Nemčija bo septembra začela ponujati osvežitvene odmerke cepiva. Sprostili bodo tudi pravila za cepljenje otrok od 12. leta starosti naprej

Nemčija bo septembra začela ponujati osvežitvene odmerke cepiva proti covidu-19, je napovedal nemški minister za zdravje Jens Spahn. Po srečanju z zdravstvenimi ministri zveznih dežel je napovedal tudi olajšanje dostopa do cepljenja za otroke od 12. leta naprej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
FOTO: Aljaž Uršej

Gre za odgovor na vse večjo zaskrbljenost zaradi koronavirusne različice delta. Z osvežitvenimi odmerki naj bi zaščitili predvsem bolj ranljive skupine, v katerih bi lahko prišlo do zmanjšanja imunske zaščite.

Te osvežitvene odmerke naj bi izvedli s cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech ali Moderna, izvajali pa naj bi jih z mobilnimi cepilnimi ekipami, zlasti po domovih za ostarele. Zdravniki pa bodo odločili, kdo vse z oslabljenim imunskim sistemom bo primeren za cepljenje z osvežitvenim odmerkom.

Osvežitveni odmerek s cepivom Pfizer/BioNTecha oz. Moderne bodo ponudili tudi vsem, ki so bili cepljeni s cepivi AstraZenece ali Johnson&Johnson, kažejo načrti, ki jih je razkrilo nemško zdravstveno ministrstvo.

Sprostili bodo tudi pravila za cepljenje otrok od 12. leta starosti naprej. Zdaj se v Nemčiji lahko cepijo otroci te starosti le, če imajo že pridružene bolezni ali pa če živijo skupaj z ljudmi, ki spadajo v ogroženo skupino. Po novem se bodo lahko po posvetovanjih s starši in zdravnikom lahko cepili vsi najstniki.

Zdravstveni ministri deželnih vlad so skupaj s Spahnom menili, da bo cepljenje otrok lahko pomembno pripomoglo k njihovi varni vrnitvi v šole po poletnih počitnicah.

V Nemčiji je podobno kot marsikje drugod po Evropi splahnelo zanimanje za cepljenje. Po ocenah je proti covidu-19 povsem cepljenih okoli 52 odstotkov vsega prebivalstva, kar je premalo za mirno jesen. Otroci bi zdaj lahko ta odstotek zvišali, a v Nemčiji pričakujejo predvsem večji delež cepljenih v starostni skupini od 18 do 59 let.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.