Search
Close this search box.

Ministrstvo v sredo vzpostavlja nacionalni klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema

V sredo ob 12. uri bo delo začel pilotni projekt nacionalnega klicnega centra za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema. Brezplačna telefonska številka 080 18 01 bo namenjena pomoči ljudem pri iskanju osebnega zdravnika, pri iskanju ambulant za neopredeljene, nudila pa bo tudi informacije o delovanju drugih klicnih centrov.

Klicni center, ki bo dosegljiv na telefonski številki 080 18 01, bo deloval ob delovnikih med 9. in 16. uro, je na novinarski konferenci pojasnila vodja sektorja za krepitev zdravja in preprečevanja odvisnosti na ministrstvu za zdravje Vesna Marinko.

Namenjen bo uporabnikom, ki imajo težave pri klicih v zdravstvene domove, ki ne uspejo pridobiti informacij o naročanju na pregled ali pa informacij o ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe.

Klicni center bo nudil tudi pomoč pri iskanju prostih družinskih zdravnikov, ginekologov, pediatrov in zobozdravnikov, pri čemer si bodo operaterji pomagali s podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), na voljo pa bodo tudi informacije o delovanju drugih klicnih centrov, denimo glede telefonskih številk, ki nudita pomoč in podporo za uporabnike eZdravja ter pri elektronskem naročanju na zdravstvene storitve.

Cilj vzpostavitve klicnega centra je izboljšanje dostopnosti zdravstvenega sistema, hkrati pa si želijo na ministrstvu po besedah Vesne Marinko zdravstvene izvajalce nekoliko razbremeniti odgovarjanja na nekatera vprašanja.

S pomočjo klicnega centra pa posameznik ne bo mogel denimo naročiti recepta ali e-napotnice, je poudaril minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Klicni center bo po njegovih besedah od ljudi hkrati zbiral podatke o tem, kam so klicali in kdo se ni javil na telefon, torej na kateri točki sistem ne deluje.

“Vse te informacije bomo na ministrstvu zbrali in jih posredovali vsem tistim, ki se po pričevanju prebivalcev na telefone ne oglašajo,” je napovedal.

Ob tem je poudaril, da telefonska številka 080 18 01 ne bo nadomestila številke za nujne primere 112.

Ustrezne ponudbe za zagotavljanje klicnega centra sta po besedah ministra oddala dva ponudnika. Najbolj ugodna je bila ponudba Telekoma Slovenije, ki bo za dva meseca dela predvidoma prejel 38.500 evrov.

Telekomove operaterje – skupaj bodo pokrivali približno 40 telefonskih linij – so izobrazili predstavniki ministrstva. Za delo bodo kasneje iskali tudi študente, v nadaljevanju študente medicine in morda upokojene zdravnike, je dejal Bešič Loredan.

Odločitev o pilotnem projektu klicnega centra je po njegovih besedah sprejela medresorska delovna skupina za zdravstvo, ki bdi nad pripravo zdravstvene reforme in ki jo koordinira premier Robert Golob. Odločitev je skupina sprejela po prejetih priporočilih o izboljšanju dostopnosti zdravstva, prav tako so na ministrstvu prejeli veliko klicev občanov iz cele Slovenije, da ni odziva na telefonske klice v ambulantah za neopredeljene.

Ob tem je minister pojasnil, da na ministrstvu že nekaj časa deluje delovna skupina za dostopnost in enakopravnost do zdravstvenih storitev, v katero so vključeni Zveza organizacij pacientov Slovenije, Zdravniška zbornica Slovenije, ZZZS in Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Končni cilj je po vzoru estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje vzpostaviti enotni državni klicni center še do poletja. Vse obstoječe klicne centre bi po ministrovih navedbah združili v enega, ki bi deloval pod okriljem ZZZS.

V zvezi organizacij pacientov so sicer v začetku januarja predstavili ukrepe za enakopravnejši in dostopnejši zdravstveni sistem. Med njimi je bila tudi telefonska številka 111 za pomoč pacientom, ki pa je po besedah Bešiča Loredana preveč podobna telefonski številki 112.

Minister se je na novinarski konferenci sicer odzval tudi na poročanje N1, kjer so navajali, da je v manj kot devetih mesecih mandata Bešič Loredan že šestkrat zamenjal vodjo kabineta, ena od njih je funkcijo opravljala samo dva dni. Kot je dejal, je zadnja vodja kabineta odpoved dala sama, na ministrstvu pa so nato že poiskali novo vodjo.

“Res je, v primerjavi s prej na ministrstvu pač delamo od sedmih zjutraj do sedmih zvečer, tudi na kolegijih se zelo veliko pogovarjamo,” je dejal in ob tem dodal, da so nekateri zaposleni na ministrstvu preobremenjeni, za kar iščejo rešitve.

Najbolj obremenjen je po njegovih besedah direktorat za zdravstveno varstvo, kar je povezano z dejstvom, da na ministrstvu pripravljajo zdravstveno reformo in imajo v letošnjem letu namen pripraviti več kot 10 novih zakonodajnih predlogov. Pritisk je zato ob siceršnjem delu verjetno največji, odkar deluje ministrstvo, ampak zadeve je treba izpeljati, je poudaril.

“Ključno sporočilo je, da je zdravo jedro ekipe ministrstva za zdravje čvrsto. To je 30 ljudi, ki res delamo, pravzaprav 24/7,” je izpostavil. Po njegovih besedah v delo ministrstva vpeljujejo načela iz gospodarstva. Bešič Loredan je ob tem zanikal informacije N1 o slabih odnosih in vzdušju na ministrstvu.

Dogodki

V sredo ob 12. uri bo delo začel pilotni projekt nacionalnega klicnega centra za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema. Brezplačna telefonska številka 080 18 01 bo namenjena pomoči ljudem pri iskanju osebnega zdravnika, pri iskanju ambulant za neopredeljene, nudila pa bo tudi informacije o delovanju drugih klicnih centrov.