Search
Close this search box.

V Franciji odkrili novo koronavirusno različico. V živalskem vrtu v Čilu proti covidu-19 cepili tudi živali

Medtem ko se svet sooča z bliskovitim širjenjem izredno nalezljive koronavirusne različice omikron, so znanstveniki v Franciji že pred tedni identificirali novo različico koronavirusa, ki ima še več mutacij od omikrona, kar 46, poroča danes vrsta tujih medijev, med njimi britanski Independent.

O odkritju nove različice je sicer že 10. decembra poročalo več francoskih medijev, saj so takrat znanstveniki z inštituta za preučevanje nalezljivih bolezni IHU Mediterranee Infection v Marseillu javnost prvič seznanili s svojim odkritjem.

Članek na to temo so nato prejšnji teden objavili na spletni strani medRxiv, namenjeni brezplačni distribuciji še neobjavljenih elektronskih besedil s področja medicine, kliničnih raziskav in sorodnih zdravstvenih ved.

Kot pišejo, so v svoji analizi potrdili kar 46 različnih mutacij, ki jih drugje po svetu doslej niso zaznali, od tega polovico na t. i. proteinu S. Prav mutacije na tem bodičastem proteinu, s pomočjo katerega koronavirus prodre v celice in se razmnožuje, so bistvene za učinkovitost cepiv proti covidu-19.

Z novo različico B.1.640.2, ki ji po imenu inštituta pravijo tudi IHU, se je potrjeno okužilo najmanj 12 ljudi na jugovzhodu Francije, na območju Marseilla. Prvi oz. indeksni primer je bila odrasla oseba, polno cepljena proti covidu-19, ki je bila pozitivna na testiranju po vrnitvi iz Kameruna.

Njen vzorec so poslali v sekvenciranje, s katerim v Franciji sistematično spremljajo koronavirusne različice, pri čemer so odkrili atipično kombinacijo treh mutacij na proteinu S. Med njimi je mutacija E484K, zaradi katere bi lahko bila različica odpornejša na obstoječa cepiva, in pa mutacija N501Y, zaradi katere bi utegnila biti bolj nalezljiva.

A o novi različici IHU je doslej znanega malo in nikakor še ni jasno, ali je nevarna in ali se bo razširila. Strokovnjaki ob njenem odkritju zaenkrat predvsem izpostavljajo, da to potrjuje velik pomen genomskega opredeljevanja oziroma sekvenciranja, saj je razvoj novih različic virusa sars-cov-2 izredno hiter in nepredvidljiv.

Francoskega odkritja zaenkrat tudi še ni vzela pod drobnogled Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) oziroma se še ni uvrstilo med različice, ki jih ta spremlja.

V živalskem vrtu v Čilu proti covidu-19 cepili tudi živali

 Čile je postala prva država v Južni Ameriki, ki je pričela s cepljenjem živali v živalskih vrtovih. Bengalski tiger Charly in bornejski orangutan Sandai v živalskem vrtu Buin v Santiagu de Chile sta bila prva, ki sta prejela cepivo proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Virusno bolezen covid-19, zaradi katere je umrlo več kot 5,4 milijona ljudi, so doslej potrdili tudi pri opicah v številnih živalskih vrtovih, pa tudi pri jelenih v naravi in pri raznih hišnih ljubljenčkih.

Tako so okužbo zaznali pri levih v Singapurju, Zagrebu in Washingtonu, pri povodnih konjih v Belgiji, pri sumatrskih tigrih v Indoneziji in pri gorilah v Atlanti, navaja AFP.

Po besedah Sebastiana Celisa, vodje veterinarskega oddelka v živalskem vrtu Buin, želijo s cepljenjem zaščititi živali, ki so najbolj dovzetne za okužbo. Obenem želijo preučiti, ali cepiva ustvarjajo imunost in za koliko časa, poroča AFP.

Charly, Sandai in še trije levi, dva tigra ter tri pume, ki so jih izbrali za poskusno cepljenje, spadajo med ogrožene živalske vrste in obenem sodijo med skupine živali z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. V ponedeljek so prejeli drugi odmerek eksperimentalnega cepiva. Gre za cepivo, ki je bilo razvito posebej za živali, vendar še ni na voljo za prodajo, poroča AFP.

Dogodki