Search
Close this search box.

5. spominski pohod iz Mislinje na Poljano (FOTO)

Včeraj, 18. maja, je na Poljani pri Prevaljah potekala 74. slovesnost ob obletnici zadnjih bojev 2. svetovne vojne na tem območju, ki so se je že tradicionalno udeležili tudi pohodniki iz Mislinje.

O včerajšnji slavnostni prireditvi na Poljani smo že pisali TUKAJ. Danes pa je za Koroške Novice nekaj besed o dogajanju na Poljani in o petem pohodu iz Mislinje na Poljano, napisal Peter Zupanc iz PD Mislinja.

V namen spomina na zadnjo bitko na evropskih tleh sta Planinsko društvo Mislinja in Združenje borcev za vrednote NOB Mislinjske doline organizirala 5. spominski pohod, ki se ga je udeležilo 27 pohodnikov in različnih koroških krajev.

FOTO: Arhiv Koroške Novice

V petek, 17. maja, so člani PD Mislinja v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Mislinjske doline organizirali peti pohod iz Mislinje na Poljano. Iz Mislinje je ob 22. uri na pot krenilo 22 pohodnikov, nekaj pa se jih je priključilo ob sami trasi. Pohod je posvečen borcem Šercerjeve brigade, ki so pred 74. leti po tej trasi hiteli na pomoč partizanskim enotam na Poljani.

FOTO: Peter Zupanc, PD Mislinja

Mislinjska in Mežiška dolina sta ob koncu 2. svetovne vojne postali zadnji izhod za umik ogromnih množic pripadnikov poraženih vojsk z jugoslovanskih bojišč, z njimi pa se je umikalo tudi veliko civilnih beguncev. Cilj umikajočih je bil, čim prej priti na ozemlje Avstrije in se tam predati Britancem. Cilj Jugoslovanske armade, v katero so bile takrat vključene tudi slovenske partizanske enote, pa je bil zadržati jih na slovenskem ozemlju. V dneh med 12. in 15. majem so tako izbruhnili hudi boji na območju Doliča, Dravograda in Poljane pri Prevaljah, s hudimi izgubami na obeh straneh.

V parku miru in svobode pri Batičevem spomeniku na Poljani so pohodniki v soboto dopoldan prisostvovali tradicionalni komemoraciji v spomin na zadnje boje na evropskih tleh v drugi svetovni vojni, na kateri so izpostavili pomen vrednot in ohranjanja civilizacijskih pridobitev namesto razraščanja ideologije strahu, izključevanja, sovraštva oziroma novih oblik fašizma.

FOTO: Peter Zupanc, PD Mislinja

Slavnostni govornik je bil predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije, dr. Tit Turnšek, ki je med drugim dejal: «Ohranimo civilizacijske pridobitve in imejmo usodo v svojih rokah. Spoštovati moramo našo preteklost, ne smemo je potvarjati, bolj pa nas mora skrbeti sedanjost, predvsem, kakšno je stanje družbe in kakšne so njene vrednote. Včasih je svoboda pomenila imeti puško, danes je svoboda odnos do Evropske unije.”

FOTO: Peter Zupanc, PD Mislinja

Dr. Matic Tasič, prevaljski župan, pa je poudaril, da je Poljana tako zgodovinski kraj kot kraj žalosti in veselja, tudi ob bližnjem Holmecu, kjer je potekala osamosvojitvena vojna. Da je kraj spomina in odpuščanja, srečevanj. Pozval je h gradnji lepše prihodnosti ob sožitju in sodelovanju. 

FOTO: Arhiv Koroške Novice

V kulturnem programu so sodelovala kulturna društva iz Mežiške doline, med njimi Koroški oktet. »Veseli nas, da je tudi letošnji pohod uspel in da so se pohodniki zdravi vrnili na svoje domove. Potrudili se bomo, da tudi drugo leto izpeljemo pohod, ne glede na vreme,« je po prireditvi zapisal Peter Zupanc.

Besedilo: Peter Zupanc, PD Mislinja

Dogodki

Včeraj, 18. maja, je na Poljani pri Prevaljah potekala 74. slovesnost ob obletnici zadnjih bojev 2. svetovne vojne na tem območju, ki so se je že tradicionalno udeležili tudi pohodniki iz Mislinje.