Nemčija bo septembra začela ponujati osvežitvene odmerke cepiva. Sprostili bodo tudi pravila za cepljenje otrok od 12. leta starosti naprej

Nemčija bo septembra začela ponujati osvežitvene odmerke cepiva proti covidu-19, je napovedal nemški minister za zdravje Jens Spahn. Po srečanju z zdravstvenimi ministri zveznih dežel je napovedal tudi olajšanje dostopa do cepljenja za otroke od 12. leta naprej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za odgovor na vse večjo zaskrbljenost zaradi koronavirusne različice delta. Z osvežitvenimi odmerki naj bi zaščitili predvsem bolj ranljive skupine, v katerih bi lahko prišlo do zmanjšanja imunske zaščite.

Te osvežitvene odmerke naj bi izvedli s cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech ali Moderna, izvajali pa naj bi jih z mobilnimi cepilnimi ekipami, zlasti po domovih za ostarele. Zdravniki pa bodo odločili, kdo vse z oslabljenim imunskim sistemom bo primeren za cepljenje z osvežitvenim odmerkom.

Osvežitveni odmerek s cepivom Pfizer/BioNTecha oz. Moderne bodo ponudili tudi vsem, ki so bili cepljeni s cepivi AstraZenece ali Johnson&Johnson, kažejo načrti, ki jih je razkrilo nemško zdravstveno ministrstvo.

Sprostili bodo tudi pravila za cepljenje otrok od 12. leta starosti naprej. Zdaj se v Nemčiji lahko cepijo otroci te starosti le, če imajo že pridružene bolezni ali pa če živijo skupaj z ljudmi, ki spadajo v ogroženo skupino. Po novem se bodo lahko po posvetovanjih s starši in zdravnikom lahko cepili vsi najstniki.

Zdravstveni ministri deželnih vlad so skupaj s Spahnom menili, da bo cepljenje otrok lahko pomembno pripomoglo k njihovi varni vrnitvi v šole po poletnih počitnicah.

V Nemčiji je podobno kot marsikje drugod po Evropi splahnelo zanimanje za cepljenje. Po ocenah je proti covidu-19 povsem cepljenih okoli 52 odstotkov vsega prebivalstva, kar je premalo za mirno jesen. Otroci bi zdaj lahko ta odstotek zvišali, a v Nemčiji pričakujejo predvsem večji delež cepljenih v starostni skupini od 18 do 59 let.