Search
Close this search box.

V Avstriji bo cepljenje proti covidu-19 obvezno od 14. leta naprej. Na avstrijskem Koroškem od ponedeljka odprte trgovine, od petka tudi lokali

V Avstriji bo cepljenje proti covidu-19 od februarja obvezno za vse, ki imajo v državi prebivališče in so stari 14 let ali več, sta danes sporočila minister za zdravje Wolfgang Mückstein in ministrica za ustavne zadeve Karoline Edtstadler. Izjeme bodo nosečnice in osebe, ki se ne bodo cepile iz zdravstvenih razlogov.

Slednji bodo morali po besedah Mücksteina predložiti potrdilo zdravnika, medtem ko je glede nosečnic izpostavil, da je cepljenje zanje, čeprav ne bo obvezno, “izrecno priporočeno”, tudi s strani zdravstvene stroke.

Štirikrat na leto bodo v Avstriji organizirali t. i. cepilne dneve, ko se bodo morali vsi, za katere velja obvezno cepljenje, cepiti ali pa v centralni cepilni register vnesti utemeljen razlog, zakaj tega niso storili. Prvi tak dan bo 15. marca, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tiste, ki nič od tega ne bodo storili, bodo čakale denarne kazni v višini do 3600 evrov, odvisno od višine njihovih prihodkov. Tisti, ki se bodo namesto za običajen odločili za skrajšan postopek, bodo morali plačati 600 evrov kazni. Zakon o obveznem cepljenju bo predvidoma v veljavi do konca januarja 2024, a to se lahko še spremeni.

Dogovor poleg vladnih ljudske stranke (ÖVP) in Zelenih podpirajo tudi opozicijski socialdemokrati (SPÖ) in stranka Neos, še poroča APA. Kot je poudaril ministrica Edtstadler, to nikakor ni samoumevno in odraža široko strinjanje, da je splošna obveznost cepljenja potrebna, če se želi Avstrija končno izviti iz primeža pandemije. Cilj je zaščita javnega zdravja z učinkovitimi in sorazmernimi sredstvi, kar cepljenje je, je dodala.

Na avstrijskem Koroškem od ponedeljka odprte trgovine, od petka tudi lokali

Na avstrijskem Koroškem se bodo po tritedenskem strogem zaprtju javnega življenja, ki velja tudi za cepljene proti covidu-19 in prebolevnike, v ponedeljek znova odprle trgovine, nato pa v petek še gostinski lokali, je danes po posvetu s strokovnjaki sklenila deželna vlada v Celovcu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je na novinarski konference poudaril deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser, glede na aktualne epidemiološke podatke ni razloga za “kakšno veliko odpiralno evforijo“, zdravje ljudi pa je nad interesi gospodarstva. Zato so se odločili ukrepati postopoma. Zaprtje se na zvezni ravni izteče v soboto, trgovine bodo na avstrijskem Koroškem odprli v ponedeljek, medtem ko bodo z lokali in hoteli še malo počakali.

Kot piše APA, so se na avstrijskem Koroškem odločili za enako časovnico odpiranja kot na avstrijskem Štajerskem, Solnograškem in v Spodnji Avstriji. V Zgornji Avstriji so se pristojni danes odločili, da se bo zaprtje v prihodnjem tednu še nadaljevalo, nato pa se bo 17. decembra odprlo vse, od trgovin, lokalov in hotelov do storitvenih dejavnosti in športa. Zaprti ostajajo le nočni klubi.

V deželah Gradiščanska, Tirolska in Predarlsko so medtem že v sredo sporočili, da bo od nedelje naprej znova odprto vse. Na Predarlskem se sicer še usklajujejo glede omejitev, ki bodo veljale za obratovanje lokalov, piše APA. Na Dunaju se bodo medtem gostinski lokali in hoteli odprli 20. decembra.

Kot je v sredo na novinarski konferenci pojasnil Karl Nehammer, so na zvezni ravni določili “minimalne standarde” in ti deželam dovoljujejo, da po sobotnem izteku zaprtja znova odprejo vsa področja javnega življenja – seveda pa le za cepljene in prebolele, za necepljene, ki covida-19 niso preboleli, se zaprtje nadaljuje. Posamezne zvezne dežele pa, če tako presodijo, lahko ukrepajo strožje in nekatere so se za to tudi odločile, je pojasnil kancler.

V notranjih prostorih bodo sicer v Avstriji od sobote naprej dovoljeni množični dogodki z do 2000 udeleženci, a le ob določenih sediščih, spoštovanju pogoja PC in uporabi zaščitnih mask tipa FFP2. Pogoj PC in maske FFP2 bodo obvezni tudi v muzejih in za obisk razstav. Na prireditvah na prostem bo dovoljenih do 4000 obiskovalcev.

Gostinski lokali so lahko medtem odprti do najkasneje 23. ure, nočni klubi ostajajo zaprti. Tudi na področju športa je obvezen pogoj PC, zaščitne maske pa niso obvezne zgolj pri neposrednem izvajanju športnih aktivnosti. To velja tudi za fitnese.

V Avstriji bo cepljenje proti covidu-19 od februarja obvezno za vse, ki imajo v državi prebivališče in so stari 14 let ali več, sta danes sporočila minister za zdravje Wolfgang Mückstein in ministrica za ustavne zadeve Karoline Edtstadler. Izjeme bodo nosečnice in osebe, ki se ne bodo cepile iz zdravstvenih razlogov.