Search
Close this search box.

Slovenijo bo prešla hladna fronta. Možne močnejše nevihte z intenzivnimi nalivi in močnimi sunki vetra ter točo

Danes bo sončno in vroče, krepil se bo južni veter, ponoči pa nas bo prešla hladna fronta z nevihtami.

Vremenska slika nad Evropo in Slovenijo

Na širšem območju vzhodne in severne Evrope prevladuje območje enakomernega zračnega tlaka, medtem ko se nad delom zahodne in srednje Evrope zadržuje šibko ciklonsko območje z vremensko fronto. Iznad zahodne Evrope se bo preko Alp pomikalo višinsko jedro hladnega zraka. Jutri čez dan se bo, kot posledica preloma fronte na Alpah, poglobil ciklon nad severnim Sredozemljem, kar bo, v kombinaciji z nestabilno zračno maso in močnimi višinskimi vetrovi južnih smeri na vzhodnem robu višinskega jadra, povzročilo nastanek močnejših neviht predvsem na območju Padske nižine v sosednji Italiji. Hladna fronta bo zvečer dosegla zahodni del države in v noči na sredo prešla Slovenijo.

Podrobnejša napoved razvoja vremena pri nas

Zjutraj bo večinoma še delno do pretežno jasno, a se bo čez dan že pojavljalo več oblačnosti, ni izključen pojav posameznih ploh, predvsem v zahodni polovici države. Najvišje dnevne temperature se bodo po nižinah povzpele nad 30 °C, na vzhodu, kjer bo več sonca, do 35 °C. Pihal bo jugozahodni veter, na Primorskem jugo, napovedujejo na Neurje.si.

Pozno popoldne lahko na zahodu že nastane kakšna predfrontalna nevihta, a se glavnina vremenskega dogajanja pričakuje zvečer, ko bo zahod Slovenije iznad severne Italije in severnega Jadrana dosegla hladna fronta, ob kateri se bo predvidoma vzpostavila linija neviht. Ta bo v noči na sredo potovala proti vzhodu in postopno slabela, saj bo razpoložljive energije v notranjosti vse manj.

Zvečer so ob prihodu vremenske fronte zlasti na zahodu države možne močnejše nevihte z intenzivnimi (lahko tudi dolgotrajnimi) nalivi in močnimi sunki vetra, ni izključen tudi pojav toče. Na Primorskem bodo izpolnjeni pogoji za razvoj krajevnih neurij, saj bo razpoložljive konvektivne potencialne energije nad severnim Jadranom tudi več kot 2.500 J/kg (v notranjosti do 1.200 J/kg) v kombinaciji s striženjem vetra v plasti 0-6 km od 20 do 30 m/s. Visoke vrednosti, tudi nad 40 mm, bo v obalnih predelih dosegel kazalnik razpoložljive padavinske vode v ozračju, kar nakazuje na možnost močnih nalivov z veliko količino padavin v kratkem času.

Močnejše nevihte se prav tako lahko pojavijo vzdolž obale hrvaške Istre in Kvarnerja, medtem ko so južneje manj verjetne. Po prehodu vremenske fronte se bo ozračje prehodno umirilo, padavine in posamezne nevihte bodo najkasneje (v jutranjih urah) dosegle severovzhod Slovenije.

Vir: Neurje.si

Dogodki

Danes bo sončno in vroče, krepil se bo južni veter, ponoči pa nas bo prešla hladna fronta z nevihtami.