Search
Close this search box.

Kacin: Vlada v četrtek zvečer o protikoronskih ukrepih za naprej

V torek je bil pozitiven vsak tretji test oz. 34,9 odstotka vseh opravljenih testov, je na današnji novinarski konferenci povedal Kacin.

Po njegovih besedah zaradi veliko novih okužb epidemiologi ne morejo vse novo okužene poklicati takoj, zato prihaja do zamud. Povprečna zamuda je dva dneva. Podrobnosti bo v četrtek na novinarski konferenci sporočila epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vse, ki imajo pozitiven izid testa, naj na klic epidemiologa počakajo doma, je pozval. Kolikor je le mogoče, naj se osamijo. Spomnijo pa naj se tudi, s kom vse so se družili.

Na novinarsko vprašanje, ali so na mizi kakšni novi ukrepi, je dejal, da se bo vlada v četrtek zvečer na Brdu pri Kranju odločala o morebitnem podaljšanju veljavnih ukrepov. V četrtek popoldne bo potekal tudi sestanek na evropski ravni in po tem sestanku se bo vlada odločala naprej. “Zagotovo bomo precej ukrepov podaljšali,” je ocenil. V petek pa bodo na novinarski konferenci člani vlade predstavljali ukrepe s svojih področij.

Ravnateljem, ki si želijo izvedeti, kako bo pouk potekal naprej, odgovarja, da se bo vlada o tem odločila najkasneje v četrtek zvečer. Z odločitvijo bodo seznanjeni vsi ravnatelji. Stroka se bo po njegovih besedah sicer odločila na podlagi epidemioloških podatkov.

Delodajalce je pozval, da so tenkočutni in razumevajoči do zaposlenih z majhnimi otroki. Vrtci so namreč večinoma zaprti, nekateri starši pa tudi ne želijo, da gre otrok v vrtec zaradi nevarnosti okužbe.

Na vprašanje, ali vlada razmišlja o razširitvi omejitve gibanja, kot že velja med 21. in 6. uro, na 24 ur, pa je zatrdil, da ta možnost ni obravnavana.

Glede zaščitne opreme za zaposlene v domovih za starejše je zagotovil, da je je dovolj. “Razmere so pod nadzorom, tako da v bližnji prihodnosti ni pričakovati težav z zaščitno opremo,” je dejal.

Na popoldanski novinarski konferenci bosta sodelovala vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje Bojana Beovič in predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, je napovedal.

Dogodki