Zlata harmonika Ljubečne bo drugačna in s številnimi novostmi, letos tudi prvo harmonikarsko tekmovanje Šaleška harmonika

Že čez nekaj dni se bo v Topolšici odvilo prvo harmonikarsko tekmovanje za pokal Šaleške doline - Šaleška harmonika 2022. S pobudnikom omenjenega tekmovanja in predsednikom Zlate harmonike Ljubečna Robertom Goličnikom pa smo se pogovarjali tudi o številnih novostih, ki jih tako za tekmovalce kot tudi obiskovalce prinaša letošnja "Ljubečna".
20190825_185310

Šaleška harmonika bo letos potekala prvič. Kdo se lahko prijavi, komu se bodo odprla vrata za Zlato harmoniko Ljubečne, je nam pojasnil predsednik Zlate Harmonike Ljubečne Robert Goličnik, ki je dejal, da je izvedba tekmovanja za pokal Šaleške doline bila njegova dolgoletna želja. “Z lanskim letom, ko sem postal predsednik Zlate harmonike Ljubečne, sem se odločil, da bom z ekipo organiziral to tekmovanje, ki bo istočasno predtekmovanje za Zlato harmoniko Ljubečne.”

Organizirati dve tako veliki tekmovanji je res velik zalogaj, a s podporo MO Velenje, občine Šoštanj in Šmartno ob Paki bomo to zmogli. Tekmovanje bo potekalo v Topolšici v neposredni bližini novega gasilskega doma, kamor pa se lahko prijavijo prav vsi. Veseli bomo tekmovalcev prav vseh starosti tako najmlajših, tistih s kilometrino in veteranov. Poleg praktičnih nagrad smo za zmagovalce pripravili tudi denarne nagrade,” je pojasnil Goličnik.

Glede tega, kako bo potekala letošnja Zlata harmonika Ljubečne pa je dejal: “Lani septembra mi je bilo zaupano vodenje tega prestižnega tekmovanja z najdaljšo tradicijo. Ideje kar puhtijo iz mene in res letošnja ZHL bo drugačna. Že to, da bodo tekmovalci igrali v devetih kategorijah in to izključno slovenske narodno zabavne in ljudske skladbe omogoča tekmovalcem zelo enakovreden nastop. Nastopili bodo pred dvema komisijama, katerih člane je izbral novi predsednik komisije Martin Juhart, ki je medse povabil samo najboljše.

Poleg mnogih sprememb v prid tekmovalcem letošnji zmagovalec prejme profesionalno harmoniko Munda, saj sem eden tistih, ki harmonikarska tekmovanja primerjam s športom, kjer so tekmovalci na največjih tekmovanjih nagrajeni. Ker smo mi eno takšnih tekmovanj, bo tudi pri nas letos zmagovalec obilno obdarjen,” napoveduje Goličnik.

Ob tem je še dodal, da je pri vodenju takšne organizacije največji izziv popolnoma nova podoba in potek tekmovanja Zlate harmonike Ljubečne, ukrepi, za katere upa, da jih vsaj v tolikšni meri ne bo, kot so bili v zadnjih letih in novi pravilnik, ki je že objavljen. Največja želja pa je na finalno Ljubečno pripeljati 50 – 70 tekmovalcev, kolikor jih je nekoč že bilo, pove Goličnik.

Letos smo si zadali, da tekmovanje še bolj približamo tudi obiskovalcem, saj brez občinstva ne gre, zato bo sam dogodek ponudil še veliko več kot samo tekmovanje in zato letos za obisk Zlate harmonike Ljubečne ne bo vstopnine.

Zanimalo nas je še, kakšno je »stanje« med harmonikarji zdaj po času korone, koliko je zanimanja za tekmovanje, kako je s kvantiteto in kako s kvaliteto v splošnem. Kot je odvrnil Goličnik harmonikarji ostajajo odlični, delovni in ni čutiti nekega nazadovanja, le korona je precej zdesetkala učitelje, med katerimi so mnogi zapustili ta poklic”.

Je pa res, da tisti ki nadaljujemo s tem lepim poslanstvom, delamo še bolj pridno. Zato vabilo učiteljem, pripravite svoje učence in se vidimo na letošnji ZH Ljubečne 2022, pogovor sklene predsednik Zlate harmonike Ljubečna, ki hkrati tudi poučuje v Glasbenem centru Goličnik. Več informacij o tekmovanju najdete TUKAJ.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.