Search
Close this search box.

Dr. Tit Turnšek: “Prekarnih delavcev, sodobnih sužnjev je vsak dan več” (FOTO)

Danes, 18. maja, je na Poljani pri Prevaljah potekala 74. slovesnost ob obletnici zadnjih bojev 2. svetovne vojne na tem območju, na kateri je bil prisoten tudi predsednik DZ RS mag. Dejan Židan, ki se je še pred slovesnostjo na Poljani, v družbi poslanca Janija Prednika, srečal s člani Sadjarskega društva Mežiške doline, ČD Prevalje in članicami DK Mežiške doline ter moštno d’čvo Nino Kajžer iz Šentanela.

Danes, 18. maja, je na Poljani pri Prevaljah potekala osrednja proslava Svobodi in miru, ob 74-letnici zadnjih bojev 2. svetovne vojne na Evropskih tleh, ki so jo pripravili Združenje borcev za vrednote NOB Mežiške doline, organizacijski odbor Poljana 2019 (Mirko Rozman, Gvido Jančar, Luka Lužnik), Občina Prevalje in druge koroške občine.

Slavnostni govornik je bil predsednik Zveze borcev Slovenije dr. Tit Turnšek, prisotne pa je nagovoril tudi župan Občine Prevalje dr. Matic Tasič. Slovesnosti so se med drugim udeležili predsednik državnega zbora RS mag. Dejan Židan, poslanca v DZ Jani Prednik in Jože Lenart, črnjanska županja mag. Romana Lesjak, mežiški župan Dušan Krebel, župan Občine Radelj mag. Alan Bukovnik, podžupan Občine Ravne in generalni sekretar ZZB za vrednote NOB Slovenije Aljaž Verhovnik

Pri tem naj omenimo, da se je v jutranjih urah predsednik DZ RS mag. Dejan Židan, v družbi poslanca Janija Prednika, srečal tudi s člani Sadjarskega društva Mežiške doline, ČD Prevalje in članicami DK Mežiške doline ter moštno d’čvo Nino Kajžer iz Šentanela

V namen spomina na zadnjo bitko na evropskih tleh sta Planinsko društvo Mislinja in Združenje borcev za vrednote NOB Mislinjske doline organizirala 5. spominski pohod, ki se ga je udeležilo 27 pohodnikov in različnih koroških krajev. Na pot so se podali včeraj v večernih urah in so po približno desetih urah prispeli danes zjutraj na Poljano, kjer so se udeležili osrednje proslave ob 74-letnici zadnjih bojev 2. svetovne vojne na Evropskih tleh. Pridružili so se jim tudi pohodniki 27. spominskega pohoda Svobodi in miru KS Holmec, na prizorišče pa so oboje pospremili člani Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc Ravne na Koroškem.

Na Poljani so se najprej s polaganjem vencev poklonili vsem, ki so izgubili svoja življenja v vojni vihri druge svetovne vojne.

Spomenik Svobodi in miru stoji na križišču proti Holmcu in je delo akademskega kiparja Stojana Batiča, posvečen pa je zaključnim bojem druge svetovne vojne na evropskih tleh, ki so potekali maja. 1945 na Poljani. Odkrili so ga 18. maja 1985 na osrednji jugoslovanski proslavi ob 40. obletnici osvoboditve Jugoslavije in zmage nad fašizmom. Spomenik na podstavku simbolizira ideale svobode in miru. Lik bombe iz brona se razpre v obliki cveta, iz nje izleti jata golobov, ki so simboli miru in sožitja med ljudmi.

Nakar je prisotne nagovoril župan dr. Matic Tasič, ki je v nagovoru poudaril, da je Poljana za vse nas nekaj posebnega, je zgodovinski kraj veselja in radosti ob koncu druge svetovne vojne, je kraj solza in trpljenja … “Sedaj pa je za nas vse kraj miru, spominov, srečevanj, kraj prijateljstva, sodelovanja in odpuščanja. »Glejmo na današnji in jutrišnji dan, stisnimo roke drug drugemu, z dobroto v mislih in srcih, skupaj gradimo našo boljšo in lepšo prihodnost.«

Kot že rečeno pa je bil slavnostni govornik dr. Tit Turnšek, ki je bil precej kritičen do SDS-a in medijev, ki to stranko podpirajo. Podvomil je v resničnost ugrabitve na Dolenjskem, ki je pred dnevi polnila časopisne strani in opozoril na “miting širjenja strahu”.

Dr. Tit Turnšek: “Ne smemo biti zaverovani v preteklost. Preteklost nas ne sme obremenjevati. Spoštujmo jo, bodimo ponosni nanjo, toda skrbeti nas mora sedanjost.”

»Ne sme nam biti vseeno, da že več kot 50 tisoč ljudi pri nas živi pod pragom revščine, več kot 70 odstotkov mladih nima stalne zaposlitve. Da se komercializira zdravstvo in šolstvo, da iz dneva v dan večina postaja vse revnejših in peščica vse bolj bogatih. Tujcem prodajamo naša podjetja, ki smo si jih ustvarili veliko večino sami. S prevarami so se polastili tudi naših bank. Z vsakim dnem je naša domovina morda manj svobodna, manj neodvisna in ljudje so vse bolj revni. Prekarnih delavcev, sodobnih sužnjev je vsak dan več. Vedno več je delavcev, ki jim plača ne omogoča normalnega življenja. Prisiljeni so hoditi po pomoč k Rdečemu križu ali Karitasu, čeprav imajo zaposlitev. Izkoriščajo jih vedno huje, veliko delavcev je prisiljenih garati na gradbišču, v tovarni, trgovini tudi po deset ur,” je med drugim dejal dr. Turnšek.

Spregovoril je tudi o novih oblikah fašizma, dejal je, da sta neoliberalizem in fašizem tesno povezana, »lahko bi rekli, da je neoliberalizem ena od novih oblik fašizma. Dr. Turnšek pa je tudi pozval prisotne, da na evropskih volitvah podprejo tiste, ki se zavzemajo za socialno državo.

V programu, ki ga je povezovala Katja Čevnik, so sodelovali: praporščaki iz različnih krajev Slovenije, garda Slovenske vojske, kvartet trobil Policijskega orkestra, ki je zaigral himno, Koroški oktet, Pihalni orkester Prevalje, Recitatorki Maruša Stane in Vita Leban ter recitator Sašo Potočnik iz gledališkega krožka mladih DPD Svoboda Črna, ki so izvedli recital pesmi pesnika, domačina Blaža Mavrela, Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc Ravne … Scenarij  pa je pripravil Gvido Jančar, predsednik ZB za vrednote NOB Črna na Koroškem.

Dogodki

Danes, 18. maja, je na Poljani pri Prevaljah potekala 74. slovesnost ob obletnici zadnjih bojev 2. svetovne vojne na tem območju, na kateri je bil prisoten tudi predsednik DZ RS mag. Dejan Židan, ki se je še pred slovesnostjo na Poljani, v družbi poslanca Janija Prednika, srečal s člani Sadjarskega društva Mežiške doline, ČD Prevalje in članicami DK Mežiške doline ter moštno d’čvo Nino Kajžer iz Šentanela.