Search
Close this search box.

V Avstriji na delovnem mestu obvezen pogoj PCT. Pri kršenju pravil grozi zaposlenim in delodajalcem kazen

V Avstriji je od danes na delovnem mestu obvezen pogoj PCT. Delodajalec mora sedaj preverjati, ali je zaposleni cepljen proti covidu-19, prebolel oziroma ima negativen test na novi koronavirus. Prihodnjih 14 dni bo veljalo še prehodno obdobje, ko bodo lahko zaposleni, ki nimajo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, nosili zaščitno masko tipa ffp2.

Nadzor bodo opravljali predstavniki zdravstvenih organov, vendar bo moral izpolnjevanje pogojev preverjati tudi delodajalec, poroča časnik Kronen Zeitung na svoji spletni strani.

V Avstriji bodo 15. novembra še dodatno zaostrili ukrepe. Po besedah ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina od takrat ne bodo več veljali hitri testi, ampak bodo morali necepljeni predložiti negativni izvid PCR testa.

Pri kršenju pravil grozi zaposlenim kazen v višini do 500 evrov, delodajalcem pa kazen v višini do 3600 evrov.

V Avstriji beležijo porast števila okužb. V zadnjem dnevu so potrdili še 4523 novih okužb z novim koronavirusom, kar je precejšen porast s prejšnjim tednom, ko so v ponedeljek poročali o 2850 okužbah. V bolnišnicah se zdravi 1458 bolnikov, kar je 14 več kot dan prej. Intenzivno nego potrebuje 292 covidnih bolnikov.

V Avstriji je predvideno, da pri 300 covidnih bolnikih na intenzivni negi začne veljati druga od petih stopenj novih vladnih ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Med drugim je v drugi stopnji predvideno, da je vstop v gostinske lokale v nočnih urah dovoljen samo cepljenim ali prebolelim.

Pri 500 covidnih bolnikih na intenzivni negi omenjeno pravilo velja za vse ostale gostinske lokale in hotele. Pri 600 covidnih bolnikih na intenzivni negi je predvideno zaprtje javnega življenja za necepljene prebivalce, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Dogodki