Arso za možnost krajevnih neurij in hudourniških poplav izdal rdeče opozorilo. Povečal se bo tudi pretok Drave

Sloveniji se z zahoda približuje hladna fronta z nevihtami, ki se bodo ponoči razširile nad večji del države. Po podatkih Arsa so možna krajevna neurja z močnimi nalivi in sunki vetra. Verjetna so tudi razlivanja in poplavljanja hudournikov. "V času neviht bodite v prometu strpni in previdni," svetuje Agencija RS za varnost prometa.
drava 2

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so danes zvečer in v noči na sredo ob močnejših padavinah predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji verjetna razlivanja in poplavljanja hudourniških vodotokov. Arso je za možnost krajevnih neurij in hudourniških poplav izdal rdeče opozorilo.

Vodnatost rek se bo povečala predvsem na severozahodu. Povečal se bo tudi pretok Drave. Prav tako bo danes, v sredo in četrtek povišana gladina morja, najvišja bo v času opoldanskih plim, ko so možna manjša razlivanja morja.

Zelo burno vreme meteorologi pričakujejo zvečer zlasti ob zahodni obali Istre, ponoči pa tudi v Kvarnerju. Možni so viharni sunki zahodnega vetra. “Zato previdno, zlasti če prenočujete na prostem,” je za STA dejal dežurni meteorolog Brane Gregorčič.

Preberite tudi: Slovenijo bo prešla hladna fronta. Možne močnejše nevihte z intenzivnimi nalivi in močnimi sunki vetra ter točo

Tudi na agenciji za varnost prometa voznikom svetujejo, naj bodo v času neviht v prometu strpni in previdni. Če je le možno, pa naj v primeru slabe napovedi raje ostanejo doma.

V sredo dopoldne bodo padavine ponehale tudi na vzhodu, začelo se bo jasniti. Čez dan bo spremenljivo oblačno, predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije lahko po navedbah Arsa še nastane kakšna ploha ali nevihta.

Nakupovalna centra Citypark in Aleja v Ljubljani bosta zaradi napovedanih neurij to noč odprli svoji garažni hiši za vse, ki bi želeli svoje avtomobile parkirati na suho.

V zraku je sicer znova precej puščavskega prahu, ozračje je izrazito motno. Kot so izpostavili na Arsu, je bilo danes zjutraj ob 9.30 zaradi puščavskega prahu v zraku globalno sevanje za eno šestino šibkejše kot pred tednom dni ob isti uri. Dež spira ozračje, kar so danes že opazili tudi mnogi vozniki, saj se prah po dežju useda tudi na jeklene konjičke. V noči na sredo bo oblak prahu potoval proti vzhodu, tako da bo po napovedih Arsa ozračje znova čisto.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije