Search
Close this search box.

Strateški razvoj na področju čipov

Počasi vstopamo v obdobje, ko bo tako imenovana umetna inteligenca ena od najmočnejših in najpomembnejših tehnologij, ki bo podprta z novim valom računalniškega procesiranja. Na tem mestu si Nvidia (trgovalna oznaka: NVDA) z nakupom podjetja Arm želi zacementirati svojo pozicijo vodilnega igralca v dobi umetne inteligence in interneta stvari.

Prejšnji teden je po tržni kapitalizaciji največji (299,2 milijarde dolarjev) proizvajalec čipov Nvidia naznanil, da bi za 40 milijard dolarjev prevzel angleškega proizvajalca čipov Arm. Če bo ta transakcija realizirana, bo veljala za največji posel v polprevodniški industriji.

Arm je trenutno v lasti japonskega telekomunikacijskega podjetja Softbank, ki je pred štirimi leti za Arm plačal 32 milijard dolarjev in bo ob morebitni realizaciji te transakcije (najverjetneje marca 2022) s tem poslom dobro zaslužil, Nvidia pa bo dobila nadzor nad eno od bolj široko uporabljanih elektronskih tehnologij v polprevodniški industriji. Arm, ki je znan kot ponudnik tehnologije za mobilne naprave, svojo tehnologijo (ARM arhitekturo) licencira preostalim podjetjem v polprevodniški industriji (Qualcomm, Apple, AMD), ki jo vključujejo v lastne produkte.

Kombinacija tehnologij obeh podjetij omogoča vzpostavitev vrhunskega proizvajalca v dobi umetne inteligence, ki pospešuje inovacije, hkrati se širi na velike trge z visoko rastjo, kot so področja predvsem interneta stvari, kakor tudi telefonije in strežnikov. Jensen Huang, ustanovitelj in izvršni direktor Nvidie, pravi, da bodo v prihodnjih letih milijarde računalnikov skupaj z umetno inteligenco ustvarile internet stvari, ki bo tisočkrat večji od današnjega interneta ljudi, ter da bo kombinacija tehnologij Nvidia in Arm ustvarila podjetje, ki je čudovito pozicionirano za posle v eri umetne inteligence.

Če bo internet stvari resnično tisočkrat večji od današnjega interneta in bo Nvidia resnično vodilni igralec na tem področju, se bo lahko nekoč gledalo na ta 40-milijardni posel kot na eno od boljših kupčij v zgodovini. Nvidia je trenutno zelo dobičkonosno podjetje. Dobiček na delnico se je podjetju v letošnjem prvem in drugem kvartalu povišal za 29 in 19 odstotkov in projekcije za rast dobička v prihodnjih četrtletjih so še višje.

Delnica družbe Nvidia trenutno ni ravno poceni, a vendar – če se bodo projekcije in pričakovanja glede interneta stvari uresničili, predvsem pa, da bodo številni regulatorni organi po svetu dovolili združitev podjetij Nvidia in Arm, so delnice Nvidie danes poceni.

mag. Lojze Kozole
ILIRIKA borzno posredniška hiša d.d., Ljubljana

Dogodki

Več iz istega kraja