največja občina po površini 80-krat večja od najmanjše

Po površini je največja slovenska občina Kočevje. Meri 556 kvadratnih kilometrov ali skoraj 80-krat več kot najmanjša Občina Odranci, ki ima manj kot sedem kvadratnih kilometrov. Kljub velikosti oziroma majhnosti občini Kočevje in Odranci nista med tremi najmanj oziroma najgosteje naseljenimi v državi, sta pa v širšem vrhu po tem kazalcu.
Fotografija je simbolična

Medtem ko je vzhod Slovenije razdrobljen na majhne občine, je na zahodu ravno obratno. Kočevju po površini sledijo tri zahodne občine – Ilirska Bistrica, ki se razteza na 480 kvadratnih kilometrih, Tolmin (382 km2) in Bovec (368 km2). Na petem mestu je Črnomelj (340 km2).

Na drugi strani lestvice Odrancem kot druga najmanjša slovenska občina sledi Ankaran z osmimi kvadratnimi kilometri površine, za njo pa se uvrščajo Trzin (9 km2), Razkrižje (10 km2) in Log-Dragomer (11 km2).

Velike občine imajo zaradi običajno velike razdrobljenosti naselij težave predvsem z gradnjo in vzdrževanjem komunalne in cestne infrastrukture, je za STA povedala podžupanja tolminske občine Maša Klavora.

Občina Tolmin ima več 70 naselij, 23 krajevnih skupnosti, 400 kilometrov občinskih cest. Skrbeti za vse to vzdrževanje je zahtevno, tako z vidika financ kot tudi trajnostnega in dolgoročnega upravljanja, saj je s tem povezana tudi npr. organiziranost šolskega sistema, zdravstvenih storitev ter kulturnih, športnih in drugih dejavnosti, ki si jih želijo tudi ljudje na podeželju,” je dodala.

Prednost velikih občin pa vidi v tem, da imajo veliko različnih priložnosti za razvoj. Tudi v času covidne epidemije, ko je bilo življenje v času najstrožjih omejitev gibanja utesnjeno znotraj občinskih meja, se je velikost izkazala kot prednost, je dejala Klavora.

Prekmurska občina Odranci zajema le 6,9 kvadratnega kilometra veliko območje, na katerem je 1. januarja živelo 1595 prebivalcev. Prednost najmanjše občine je v tem, da je najboljša,” je v šali za STA povedal župan Odrancev Ivan Markoja. Po njegovem mnenju je vse odvisno od razvitosti občine, pa tudi od tega, ali so v občini delovna mesta. V Odrancih imajo 1600 prebivalcev in 1300 delovnih mest, se je pohvalil.

Povprečna gostota naseljenosti v Sloveniji so 104 prebivalci na kvadratni kilometer. Največ življenjskega prostora imajo v Občini Solčava, kjer na kvadratnem kilometru živi le pet prebivalcev, sledita ji občini Osilnica in Bovec z devetimi prebivalci na kvadratni kilometer.

Precej redko poseljena je tudi največja občina Kočevje, kjer na kvadratnem kilometru živi 28 prebivalcev in je po gostoti poseljenosti na 192. mestu med 212 slovenskimi občinami; tudi v drugi največji občini Ilirska Bistrica živi 28 prebivalcev na kvadratni kilometer. V najmanjši občini, Odrancih, je na kvadratnem kilometru 230 prebivalcev, s tem se uvršča na 21. mesto. Druga najmanjša občina Ankaran pa je s 408 prebivalci na kvadratni kilometer deseta po poseljenosti.

Najgostejša je poseljenost v velikih mestnih občinah. Največ prebivalcev tako na kvadratni kilometer živi v Mestni občini Ljubljana, in sicer 1066, sledi pa ji Mestna občina Maribor, kjer na kvadratnem kilometru živi 766 prebivalcev. Tretja je Izola s 564 prebivalci na kvadratni kilometer, sledita Miklavž na Dravskem polju (564) in Mestna občina Celje (513).

Dogodki

Po površini je največja slovenska občina Kočevje. Meri 556 kvadratnih kilometrov ali skoraj 80-krat več kot najmanjša Občina Odranci, ki ima manj kot sedem kvadratnih kilometrov. Kljub velikosti oziroma majhnosti občini Kočevje in Odranci nista med tremi najmanj oziroma najgosteje naseljenimi v državi, sta pa v širšem vrhu po tem kazalcu.