V Srbiji podaljšali počitnice, v Avstriji se obetajo novi ukrepi, v Nemčiji in na Hrvaškem rekordno število novih okužb, na Danskem največ letos

V Avstriji hitro narašča število okužb in bolnikov na intenzivni negi

V Avstriji hitro narašča število okužb s koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih glede na uradne podatke zabeležili 8593, kar je daleč največ letos. Obenem se zaostruje položaj v bolnišnicah. Število covidnih bolnikov na oddelkih intenzivne nege se je v enem tednu povečalo za tretjino in jih je zdaj 352. Dunaj medtem zaostruje ukrepe.

Zaradi povečanega števila okužb se v celi državi obetajo novi ukrepi. Za petek je napovedan krizni sestanek zveznih in deželnih oblasti, na katerem bodo govorili o poenotenju ukrepov, ki se zdaj razlikujejo od dežele do dežele.

Dunaj se je že odločil za zaostritev ukrepov. Župan Michael Ludwig je danes napovedal, da bo od konca prihodnjega tedna dostop do lokalov in storitev, kot so frizerji, mogoč le za cepljene in prebolele. Enak pogoj bo veljal za druženje skupin nad 25 ljudi. Dodatno bodo omogočili cepljenje otrokom, ki so stari od pet do 12 let.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA bi se lahko na sestanku tudi odločili za hitrejše uveljavljanje večstopenjskega načrta za uvedbo ukrepov, ki temelji na številU zasedenih intenzivnih postelj.

Glede na dosedanje načrte naj bi v ponedeljek v veljavo stopila druga stopnja ukrepov, a dejansko bo verjetno zasedenih že 400 postelj, kar pomeni uveljavitev tretje stopnje ukrepov. Ta med drugim predvideva, da hitri testi ne bodo več veljali kot dokazilo o testiranju, temveč bodo potrebni testi PCR.

Na Hrvaškem daleč največ novih okužb doslej

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 14.374 testih zabeležili 6310 novih okužb z novim koronavirusom, kar je daleč največ od izbruha epidemije februarja lani. V zadnjem dnevu je umrlo še 32 covidnih bolnikov, skupno že 9364, je danes v Zagrebu sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Danes objavljeno število okužb je občutno višje, kot je bilo doslej rekordno dnevno število na novo okuženih. Doslej jih je bilo največ 10. decembra lani, in sicer 4620.

V bolnišnicah na Hrvaškem se trenutno zdravi 1680 covidnih bolnikov, med njimi jih 219 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev.

Novi val epidemije covida-19 je v preteklih dneh nekoliko okrepil zanimanje ljudi za cepljenje, a Hrvaška ostaja med državami članicami EU z najmanjšim deležem cepljenih prebivalcev. Do srede zvečer je bilo polno cepljenih 53,42 odstotka odraslih prebivalcev, je še objavil štab.

V Nemčiji rekordno število novih okužb z novim koronavirusom

V Nemčiji so zabeležili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni od začetka epidemije covida-19 marca lani. Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha so v zadnjih 24 urah v Nemčiji potrdili 33.949 novih okužb. Pred tednom dni so jih 28.037, poroča nemška tiskovna agencija dpa

Nazadnje so v Nemčiji rekordno število novih okužb na dnevni ravni zabeležili 18. decembra lani in sicer 33.777 novih okužb.

Sedemdnevna incidenca novih okužb na 100.000 prebivalcev je 154,5. V sredo je bila 146,6, pred tednom dni 130,2. Število covidnih bolnikov v nemških bolnišnicah na 100.000 prebivalcev v tednu dni, ki je kriterij za morebitno uveljavitev zaostrenih protikoronskih ukrepov, je trenutno 3,62 (v torek je bila 3,29).

Objava najnovejšega podatka o največ novih okužb v enem dnevu v Nemčiji sovpada z začetkom dvodnevne konference ministrov za zdravje 16 nemških zveznih dežel v bavarskem mestu Lindau. Ministri se bodo na konferenci posvetovali o nadaljnjih ukrepih za zajezitev okužb v zimski sezoni. Med drugim naj bi govorili o kampanji za poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 ter možnostih obveznega testiranja na okužbo v domovih za oskrbo.

V Srbiji zaradi epidemioloških razmer podaljšali počitnice

V Srbiji bodo zaradi slabšanja epidemioloških razmer podaljšali jesenske počitnice. Poleg tega bo po novem že po 20. uri obvezno covidno potrdilo za obisk gostinskih obratov in igralnic, so odločili po zasedanju kriznega štaba.

Jesenske počitnice bodo tako trajale od sobote do 14. novembra, je pojasnila ministrica za delo Darija Kisić Tepavčević.

Ocenjujejo, da so trenutno epidemiološke razmere precej neugodne. “Spet moramo reči, cepljenje, cepljenje, cepljenje,” je pozvala državljane.

Do sedaj se je v državi sicer cepilo 56 odstotkov odraslih. V zadnjem dnevu pa so potrdili še 6126 novih okužb, umrlo je 64 covidnih bolnikov. V bolnicah se zaradi covida-19 zdravi 6767 ljudi, od tega jih je 277 na ventilatorjih.

Na Danskem največ novih okužb z novim koronavirusom letos

Na Danskem so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 2600 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu letos. Se je pa medtem zmanjšalo število covidnih bolnikov v bolnišnicah.

V zadnjih 24 urah so na Danskem, ki ima 5,8 milijona prebivalcev, zabeležili 2598 novih okužb z novim koronavirusom, kar je približno 600 več kot dan pred tem, kažejo podatki pristojnih danskih oblasti. Dnevno število okužb je najvišje od 30. decembra lani. Umrlo je še pet covidnih bolnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Se je pa medtem znižalo število covidnih bolnikov v danskih bolnišnicah, upadlo je za 18 na 246.

Po podatkih Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je na Danskem v celoti cepljenih okoli 76 odstotkov prebivalcev.

Danske oblasti so 10. septembra odpravile vse ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. To so utemeljile z visokim deležem cepljenega prebivalstva in tudi s tem, da imajo epidemijo pod nadzorom. Število okužb je kljub sprostitvi ukrepov začelo naraščati šele sredi oktobra.

V ZDA se bodo morali do januarja cepiti zaposleni v večjih podjetjih

Ameriška vlada je sporočila, da se bodo morali do 4. januarja proti covidu-19 cepiti vsi zaposleni v podjetjih z več kot 100 zaposlenimi. Tisti, ki se ne bodo cepili, se bodo morali redno tedensko testirati in nositi zaščitne maske. Predsednik ZDA Joe Biden je takšen ukrep, ki zadeva 84 milijonov ljudi, napovedal že septembra.

Uprava za varnost in zdravje na delovnem mestu (OSHA) je pripravila uredbe, ki predvidevajo tudi nekoliko ostrejša pravila za zaposlene v domovih za ostarele, bolnišnicah in drugih objektih, ki dobivajo sredstva iz zveznih programov zdravstvenega zavarovanja medicare in medicaid. Takšnih je 17 milijonov in zanje velja obvezno cepljenje brez možnosti alternativne izbire.

Vsi pa bodo lahko zaprosili za izjeme iz verskih in zdravstvenih razlogov. Podjetja, ki pravil ne bodo spoštovala, lahko doleti kazen do 14.000 dolarjev za vsako kršitev, torej za vsakega zaposlenega, ki se ne bo cepil.

Nove uredbe so bile oblikovane po srečanjih s poslovnimi organizacijami, sindikati in drugimi, sprejete pa v skladu z izrednimi pooblastili za zaščito delavcev pred neposredno nevarnostjo na delovnem mestu.

OSHA ocenjuje, da bodo s tem rešili več kot 6500 življenj in preprečili 250.000 hospitalizacij. S koronavirusom se je v ZDA doslej okužilo več kot 46 milijonov ljudi, umrlo pa jih je več kot 750.000.

Nova pravila so nemudoma kritizirali republikanski voditelji zveznih držav, ki napovedujejo tožbe. Tožbo je napovedalo že več kot 20 republikanskih pravosodnih ministrov. Republikanci v senatu pa so že sprožili peticijo za glasovanje proti temu ukrepu, vendar imajo demokrati v kongresu minimalno večino, tako da republikancem verjetno ne bo uspelo.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije